PRAVILNIK O RADU,

UNUTRAŠNJOJ ORGANIZACIJI, PLAĆAMA I NAKNADAMA RADNIKA

I SISTEMATIZACIJI RADNIH MJESTA

Sarajevo, decembar

 2022. godine

Na osnovu člana 118. Zakona o radu („Službene novine Federacije BiH“, broj: 26/16; 89/18, 44/22), Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u djelatnosti medicinskih sestara i tehničara i zdravstvenih tehničara svih profila i nivoa obrazovanja na teritoriji Kantona Sarajevo („Sl. novine KS“ br. 20/22),  Kolektivnog  ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u području djelatnosti zdravstvene zaštite na području Kantona Sarajevo („Sl. novine KS“ br. 20/22), Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva za područje Kantona Sarajevo („Sl. novine KS“ br. 20/22), člana 24. i 71. Statuta Javne ustanove Kantona Sarajevo Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Univerziteta u Sarajevu („Službene novine Kantona Sarajevo“ br: 49/13 i 31/16), a nakon konsultacija sa Sindikatom radnika u zdravstvu – Osnovna sindikalna organizacija JU KS Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Univerziteta u Sarajevu, Strukovnim sindikatom medicinskih sestara/tehničara – Podružnica JU KS Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Univerziteta u Sarajevu i Sindikatom doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo

PRAVILNIK O RADU,

UNUTRAŠNJOJ ORGANIZACIJI, PLAĆAMA I NAKNADAMA RADNIKA

I SISTEMATIZACIJI RADNIH MJESTA

DIO PRVI – OPŠTE ODREDBE

Član 1.

(Predmet regulisanja)

(1) Ovim Pravilnikom o radu, unutrašnjoj organizaciji, plaćama i naknadama radnika i sistematizaciji radnih mjesta (udaljem tekstu: Pravilnik) uređuju se prava i obaveze Javne ustanove Kantona Sarajevo Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Univerziteta u Sarajevu, kao poslodavca (u daljem tekstu: Zavod) i radnika iz rada i po osnovu rada, a naročito:

  • zaključivanje ugovora o radu – zasnivanje radnog odnosa,
  • zabrana diskriminacije,
  • obrazovanje, osposobljavanje i usavršavanje za rad,
  • radno vrijeme,
  • odmor i odsustva,
  • zaštita radnika,
  • zaštita na radu,
  • odgovornost i obaveze radnika,
  • privremeni i povremeni poslovi,
  • prestanak ugovora o radu,  ostvarivanje prava  i obaveza iz radnog odnosa
  • plaće i naknade radnika,
  • unutrašnja organizacija i sistematizacija radnih mjesta,
  • idruga pitanja od značaja za radnike i poslodavca, u skladu sa zakonom

Član 2.

(1) Gramatička terminologija korištenja muškog i ženskog roda za pojmove u ovom Pravilniku uključuje oba roda.

Zabrana diskriminacije, uznemiravanja i nasilja na radu

Član 3.

(1) Zabranjena je svaka vrsta diskriminacije radnika i lica koje traži zaposlenje, u odnosu na spol, spolno opredjeljenje, bračno stanje, porodične obaveze, starost, invalidnost, trudnoću, jezik, vjeru, političko i drugo mišljenje, nacionalnu pripadnost, socijalno porijeklo, imovno stanje, rasu, rođenje, boju kože, članstvo ili nečlanstvo u političkim strankama i sindikatima, zdravstveni status ili neko drugo lično svojstvo, kao i svako uznemiravanje radnika i nasilje na radu, propisano u članu 8. do 13. Zakona o radu.

(2) Diskriminacija je zabranjena u odnosu na uslove za zapošljavanje i izbor kandidata za obavljanje određenog posla, uslove rada i sva prava iz radnog odnosa, obrazovanje, osposobljavanje i usavršavanje, napredovanje na poslu, otkazivanje ugovora o radu.

(3) Mobing predstavlja specifičnu formu nefizičkog uznemiravanja na radnom mjestu koje podrazumijeva ponavljanje radnji kojima jedno ili više lica psihički zlostavlja i ponižava drugo lice, a čija je svrha ili posljedica ugrožavanje njegovog ugleda, časti, dostojanstva, integriteta, degradacija radnih uslova ili profesionalnog statusa.

(4) Ne smatra se diskriminacijom pravljenje razlike, isključenje ili davanje prvenstva u odnosu na određeni posao kada je priroda posla takva ili se posao obavlja pod takvim uslovima da karakteristike povezane sa nekim od osnova iz člana 8. ZOR-a  predstavljaju stvarni i odlučujući uslov obavljanja posla, te da je svrha koja se time želi postići opravdana.

Član 4.

(Primjena najpovoljnijeg prava)

(1) Ovim Pravilnikom ili ugovorom o radu ne mogu se za radnika utvrditi nepovoljnija prava od prava utvrđenih Kolektivnim ugovorom ili ZOR.

(2) Ovim Pravilnikom ili ugovorom o radu mogu se utvrditi povoljnija prava od prava utvrđenih ZOR.

(3) Ako je neko pravo različito uređeno ZOR, Kolektivnim ugovorima, ovim Pravilnikom ili ugovorom o radu, primjenjuje se za radnika najpovoljnije pravo, osim ako to Zakonom o radu nije izričito zabranjeno.

Član  5.

(Osnovna prava i obaveze radnika)

(1) Poslodavac utvrđuje mjesto i način obavljanja rada poštivajući pri tome prava i dostojanstvo radnika, a radnik je obavezan prema uputama Poslodavca, datim u skladu sa prirodom i vrstom rada, lično obavljati preuzeti posao, te poštivati organizaciju rada i poslovanja kod Poslodavca, kao i zakone, opće i pojedinačne akte Poslodavca.

(2) Radnik ima pravo na pravičnu platu, uvjete rada koji obezbjeđuju sigurnost i zaštitu života i zdravlja na radu, te druga prava u skladu sa zakonom, Kolektivnim ugovorima, ovim Pravilnikom i ugovorom o radu.

(3) Radnik ima obavezu da bez odlaganja izvjesti Poslodavca o promjenama ličnih podataka koji su relevantni za radni odnos (promjena imena i prezimena, prebivališta ili boravišta i sl.)

DIO DRUGI – ZAKLJUČIVANJE UGOVORA O RADU

Član 6.

(Zaključivanje ugovora)

(1) Stupanjem na rad radnika na osnovu zaključenog ugovora o radu zasniva se radni odnos.

(2) Radnik je fizičko lice koje je zaposleno na osnovu ugovora o radu.

(3) Odluku o potrebi zasnivanja radnog odnosa sa novim radnikom, donosi direktor.

(4) Potreba zasnivanja radnog odnosa iz stava jedan ovog člana, postoji ako je radno mjesto sistematizovano a nije popunjeno, kada postoji potreba zamjene privremeno odsutnog radnika i u slučajevima slobodnih upražnjenih radnih mjesta zbog promjene unutrašnje organizacije,  povećanog obima posla, otkaza ugovora o radu i prestanka ugovora o radu po zakonom utvrđenim razlozima (otkaz radnika, odnosno poslodavca, sticanje prava na penziju, smrt radnika i sl).

Član 7.

(Postupak prijema u radni odnos i zaključivanje ugovora o radu)

(1) Postupak prijema u radni odnos na određeno ili neodređeno vrijeme u Zavodu vrši se na temelju Uredbe o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru na teritoriji Kantona Sarajevo („Službene novine KS“, broj: 19/21 i 10/22)

 (2) Ugovor o radu sa novim radnikom može se zaključiti samo sa licem koje dokaže da ima opću zdravstvenu sposobnost za obavljanje poslova i radnih zadataka radnog mjesta na koje se prima.

 (3) Poslodavac je dužan radniku, uz pisani dokaz, dostaviti fotokopije prijava na obavezno osiguranje odmah na početku rada, kao i svake promjene osiguranja koje se tiču radnika.

Obaveza javnog oglašavanja

Član 8.

(1) Postupak prijema u radni odnos na određeno i neodređeno vrijeme u Zavodu vrši se na osnovu obaveznog javnog oglašavanja za prijem u radni odnos.

(2) Zavod je dužan provesti postupak javnog oglašavanja za prijem u radni odnos i u slučajevima kada dolazi do isteka ugovora o radu na određeno vrijeme, ako u Zavodu još uvijek postoji potreba za zapošljavanjem na isto radno mjesto.

(3) U slučaju isteka ugovora o radu na određeno vrijeme nakon provođenja javnog oglasa, ako u Zavodu još uvijek postoji potreba za zapošljavanjem na isto radno mjesto, ugovor se može produžiti bez provođenja ponovnog javnog oglasa, s tim da ukupno trajanje ugovora koji je istekao i produženog ugovora ne može biti duže od šest mjeseci.

Izuzeci od javnog oglašavanja

Član 9.

(1) Izuzetno od odredbe člana 8. ovog Pravilnika prijem u radni odnos vrši se bez provedenog postupka obaveznog javnog oglašavanja za prijem u radni odnos u slučaju:

a) otkaza sa ponudom izmijenjenog ugovora o radu, u skladu sa Zakonom o radu (“Službene novine Federacije BiH, broj 26/16, 89/18) i

 pravilnikom o radu poslodavca, osim izmjene u pogledu trajanja ugovora o radu;

b) prijema u radni odnos na određeno vrijeme po programima zapošljavanja javnih službi za zapošljavanje, koji se provode u skladu sa Zakonom o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba (“Službene novine Kantona Sarajevo”, broj: 4/04, 29/09 i 18/13) i Zakonom o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba (“Službene novine Federacije BiH”, broj: 41/01, 22/05 i 9/08);

c) neophodnog hitnog radnog angažovanja radnika zbog iznenadnog povećanja obima posla, sprječavanja nastanka veće štete, kvara na postrojenjima, a najduže do tri mjeseca, u kojem periodu se mora okončati postupak prijema u radni odnos u skladu sa odredbama ove uredbe, ako kod poslodavca ne dođe do prestanka razloga za neophodno hitno angažovanje radnika;

d) neophodnog hitnog radnog angažovanja radnika zbog elementarne nepogode, epidemije, trovanja, i sl., a najduže do 12 mjeseci.

(2) Prijem u radni odnos bez provedenog postupka obaveznog javnog oglašavanja za prijem u radni odnos može se vršiti na određeno vrijeme ako se radi o poslovima koji ne trpe odlaganje, a najduže do šest mjeseci, u kojem periodu se mora okončati postupak prijema u radni odnos u skladu sa odredbama ove uredbe, u sljedećim slučajevima:

a) prestanka radnog odnosa zbog smrti radnika;

b) prestanka radnog odnosa bez otkaznog roka;

c) porodiljskog odsustva ili odsutnosti radnika zbog bolovanja.

(3) U smislu stava (2) ovog člana, bez obaveznog javnog oglašavanja za prijem u radni odnos, jedno lice se može zaposliti kod istog poslodavca samo jednom po istom osnovu i za isto radno mjesto.

(4) Radnik koji je zaposlen kod jednog poslodavca čiji je osnivač ili suosnivač Kanton Sarajevo ili u kojem Kanton Sarajevo učestvuje sa više od 50% ukupnog kapitala, može bez provedenog postupka obaveznog javnog oglašavanja zasnovati radni odnos kod drugog poslodavca čiji je osnivač ili suosnivač Kanton Sarajevo ili u kojem Kanton Sarajevo učestvuje sa više od 50% ukupnog kapitala pod sljedećim uvjetima:

a) da postoji pisana saglasnost poslodavca kod kojeg radnik zasniva radni odnos;

b) da postoji pisana saglasnost radnika i

c) da postoji pisana saglasnost ministra u čijem resoru se nalaze oba poslodavca.

(5) Radni odnos se može zasnovati u skladu sa stavom (4) ovog člana, samo na radno mjesto koje podrazumijeva iste minimalne uvjete u pogledu stručne spreme i radnog iskustva, bez izmjene u pogledu trajanja ugovora o radu.

(6) Radni odnos iz stava (4) ovog člana prestaje i zasniva se na način propisan Zakonom o radu (“Službene novine Federacije BiH”, broj 26/16 i 89/18).

(7) U slučajevima kada je od strane nadležnog suda donesena pravosnažna sudska presuda, zaključena sudska nagodba ili vansudska nagodba, neće se provoditi postupak obaveznog javnog oglašavanja.

Član 10.
(Objava javnog oglasa)

(1) Javni oglas iz člana 8. ovog Pravilnika Zavod objavljuje u jednim dnevnim novinama koje se distribuiraju na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, na internet stranici Javne ustanove “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo” Sarajevo i na vlastitoj internet stranici, i u drugim relevantnim registrima.

(2) Na internet stranicama se objavljuje puni tekst javnog oglasa, a izuzetno u dnevnim novinama se može objaviti samo obavijest o javnom oglasu.

(3) Oglas ostaje objavljen na internet stranicama iz stava (1) ovog člana tokom čitavog perioda roka za prijavu.

(4) Rok za prijavu mora biti najmanje 10 dana od dana objave u dnevnim novinama.

Član 11.
(Sadržaj javnog oglasa)

(1) Javni oglas sadrži najmanje sljedeće podatke:

a) naziv, sjedište i internet adresu poslodavca;

b) naziv radnog mjesta i opis poslova, te potrebne uslove iz pravilnika kojim se reguliše sistematizacija radnih mjesta;

c) prednost u zapošljavanju po posebnim propisima;

d) naznaku da li se radi o zapošljavanju na neodređeno ili određeno vrijeme, te trajanje radnog odnosa na određeno vrijeme;

e) naznaku o trajanju probnog rada, ako je propisan;

f) mjesto obavljanja rada i radno vrijeme;

g) iznos osnovne plaće;

h) rok za prijavu;

i) telefon kontakt osobe zadužene za davanje dodatnih obavještenja;

j) adresu na koju se prijave podnose;

k) dokumentaciju koja se podnosi uz prijavu;

l) način predaje dokumentacije.

(2) Javni oglas mora da sadrži i obavještenje da kandidat može kod poslodavca preuzeti pitanja za pismeni ispit i listu propisa i literature iz oblasti iz koje će se polagati usmeni, pismeni i praktični ispit odnosno audicija, a koji moraju biti prilagođeni radnom mjestu koje se oglašava.

(3) Pitanja za pismeni ispit moraju biti ponuđena na način da imaju više odgovora od kojih je samo jedan tačan.

(4) Pitanja, listu propisa i literature iz oblasti iz koje će se polagati usmeni, pismeni i praktični ispit odnosno audicija, poslodavac utvrđuje i objavljuje na svojoj web stranici prije raspisivanja javnog oglasa.

Član 12.

(Komisija za postupak prijema u radni odnos)

(1) Za provođenje postupka prijema u radni odnos na upražnjena radna mjesta, Zavod imenuje Komisiju za provođenje postupka prijema u radni odnos (u daljem tekstu: Komisija) iz reda svojih zaposlenika.

(2) Komisija broji najmanje tri člana i ima neparan broj članova.

Sindikat radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo, Strukovni sindikat medicinskih sestara – tehničara Kantona Sarajevo i Sindikat doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo će preko svojih Podružnica, u zavisnosti od oglašenog radnog mjesta, imenovati jednog člana Komisije za provođenje postupka prijema u radni odnos.

(3) Članovi Komisije moraju imati najmanje isti stepen stručne spreme kao i kandidat za čiji je prijem u radni odnos objavljen javni oglas. Ukoliko Zavod nema dovoljan broj zaposlenika koji imaju isti stepen stručne spreme kao i kandidat za čiji je prijem u radni odnos objavljen javni oglas, kao članovi Komisije mogu se angažovati i zaposlenici drugih poslodavaca.

(4) Administrativno – tehničke poslove za Komisiju obavlja sekretar koji se imenuje iz reda zaposlenih u Zavodu.


(5) U slučaju kada je javni oglas objavljen radi popunjavanja više radnih mjesta, poslodavac može imenovati jednu ili više komisija u zavisnosti od srodnosti zanimanja..

(6) Članovi Komisije u svom radu moraju biti nezavisni i nepristrasni, te se pridržavati načela javnosti i zakonitosti.

(7) Članovi Komisije i sekretar, na konstituirajućoj sjednici Komisije, potpisuju izjavu o nepristrasnosti, povjerljivosti i nepostojanju sukoba interesa, kojom potvrđuju da su upoznati sa obavezom da tokom cijelog postupka rada u Komisiji su dužni prijaviti sukob interesa i tražiti izuzeće iz rada Komisije, iz razloga propisanih u članu 10. stav (1) Uredbe.

(8) Komisija je obavezna donijeti poslovnik o radu i dostaviti odgovornom licu u Zavodu odmah, a najkasnije u roku od tri dana od dana donošenja, a Zavod je dužan poslovnik objaviti na svojoj web stranici dan nakon objavljivanja javnog oglasa iz člana 6. stav. Uredbe i isti se ne može mijenjati u toku trajanja postupka prijema u radni odnos.

(9) Poslovnik iz stava (8) ovog člana poslodavac je obavezan učiniti dostupnim na svojoj web stranici, od dana objavljivanja na web stranici do donošenja odluke o prijemu u radni odnos.

(10) Poslovnikom iz stava (8) ovog člana definišu način provođenja pismenog, usmenog, praktičnog ispita odnosno audicije, te kriteriji bodovanja kandidata. Pismeni ispit se može vrednovati sa najmanje 60%, a najviše 70% od ukupnog broja bodova.

Član 13.
(Prijava na javni oglas)

(1) Prijava na javni oglas podnosi se u zatvorenoj koverti, lično ili putem pošte, na adresu poslodavca koji provodi postupak prijema u radni odnos, sa naznakom “NE OTVARAJ – PRIJAVA NA JAVNI OGLAS.”

Član 14.

(1) Pitanja o izuzeću članova Komisije, postupanju Komisije po prijavama, provođenju ispita, supervizoru, donošenju odluke o prijemu u radni odnos i ostala pitanja u vezi prijema radnika u radni odnos u Zavodu detaljno su definisana Uredbom o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru na teritoriji Kantona Sarajevo („Službene novine KS“, broj: 19/21, 10/22) koja je obavezujuća za Zavod pa se ista, u odnosu na navedena pitanja, obligatorno primjenjuje.

Zaključivanje ugovora o radu

Član 15.

(1) Ugovor o radu zaključuje se u pisanoj formi i sadrži podatke utvrđene čl. 24 Zakona o radu i propisima donijetim na osnovu Zakona, kolektivnim ugovorom i ovim Pravilnikom, a naročito:

– naziv i sjedište poslodavca;

– ime i prezime, prebivalište odnosno boravište radnika;

– trajanje ugovora o radu;

– dan otpočinjanja rada;

– mjesto rada;

– radno mjesto na koje se radnik zapošljava i kratak opis poslova;

– dužinu i raspored radnog vremena;

– plaću, dodatke na plaću, te periode isplate;

– naknadu plaće;

– trajanje godišnjeg odmora;

– otkazni rok

– druge podatke u vezi sa uslovima rada utvrđenim kolektivnim ugovorom.

Član 16.

(1) Ugovor o radu ne može se zaključiti sa licem mlađim od 15 godina.

(2) Ugovor o radu, može se zaključiti  samo sa licem koje pored općih, Zakonom propisanih uslova, zadovoljava i posebne uslove  u skladu sa unutrašnjom organizacijom i sistematizacijom radnih mjesta, a u pogledu stručne  spreme, specijalističkog zvanja, radnog iskustva za rad na poslovima za koje se zasniva radni odnos, kao i broj izvršilaca i grupu složenosti poslova za svako radno mjesto.

(3) Kod zaključivanja ugovora o radu ne mogu se od radnika tražiti podaci koji nisu u neposrednoj vezi sa radnim odnosom.

Vrste ugovora o radu

Član 17.

 (1) Ugovor o radu može se zaključiti:

  1. na određeno vrijeme;
  2. na neodređeno vrijeme.

 (2) Bez zasnivanja radnog odnosa može se zaključiti:

  • ugovor o stručnom osposobljavanju u skladu sa članom 34. ZOR
  • ugovor o obavljanju privremenih i povremenih poslova, u skladu sa članom 166. i 167. ZOR-a za poslove utvrđene članom  139. ovog Pravilnika.

                                              Član 18.

(1) Ugovor o radu se zaključuje, po pravilu, na neodređeno vrijeme.

(2) Ugovor o radu koji ne sadrži podatak u pogledu trajanja, smatra se ugovorom o radu na neodređeno vrijeme.

Član 19.

(1) Ugovor o radu na određeno vrijeme ne može se zaključiti na period duži od tri godine.

(2) Ako zaposlenik izričito ili prećutno obnovi ugovor o radu na određeno vrijeme, odnosno izričito ili prećutno zaključi uzastopne ugovore o radu na period duži od 3 godine bez prekida, takav ugovor prerasta  u ugovor  o radu na neodređeno vrijeme.

(3) Prekidom ugovora o radu ne smatraju se prekidi utvrđeni članom 23. Zakona o radu nastali zbog:

  • godišnjeg odmora
  • privremene spriječenosti za rad
  • porođajnog odsustva
  • odsustva sa rada u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu
  • perioda između otkaza ugovora o radu i dana povratka na radno mjesto na osnovu odluke suda ili drugog organa, u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu
  • odsustva sa rada uz saglasnost poslodavca
  • vremenskog perioda do 60 dana između ugovora o radu sa istim poslodavcem.

Član 20.

(1) Ugovor o radu zaključen na određeno vrijeme prestaje istekom roka utvrđenog ugovorom.                                 

Probni rad

Član 21.

(1) Zavod može prilikom zaključivanja ugovora o radu sa radnikom ugovoriti probni rad, radi provjere njegovih  radnih sposobnosti, koji ne može trajati duže od 6 mjeseci.

(2) Ukoliko bude određen, probni rad za sve radnike u Zavodu traje 3 (tri) mjeseca.

(3) Probni rad se može radniku iznimno produžiti zbog nastanka objektivnih razloga (bolest i sl.) za onoliko vremena koliko je radnik bio odsutan, ako je bio odsutan najmanje deset dana.

(4) Pisani zahtjev za produženje probnog rada iz objektivnih razloga podnosi radnik sa dokumentovanim razlozima zbog kojih traži produženje istog. 

Član 22.

(1) Rad i ponašanje radnika  za vrijeme probnog rada prati i ocjenu uspješnosti daje neposredni rukovodilac odnosno šef RJ.

Član 23.

(1) Radniku koji ne zadovolji na poslovima radnog mjesta za vrijeme obavljanja probnog rada, prestaje radni odnos sa danom isteka roka utvrđenog ugovorom o radu.

Član 24.

(1) Prije stupanja na rad, a najkasnije u roku od 30 dana, poslodavac će radniku omogućiti da se upozna sa propisima o radnim odnosima, organizacijom rada i propisima o zaštiti na radu.

Član 25.

(1) Radniku se mora dati posao u skladu sa ugovorom o radu  i osigurati mu uslove za siguran rad u skladu sa važećim propisima.

Član 26.

(1) Obaveza radnika  je da  izvršavaju preuzeti posao u skladu sa zaključenim ugovorom.

Član 27.

(1) Prilikom određivanja mjesta i načina obavljanja rada, moraju se poštovati prava i dostojanstvo radnika.

Član 28.

(1) Lični podaci radnika ne  mogu se prikupljati, obrađivati, koristiti ili dostavljati trećim licima,osim ako je to određeno zakonom ili ako je to potrebno radi ostvarivanja prava i obaveza iz radnog odnosa u smislu člana 30. Zakona o radu.

Član 29.

(Radnopravni status direktora)

(1) Direktor Zavoda imenuje se na osnovu javnog oglasa, u skladu sa Zakonom i Statutom Zavoda.

(2) Direktora Zavoda imenuje i razrješava Upravni odbor, uz prethodnu saglasnost Ministra, na način i u skladu sa Zakonom i Statutom Zavoda.

(3) Lice koje nije dobilo saglasnost za imenovanje od strane Ministra, ne može biti imenovano za direktora.

(4) Direktor poslovodnu funkciju obavlja u radnom odnosu, zaključivanjem ugovora o radu na period od četiri godine, odnosno na period na koji je imenovan.

(5) Direktor će obavljati i poslove radnog mjesta iz okvira svoje specijalizacije, odnosno raditi u ordinaciji na način da isti ne ometa obavljanje poslova direktora na mandatni period na koji je izabran. Za rad u ordinaciji direktoru pripada pravo na uvećanje osnove plaće u iznosu od 20% u skladu sa odlukom Upravnog odbora.

(6) Radnik koji je prije imenovanja na mjesto direktora ili v.d. direktora bio u radnom odnosu u Zavodu na neodređeno vrijeme,  nakon isteka mandata ili u slučaju razrješenja, nastavit će radni odnos na osnovu ugovora o radu na neodređeno vrijeme za radno mjesto za koje je imao zaključen ugovor o radu prije imenovanja na mjesto direktora ili v.d. direktora ili ugovor o radu na poslovima koji odgovaraju stepenu stručne spreme i obrazovanju koje posjeduje.

(7) Ugovor o radu sa direktorom sadrži elemente ugovora o radu, osim onih koji su obuhvaćeni u glavama IV-VII i glavi XI Zakona o radu.

(8) Prava i obaveze direktora utvrđena su  Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, Zakonom o ustanovama i Statutom.

DIO TREĆI – OBRAZOVANJE, OSPOSOBLJAVANJE  I USAVRŠAVANJE ZA RAD

Član 30.

(Prava i obaveze u vezi s obrazovanjem, osposobljavanjem i usavršavanjem za rad)

(1) Zavod, u skladu sa potrebama rada i finansijskim mogućnostima, može omogućiti radniku uslove za kontinuirano stručno usavršavanje, a  shodno potrebama konkretnog radnog mjesta, odnosno potrebama Zavoda.

(2) Radnik je obavezan da se u skladu sa potrebama rada i svojim sposobnostima osposobljava i usavršava za rad, a Zavod se obavezuje da u slučaju uvođenja novih tehnologija, novog načina i organizacije rada prethodno na odgovarajući način i u potrebnom trajanju omogući radniku osposobljavanje ili usavršavanje za rad.

(3) Zavod je obavezan  svake kalendarske godine, u skladu sa finansijskim mogućnostima donijeti plan stručnog usavršavanja zdravstvenih radnika i  zdravstevnih saradnika, u smislu člana 137. i 141. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kao i nezdravstvenih radnika, a  saglasno djelatnosti koju obavlja, kao i prioritetima  razvoja.

(4)Poslodavac će omogućiti također, svim radnicima pod jednakim uslovima, kontinuirano usavršavanje i dodatno obrazovanje, ukoliko je to u interesu osnovne i obavezne djelatnosti Poslodavca, te ako će se time doprinijeti općem napretku Poslodavca.

(5) Potrebu za dodatnim usavršavanjem ili obrazovanjem radnika utvrđuje Stručno vijeće, a odluku donosi direktor.

Član 31.

(Prijem pripravnika i pripravnički staž)

(1) Radi stručnog osposobljavanja za samostalni rad, poslodavac može zaključiti ugovor o radu sa pripravnikom.

(2) Pripravnikom se smatra lice sa završenom srednjom ili višom školom, odnosno fakultetom koje prvi put zasniva radni odnos u tom zanimanju, a koje je, prema zakonu obavezno položiti stručni ispit ili mu je za rad u zanimanju potrebno prethodno radno iskustvo.

(3) Ugovor o radu sa pripravnikom zaključuje se na određeno vrijeme, a najduže na godinu dana, ako zakonom nije drugačije određeno.

(4) Dužina trajanja pripravničkog staža pripravnika – zdravstvenog radnika utvrđena je Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i podzakonskim aktima  koji reguliše pripravnički staž i stručni ispit.

(5) Ukoliko posebnim propisom nije utvrđen način obavljanja pripravničkog staža i način polaganja stručnog ispita, u ugovoru o obavljanju pripravničkog staža utvrđuje se način obavljanja pripravničkog staža i način polaganja stručnog ispita.

(6) Za vrijeme obavljanja pripravničkog staža pripravnik ima pravo na 70% plaće utvrđene za poslove za koje se osposobljava.

(7) Ugovor o radu sa pripravnikom sadrži sve elemente iz člana 15. ovog Pravilnika.

Član 32.

(Ugovor o stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa)

(1) Ako je stručni ispit ili radno iskustvo utvrđeno zakonom ili ovim Pravilnikom uvjet za obavljanje poslova određenog zanimanja, Poslodavac može lice koje je završilo školovanje za takvo zanimanje primiti na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa.

(2) Vrijeme stručnog osposobljavanja iz stava (1) ovog člana računa se u pripravnički staž i radno iskustvo utvrđeno kao uvjet za rad u određenom zanimanju i može trajati najduže onoliko vremena koliko traje pripravnički staž.

(3) Ugovor o stručnom osposobljavanju zaključuje se u pisanoj formi.

(4) Poslodavac dostavlja kopiju ugovora iz stava (3) ovog člana u roku od osam dana nadležnoj službi za zapošljavanje, radi evidencije i nadzora.

(5) Lice na stručnom osposobljavanju ima pravo na zdravstveno osiguranje kako je to utvrđeno propisima za nezaposlena lica, a prava po osnovu osiguranja za slučaj povrede na radu i profesionalnog oboljenja osigurava Poslodavac u skladu sa propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju.

(6) Licu za vrijeme stručnog osposobljavanja osigurava se odmor u toku rada, dnevni odmor između dva uzastopna radna dana i sedmični odmor.

DIO ČETVRTI –  RADNO VRIJEME

Član 33.

(Pojam radnog vremena)

(1) Radno vrijeme je vremenski period u kojem je radnik, prema ugovoru o radu, obavezan obavljati poslove za Poslodavca.

Član 34.

(Radno vrijeme)

(1) Zavod  sa radnikom ugovara rad sa punim ili nepunim radnim vremenom.

(2) Puno radno vrijeme traje 37,5 sati sedmično.

(3) Početak radnog vremena u Zavodu je u 07:00 sati.

(3) Mjesečni fond radnih sati je umnožak radnih dana u tekućem mjesecu sa 7,5 sati.

(3) Sedmično radno vrijeme radnika je raspoređeno, u pravilu na pet dana u sedmici, od ponedjeljka do petka i traje 7,5 sati dnevno, sa dnevnim odmorom od 30 minuta u toku radnog vremena koje se ne računa u radno vrijeme i ne može se koristiti na početku i kraju radnog vremena.

(4) Za poslove koji zahtijevaju drugačiji raspored dnevnog, odnosno sedmičnog radnog vremena, Poslodavac može odrediti drugačiji dnevni i sedmični raspored radnog vremena.

(5) Radno vrijeme Zavoda je od 7:00 sati do 15:00 sati, s tim što se u Zavodu, u ovisnosti od potreba i kadrovskih potencijala, može utvrditi i radno vrijeme od 7,00 do 20,00 sati.

Član 35.

(Raspored dnevnog i sedmičnog radnog vremena)

(1) Raspored dnevnog i sedmičnog radnog vremena iz člana 34. ovog Pravilnika utvrđuje, pismenom odlukom, direktor.

Član 36.

(Napuštanje radnog mjesta)

(1) Radnik ne može napustiti radno mjesto dok ne dobije zamjenu, iako je njegovo radno vrijeme isteklo, ako bi time bilo dovedeno u pitanje osiguranje kontinuirane zdravstvne zaštite.

(2) Rad iz stava (1) ovog člana smatra se prekovremenim radom.

(3) Napuštanje radnog mjesta iz stava (1) ovog člana predstavlja težu povredu radne obaveze.

Član 37.

(Puno i nepuno radno vrijeme)

(1) Ugovor o radu može se zaključiti sa punim i nepunim radnim vremenom.

(2) Radnik koji radi sa nepunim radnim vremenom ostvaruje sva prava iz radnog odnosa kao i radnik sa punim radnim vremenom, osim prava koja zavise od dužine radnog vremena (plaća, odmori, naknade i drugo).

Član 38.

(Skraćeno radno vrijeme)

(1) Na poslovima na kojima uz primjenu mjera sigurnosti i zdravlja na radu, nije moguće zaštititi radnika od štetnih uticaja, radno vrijeme se skraćuje srazmjerno štetnom uticaju uslova rada na zdravlje i radnu sposobnost radnika, na način i pod uslovima utvrđenim članom 37. ZOR, propisima o zaštiti na radu, drugim zakonima, kao i propisima donijetim na osnovu ovih zakona.

(2) Pri ostvarivanju prava na plaću i drugih prava po osnovu rada i u vezi sa radom, skraćeno radno vrijeme u smislu ovog člana izjednačava se sa punim radnim vremenom.

Član 39.

(Prekovremeni rad)

(1) U slučajevima iz člana 38. stav (1) ZOR i Kolektivnim ugovorima, kada je potrebno da se do određenog roka završi neodložan posao, u slučaju izvanrednog povećanja obima posla, kao i u drugim slučajevima neophodne potrebe, Poslodavac može zahtijevati od radnika da rade duže od punog radnog vremena (prekovremeni rad), a najviše do osam sati sedmično.

(2) Ako prekovremeni rad radnika traje duže od tri sedmice neprekidno ili više od 10 sedmica u toku kalendarske godine, o prekovremenom radu poslodavac obavještava nadležnu inspekciju rada.

(3) Prekovremenim radom smatra se svaki sat rada duže od predviđenog rada utvrđenog dnevnim rasporedom rada, kao i svaki sat duže od redovnog mjesečnog fonda radnih sati koji je uveden od strane Poslodavca u skladu sa ZOR .

(4) Poslodavac je obavezan svakom radniku platiti prekovremeni rad. Ako radnik to želi, poslodavac može na njegov pisani zahtjev umjesto uvećanja plaće po osnovu prekovremenog rada iz stava (2) ovog člana odobriti korištenje slobodnih dana prema ostvarenim satima prekovremenog rada u omjeru 1:1,5 ( 1 sat prekovremenog rada = 1 sat i 30 minuta za utvrđivanje ukupnog broja sati i slobodnih dana) u skladu sa mogućnostima organizacije rada.

(5) Direktor je dužan donijeti pismenu odluku o prekovremenom radu i uručiti je radniku, s tim da zahtjev za zaštitu prava (prigovor) ne zadržava izvršenje ove odluke.

(6) Maloljetni radnik ne može raditi prekovremeno.

(7) Trudnica, majka, odnosno usvojitelj djeteta do tri godine života, kao i samohrani roditelj, samohrani usvojitelj i lice kojem je na osnovu rješenja nadležnog organa dijete povjereno na čuvanje i odgoj, do šest godina života djeteta, može raditi prekovremeno ako da pisanu izjavu o dobrovoljnom pristanku na takav rad.

Član 40.

(Preraspodjela radnog vremena)

(1) Ako priroda posla to zahtijeva, puno i nepuno radno vrijeme može se preraspodijeliti tako da tokom jednog perioda traje duže, a tokom drugog perioda kraće od punog radnog vremena, s tim da prosječno radno vrijeme, u toku trajanja preraspodjele ne može biti duže od 52 sata sedmično, a za sezonske poslove najduže 60 sati sedmično.

(2) O uvođenju preraspodjele iz stava (1) ovog člana, direktor je dužan donijeti pisanu odluku koju dostavlja radniku.
(3) Ako je uvedena preraspodjela radnog vremena, prosječno radno vrijeme tokom kalendarske godine ili drugog perioda određenog kolektivnim ugovorima, ne može biti duže od punog ili nepunog radnog vremena.
(4) Preraspodijeljeno radno vrijeme ne smatra se prekovremenim radom.
(5) Maloljetni radnik, trudnica, majka, odnosno usvojitelj djeteta do tri godine života, kao i samohrani roditelj, samohrani usvojitelj i osoba kojoj je na osnovu rješenja nadležnog organa dijete povjereno na čuvanje i odgoj, do šest godina života djeteta, može raditi u preraspodjeli radnog vremena samo ukoliko pisanom izjavom pristane na takav rad.

Član 41.

(Rad u smjenama)

(1) U slučaju iskazane potrebe i kadrovskih potencijala, Zavod može organizovati rad u smjenama.

(2) Smjenski rad je svakodnevni rad radnika prema utvrđenom radnom vremenu koji se obavlja u smjenama (prije podne-prva smjena, poslije podne-druga smjena i noćna smjena-treća smjena) tokom mjeseca.

(3) Smjenski rad je i rad radnika koji mjenja smjene i obavlja poslove u prvoj i drugoj smjeni tokom jednog mjeseca.

(4) Smjenski rad je i rad radnika koji neizmječno ili najmanje dva radna radna dana u sedmici obavlja rad u drugoj ili trećoj smjeni.

(5) Rad u smjenama (dvije ili više smjena) je organizacija rada prema kojoj dolazi do izmjene zaposlenika na istom radnom mjestu u skladu sa rasporedom radnog vremena.

(6) Radno vrijeme u smjenama može se preraspodjeliti, tako da u okviru jedne smjene traje duže, a tokom druge smjene kraće od punog radnog vremena.

(7) Preraspodjeljeno  radno vrijeme ne smatra se prekovremenim radom.

(8) Preklapanje smjena i zajednički rad obje smjene u trajanju od maksimalno 1 sat vremena služi za završetak rada  smjene koja je završila sa radom, pripremu rada  smjene koja počinje sa radom,  te razmjenu informacija i preuzimanje obaveza.

(9) Šef RJ odgovoran je da se ispoštuje vrijeme primopredaje smjena kao i propisano radno vrijeme.                                                     

Član 42.

(Noćni rad)

(1) Noćni rad je rad radnika u vremenu od 22 sata uvečer do 6 sati ujutro.

(2) Radnik može raditi noću uzastopno najduže jednu sedmicu.

(3) Zabranjen je noćni rad maloljetnicima.

Član 43.

(Obaveza vođenja evidencija)

(1) Obaveza je Zavoda da vodi svakodnevnu evidenciju o radnicima i drugim licima angažovanim na radu, koja sadrži podatke o početku i završetku radnog vremena i druge podatke o prisustvu radnika na poslu u skladu sa odredbama člana 43. ZOR.

DIO PETI –   ODMORI I ODSUSTVA

Član 44.

(Odmor u toku radnog vremena)

(1) Radnik koji radi duže od šest sati dnevno ima pravo na odmor u toku radnog vremena u trajanju od 30 minuta.

(2) Vrijeme odmora iz stava (1) ovog člana ne može se odrediti u prva dva sata nakon početka radnog vremena, niti u zadnja dva sata prije završetka radnog vremena.

(3) Poslodavac je dužan radniku, na njegov zahtjev, omogućiti odmor iz stava (1) ovog člana u trajanju od jednog sata za jedan dan u toku radne sedmice.

(4) Vrijeme odmora iz stava (1) i (3) ovog člana ne uračunava se u radno vrijeme.

(5) Način i vrijeme korištenja odmora iz stava (1) i (2) ovog člana određuje direktor, vodeći računa da korištenje odmora u toku rada nema uticaj na izvršenje djelatnosti Poslodavca.

Član 45.

(Dnevni odmor)

(1) Radnik ima pravo na odmor između dva uzastopna radna dana (dnevni odmor) u trajanju od najmanje 12 sati neprekidno.

Član 46.

(Sedmični odmor)

(1) Radnik ima pravo na sedmični odmor u trajanju od 48 sati  neprekidno.

(2) Dani sedmičnog odmora su subota i nedjelja.

(3) Ako je neophodno da radnik radi na dan sedmičnog odmora, osigurava mu se korištenje sedmičnog odmora u toku naredne sedmice, te ostvaruje pravo na povećanu pplaću u skladu sa Kolektivnim ugovorom.

(4) Ako se sedmični odmor radi potrebe posla ne može koristiti na način iz prethodnog stava, radnik može isti koristiti naknadno uz saglasnost radnika sa odlukom poslodavca, koji se mora ispoštovati u narednih 14 dana.

(5) Radniku se u svakom slučaju mora osigurati korištenje sedmičnog odmora nakon 14 dana neprekidnog rada.

 (4) Radniku se ne može uskratiti pravo na odmor u toku rada, dnevni odmor i sedmični odmor.

Član 47.

(Godišnji odmor)

(1) Radnik za svaku kalendarsku godinu ima pravo na plaćeni godišnji odmor u trajanju od najmanje 20 radnih dana, a najduže 30 radnih dana. Izuzetno godišnji odmor može da traje i duže od 30 radnih dana, ukoliko je to uređeno kolektivnim ugovorom, a prema prirodi posla i uvjetima rada.

(2) Maloljetni radnik ima pravo na godišnji odmor u trajanju od najmanje 24 radna dana.

Član 48.

(Dodatni dani na godišnji odmor)

(1) Pravo na godišnji odmor duži od 20 radnih dana ima radnik prema utvrđenim kriterijima, kako slijedi:

a) Prema dužini radnog staža:

  1. od  2 – 5 godina ………………………………………………………………………………..1  dan
  2. od  5 do 10 godina……………………………………………………………………………..2 dana
  3. od 10 do 15 godina…………………………………………………………………………….3 dana
  4. od 15 do 20 godina…………………………………………………………………………….4 dana
  5. preko 20 godina………………………………………………………………………………….5 dana

b) Prema složenosti poslova:

           –   poslovi VSS sa završenom specijalizacijom (zdravstvenog usmjerenja) ……..5 dana

           –   poslovi VSS………………………………………………………………………………………….4 dana

           –   poslovi VŠS, SSS i VKV……………………………………………………………………………3 dana

           –   poslovi KV i NK…………………………………………………………………….2 dana

c) Prema socijalnim i  zdravstvenim uslovima:

  1. roditelj, staratelj, usvojitelj ili hranitelj s jednim maloljetnim

djetetom do 7 godina starosti………………………………………………………………..2 dana

  • roditelj, staratelj, usvojitelj ili hranitelj za svako sljedeće maloljetno

dijete do 7 godina starosti……………………………………………………………………..1 dan

  • roditelj, staratelj, usvojitelj ili hranitelj djeteta

 sa posebnim potrebama/poteškoćama u razvoju………………………………………3 dana

4)    invalidima rada, invalidnim osobama i civilnim žrtvama rata

            sa najmanje 60% invalidnosti i RVI sa 20 i više % invalidnosti………………….3 dana

d) Prema radu u posebnim uslovima rada:

   1) rad u ginekološkim ambulantama, stomatološkom odjelu/službi……………………..2 dana

   2) rad na zbrinjavanju, razvrstavanju i transportu medicinskog otpada…………………2 dana

   3) rad u biohemijsko-hematološkom laboratoriju i rad zubnog tehničara u zuboprotetskom    

       laboratoriju……………………………………………………………………………………………… 5 dana

       e) Prema učešću u odbrambeno-oslobodilačkom/domovinskom ratu

  • učešće u odbrambeno-oslobodilačkom/domovinskom ratu 12-18 mjeseci ……….1 dan
  • učešće u odbrambeno-oslobodilačkom/domovinskom ratu 18-30  mjeseci……….2 dana
  • učešće u odbrambeno-oslobodilačkom/domovinskom ratu više od 30 mjeseci….3 dana.

Radnik će učešće u  odbrambeno-oslobodilačkom/domovinskom ratu  dokazati na osnovu potvrde izdate od nadležne općinske službe.

(2) Ukupno trajanje plaćenog godišnjeg odmora ne može iznositi duže od 30 radnih dana.

(3) Izuzetno korištenje godišnjeg odmora u trajanju dužem od 30 radnih dana utvrđuje se za radnike prema socijalnim i zdravstvenim uslovima i prema radu u posebnim uslovima kako je navedeno pod c) i d).

  Član 49.

(1) Radnik  koji se prvi put zaposli ili koji ima prekid rada između dva radna odnosa  duži od 15 dana,  stiče pravo  na godišnji odmor nakon 6 mjeseci neprekidnog rada.

(2) Ako radnik nije stekao pravo na godišnji odmor u smislu stava 1. ovog člana, ima pravo na najmanje jedan godišnjeg odmora za svaki navršeni mjesec dana rada.

(3) Odsustvo sa rada zbog privremene spriječenosti za rad, materinstva i drugog odsustva koje nije uvjetovano voljom radnika ne smatra se prekidom rada iz stava jedan ovog člana.

  Član 50.

(1) Godišnji odmor može se koristiti u dva dijela.

(2) Ako radnik koristi godišnji odmor u dijelovima, prvi dio koristi najmanje u trajanju do 12 dana u toku kalendarske godine, a drugi dio najkasnije do 30.06. naredne godine.

(3) Radnik koji ne iskoristi prvi dio godišnjeg odmora u smislu stava dva ovog člana, nema pravo prenošenja godišnjeg odmora u narednu godinu.

(4) Radnik ima pravo koristiti jedan dan godišnjeg odmora kad on to želi, uz obavezu da o tome  obavijesti poslodavca najmanje tri dana prije njegovog korištenja.

Član 51.

(1) Plan korištenja godišnjeg odmora utvrđuje dikrektor na usaglašen prijedlog šefova radnih jedinica, glavne sestre, odgovornih sestara i rukovodioca pravnih, finansijskih i tehničkih poslova uz prethodnu konsultaciju sa radnicima, u skladu sa zakonom, uzimajući u obzir potrebe posla (organizacije rada), kao i opravdane zahtjeve radnika.

(2) Plan korištenja godišnjeg odmora izrađuje se radi obezbjeđivanja ravnomjernog rasporeda korištenja godišnjih odmora i obezbjeđivanja neometanog procesa rada, a sadrži:

  1. ime i prezime radnika;
  2. broj dana pojedinačno po svakom osnovu iz člana 46. ovog Pravilnika;
  3. broj dana godišnjeg odmora koji će radnik koristiti (najviše 30 radnih dana), osim ako nije drugačije određeno kolektivnim ugovorom.
  4. vrijeme korištenja godišnjeg odmora.

(3) Radnik za vrijeme korištenja godišnjeg odmora ima pravo na naknadu plaće, u visini plaće koju bi ostvario da je radio.

(4) U opravdanim i obrazloženim slučajevima korištenje godišnjeg odmora se može odgoditi, odnosno pomjeriti u odnosu na plan korištenja godišnjih odmora uz saglasnost šefa RJ i radnika.

Član 52.

(1) Radniku se može promijeniti, odnosno prekinuti korištenje godišnjeg odmora samo radi izvršenja posebno važnih i neodgodivih službenih poslova na osnovu odluke poslodavca, kao i na zahtjev radnika zbog ličnih potreba.

(2) Ličnim potrebama radnika iz prethodnog stava smatraće se teža bolest člana uže porodice, odnosno  domaćinstva, smrtni slučaj člana uže porodice, odnosno domaćinstva, kao i drugi iznenadni i opravdani slučajevi.

(3) Radniku kojem je promijenjeno ili prekinuto korištenje godišnjeg odmora odlukom ili pozivom poslodavca, mora se omogućiti naknadno korištenje, odnosno nastavljanje započetog godišnjeg odmora.

(4) Radnik ima pravo na naknadu stvarnih troškova prouzročenih odgodom, odnosno prekidom korištenja godišnjeg odmora, samo u slučaju ako je do prekida godišnjeg odmora došlo na zahtjev poslodavca.

(5) Troškovima iz stava 4. ovog člana smatraju se putni i drugi troškovi koji su nastali usljed prekida korištenja godišnjeg odmora do kojeg je došlo na zahtjev poslodavca.

(6) Putnim troškovima smatraju se stvarni troškovi prevoza koji je radnik koristio u polasku i povratku iz mjesta rada do mjesta u kojem je koristio godišnji odmor u trenutku prekida.

(7) Drugim troškovima smatraju se ostali izdaci koje je radnik imao zbog odgode, odnosno prekida godišnjeg odmora što dokazuje odgovarajućom dokumentacijom.

Član 53.

(Dani koji se ne računaju u godišnji odmor)

(1) U dane godišnjeg odmora ne uračunavaju se dani sedmičnog odmora, praznici u koje se ne radi, vrijeme privremene nesposobnosti za rad koju je utvrdio ovlašteni doktor medicine, kao i drugo vrijeme odsustvovanja sa rada koje se radniku priznaje u staž osiguranja.

Član 54.

(Odluka za godišnji odmor)

(1) Na temelju Plana rasporeda korištenja godišnjih odmora radnika, radniku se dostavlja Odluka o korištenju godišnjeg odmora, najmanje sedam dana prije korištenja godišnjeg odmora.

Član 55.

(Zaštita prava na godišnji odmor)

(1) Radnik se ne može odreći prava na godišnji odmor.

(2) Radniku se ne može uskratiti pravo na godišnji odmor, niti mu se izvršiti isplata naknade umjesto korištenja godišnjeg odmora, osim u slučaju prestanka ugovora o radu, gdje je Poslodavac dužan radniku koji nije iskoristio cijeli ili dio godišnjeg odmora isplatiti naknadu umjesto korištenja godišnjeg odmora u iznosu koji bi primio da je koristio cijeli, odnosno preostali dio godišnjeg odmora, ako godišnji odmor ili njegov dio nije iskoristio krivicom Poslodavca.

(3) Radnik koji odlazi u penziju ima pravo na godišnji odmor za tu godinu, u skladu sa ovim  Pravilnikom.

Član 56.

(Plaćeno odsustvo)

(1) Tokom kalendarske godine radnik ima pravo na plaćeno odsustvo u trajanju ukupno do pet radnih dana, i to u slijedećim slučajevima:

a) sklapanje braka  ……………………………………………………………………………………………………….5 dana

b) teže bolesti člana uže porodice, odnosno domaćinstva …………………………………………………..5 dana

c) smrti člana uže porodice, odnosno domaćinstva…………………………………………………………….5 dana

d) porođaja supruge……………………………………………………………………………………………………… 3 dana 

e) obrazovanja i seminara za potrebe sindikalnog rada,

sudjelovanje na sindikalnim susretima i sportskim susretima………………………………………………………..2 dana

f) preseljenje………………………………………………………………………………………………………………..2 dana

g) dobrovoljno davanje krvi……………………………………………………………………………………………2 dana

h) obrazovanja, seminara i drugih vrsta edukacija u skladu sa

 usaglašenim interesima poslodavca i radnika…………………………………………………………………….4 dana

(2) Radnik  je dužan obavijestiti neposrednog  rukovodioca o događaju iz prethodnog stava ovoga člana, odmah ili najkasnije narednog dana po nastalom događaju.

(3) Plaćeno odsustvo iz stava 1. ovog člana ovog Pravilnika traje najduže 5 (pet) dana u toku kalendarske godine bez obzira na slučajeve koji se dese i može se koristiti samo u vrijeme kada nastupi  događaj  po osnovu kojeg  se ostvaruje pravo.

(4) Za svaki smrtni slučaj člana uže porodice odnosno domaćinstva, radnik  ima pravo na plaćeno odsustvo u trajanju od 5 radnih dana bez obzira  na ukupan broj dana (5) koji je već iskoristio po drugim osnovima.  

(5) Članom uže obitelji iz stava (1) tačka b) i c) ovog člana smatraju se bračni, odnosno vanbračni partner, dijete (bračno, vanbračno, usvojeno, pastorče i dijete bez roditelja uzeto na izdržavanje), otac, majka, očuh, maćeha, usvojilac, dedo/djed i nana/baka (po ocu i majci), braća i sestre, kao i otac, majka, brat i sestra bračnog ili vanbračnog partnera.

(6) U pogledu sticanja prava iz radnog odnosa ili u vezi sa radnim odnosom, vrijeme plaćenog odsustva smatra se vremenom provedenim na radu.

(7) Radnik ima pravo na plaćeno odsustvo i u sljedećim slučajevima:

  • obaveznog kontinuiranog obrazovanja ili stručnog

osposobljavanja i usavršavanja radi sticanja ili

                             obnove odobrenja  za samostalni rad………………………       ………………………………………10 dana

  • polaganja specijalističkog ispita………………………………………………………………….15 dana
  • polaganja stručnog ispita…………………………………………………………………………….7  dana
  • polaganja ispita iz uže specijalizacije             ……………………………………………………………10 dana
  • izradu doktorske disertacije ili magistarskog rada ili polaganje diplomskog ispita 10 dana

Član 57.

(Vjerske i tradicijske potrebe)

(1) Poslodavac je dužan omogućiti radniku odsustvo do četiri radna dana u jednoj kalendarskoj godini radi zadovoljenja njegovih vjerskih odnosno tradicijskih potreba, s tim da se odsustvo od dva dana  koristi uz naknadu plaće – plaćeno odsustvo, a druga dva dana od godišnjeg odmora ili slobodnih sati – dana ostvarenih prekovremenim radom – viškom sati ili kao neplaćeno odsustvo.

Član 58.

(Neplaćeno odsustvo)

(1) Radniku se na njegov pisani  zahtjev može odobriti neplaćeno odsustvo, u skladu sa članom 54. ZOR i Kolektivnim ugovorima, u toku kalendarske godine u trajanju do 30 dana u slijedećim slučajevima:

  1. polaganje specijalističkog ispita;
  2. stručno usavršavanje;
  3. polaganje diplomskog ispita;
  4. izrada doktorske disertacije ili magistarskog rada;
  5. gradnju ili popravku kuće ili stana;
  6. njegu člana porodice;
  7. posjeta članovima porodice u inostranstvu.

(2) Ukupno trajanje plaćenog i neplaćenog odsustva iz stava (1) ovog člana, u toku kalendarske godine, u slučajevima koji su tretirani kroz obje kategorije je u trajanju do 30 dana.

(3) Radniku se na njegov pisani zahtjev uz obrazloženje može odobriti neplaćeno odsustvo u kontinuitetu od jedne godine, jednom u deset godina rada kod poslodavca, u sljedećim slučajevima:

  1. boravak u inostranstvu radi spajanja sa članovima uže porodice
  2. pratnja bolesnog člana uže porodice na liječenje u inostranstvo, te u drugim opravdanim slučajevima, a na osnovu procjene Poslodavca.

(4) Zahtjev Radnika mora biti obrazložen i potkrijepljen dokazima koji upućuju na osnovanost odobrenja neplaćenog odsustva.

(5) Za vrijeme odsustva iz stava (3) ovog člana prava i obaveze radnika koje se stiču na radu i po osnovu rada miruju.

Član 59.

(Vrijeme provedeno  na seminarima)

(1) Vrijeme provedeno na seminarima, tečajevima i sličnim oblicima edukacije na koju je radnik upućen od Poslodavca za potrebe Poslodavca i/ili radi obaveznog kontinuiranog usavršavanja radi sticanja ili obnove odobrenja za samostalan rad, organizovano u ustanovi ili izvan nje, smatra se vremenom provedenim na radu.

Član 60.

(Troškovi edukacije)

(1) Poslodavac osigurava sredstva za edukaciju radnika na temelju usaglašenih interesa Poslodavca i radnika.

(2) Za potrebe edukacije u zemlji ili inozemstvu zbog obaveznog kontinuiranog usavršavanja radi sticanja ili obnove odobrenja za samostalan rad, uz ispunjenje uslova iz člana 57. i ovog člana Pravilnika, radniku će se osigurati plaćeni dopust, kotizacija, putni troškovi i troškovi smještaja.

Član 61.

(1) Radniku izabranom, odnosno imenovanom na neku od javnih dužnosti u organe Bosne i Hercegovine, Federacije, organe kantona, grada i općine i radniku izabranom na profesionalnu funkciju u sindikatu, prava i obaveze iz radnog odnosa, na njegov zahtjev miruju, a najduže na period koliko traje obavljanje te funkcije, od dana izbora odnosno imenovanja.

(2) Nakon završetka mandata na radnika izabranog na neku od javnih dužnosti u organe Bosne i Hercegovine, Federacije, organe kantona, grada i općine i radniku izabranom na profesionalnu funkciju u sindikatu, primjenjuju se odredbe člana 168. Zakona o  radu.

DIO ŠESTI –  PLAĆE I NAKNADE PLAĆA

Član 62.

(Plaća)

(1) Za obavljeni rad radniku pripada plaća, te ostala primanja u skladu sa Zakonom, Kolektivnim  ugovorima i ovim Pravilnikom i drugim propisima koji uređuju ovu oblast u Federaciji BiH.

Član 63. 

(Isplata plaće)

(1) Plaće radnika i ostale naknade, isplaćuju se radnicima iz sredstava, koja se u skladu sa Zakonom, obezbjeđuju iz sredstava namijenjenih za finansiranje zdravstva, te dijelom iz sredstava koja u vršenju osnovne djelatnosti ostvaruje Poslodavac.

Član 64.

(Obračun plaće)

(1) Poslodavac ne može radniku obračunati i isplatiti plaću u iznosu manjem od iznosa određenog  Kolektivnim  ugovorima i ovim  Pravilnikom.

(2) Plaća se isplaćuje nakon obavljenog rada, u periodima isplate koji ne mogu biti duži od 30 dana.

Član 65.

(Pisani obračun plaće)

(1) Prilikom isplate plaće Poslodavac je dužan radniku uručiti pisani obračun plaće.

Član 66.

(Tajnost pojedinačne isplate)

(1) Pojedinačne isplate plaće nisu javne.

Član 67.

(Osnovna plaća)

(1) Plaća za obavljeni rad i vrijeme provedeno na radu sastoji se od osnovne plaće, dijela plaće za radni učinak ukoliko je isti ostvaren i uvećane plaće iz člana 76. ZOR.

(2) Osnovna plaća je novčani iznos koji je Poslodavac dužan isplatiti radniku za rad sa punim radnim vremenom i normalnim uslovima rada za odgovarajući posao u skladu sa ZOR, Kolektivnim ugovorima, ugovo5rom o radu i ovim Pravilnikom.

(3) Osnovna plaća radnika je proizvod najniže neto plaće i odgovarajućeg koeficijenta složenosti poslova koje radnik obavlja.

Član 68.

(Najniža neto plaća)

(1) Najniža neto plaća se utvrđuje tako što se najniža neto satnica utvrđena Kolektivnim ugovorima množi sa mjesečnim fondom sati.

  Član 69.

(Najniža neto satnica)

(1) Najniža neto satnica u oblasti zdravstva iznosi 2,76 KM.

  Član 70.

(Radni učinak)

(1) Naknada za radni učinak može se obračunati nakon što se ovim Pravilnikom, u konsultaciji sa Sindikatom, utvrde mjerljivi normativi radnog učinka.

(2) Na osnovu ostvarenog radnog učinka plaća radnika može biti uvećana do 10%.

Član 71.

(Grupe složenosti)

(1) Pojedinačni poslovi, odnosno zanimanja razvrstavaju se u grupe složenosti sa koeficijentima složenosti kako slijedi:

1. Zanimanje I grupe – koeficijent složenosti                        1,55

Jednostavni poslovi, odnosno zanimanja za koje je potrebna osnovna škola (poslovi čišćenja radnih, administrativnih i zajedničkih prostorija, skupljanje smeća i drugih otpadaka iz radnih, administrativnih i zajedničkih prostorija, briga o stanju sredstava za čišćenje i drugi poslovi koji se obavljaju po jednostavnom postupku i sa jednostavnim sredstvima rada).

2. Zanimanje II grupe – koeficijent                           1,60

Manje složeni poslovi, odnosno zanimanja sa prethodnim priučavanjem za koje je potrebna osnovna škola sa dodatnim funkcionalnim znanjima, vještinama stečenim na tečajevima ili odgovarajućim praktičnim iskustvima.

  1. poslovi održavanja čistoće u zdravstvenim ustanova (čišćenje i pranje ordinacija, dezinfekcija prostorija, predmeta i pribora, transportovanje nečistog rublja i sl.);
  2. poslovi pranja laboratorijskog posuđa, ambalaže, pribora za rad (pranje laboratorijskog posuđa, razvrstavanje sterilizovanog posuđa prema namjeni i sl.);
  3. jednostavni poslovi na uspostavljanju telefonskih veza;

3. Zanimanje III grupe – koeficijent složenosti                     2,00

Srednje složeni poslovi, odnosno zanimanja za koja je potrebna stručna sprema predviđena programom za III stepen obrazovanja odnosno KV radnici:

  1. poslovi tehničkog održavanja (zanatsko održavanje instalacija, uređaja, vozila, objekata i opreme, poslovi krojača – na nivou zvanja kvalifikovanog radnika i sl.);
  2. poslovi uspostavljanja veza većeg intenziteta-operater na telefonskoj centrali;
  3. poslovi običnog transporta bolesnika i drugi opći prijevoz;
  4. srednje složeni administrativni poslovi i poslovi evidencija.

4. Zanimanje IV grupe – koeficijent složenosti                     2,50

Složena zanimanja, odnosno poslovi za koje je potrebna srednja stručna sprema (u četverogodišnjem trajanju), a obavljaju ih zaposlenici nezdravstvenog usmjerenja.

5. Zanimanje V/1 grupe – koeficijent složenosti                    2,60

Složena zanimanja, odnosno poslovi za koje je potrebna srednja stručna sprema (u četverogodišnjem trajanju), a obavljaju ih zaposlenici nezdravstvenog usmjerenja/funkcionalna znanja, arhivski ispit i sl.

6. Zanimanje V/2 grupe – koeficijent složenosti                    2,60

Složeni poslovi, odnosno zanimanje za koje je potrebna VKV.

7. Zanimanje VI/1 grupe – koeficijent složenosti                 2,70

Zanimanja odnosno posao za koje je potrebna srednja stručna sprema (SSS) zdravstvenog usmjerenja do 10 godina radnog staža.

8. Zanimanje VI/2 grupe – koeficijent složenosti                 2,80

Zanimanja odnosno posao za koje je potrebna srednja stručna sprema (SSS) zdravstvenog usmjerenja sa preko 10 godina radnog staža.

9. Zanimanja VII/1 grupe – koeficijent složenosti                2,90

Složeni poslovi, odnosno zanimanja za koja je potrebna viša školska sprema nezdravstvenog usmjerenja.

10. Zanimanje VII/2 grupe – koeficijent složenosti   3,20

Složeni posao za koji je potrebna viša stručna sprema (VŠS) zdravstvenog usmjerenja sa do 10 godina radnog staža.

11. Zanimanje VII/3 grupe – koeficijent složenosti   3,30

Složeni posao za koji je potrebna viša stručna sprema (VŠS) zdravstvenog usmjerenja sa preko 10 godina radnog staža.

12. Zanimanja VIII/1 grupe – koeficijent složenosti 3,70

Zanimanja, odnosno poslovi za koja je predviđena visoka stručna sprema nezdravstvenog usmjerenja.

13. Zanimanja VIII/2 grupe – koeficijent složenosti 3,80

Složeni i vrlo složeni poslovi za koja je predviđena visoka stručna sprema (VSS) zdravstvenog usmjerenja-fakultet zdravstvenih studija do 10 godina radnog staža.

14. Zanimanja VIII/3 grupe – koeficijent složenosti 3,90

Složeni i vrlo složeni poslovi za koja je predviđena visoka stručna sprema (VSS) zdravstvenog usmjerenja-fakultet zdravstvenih studija sa preko 10 godina radnog staža.

12. Zanimanje VIII/4 grupe – koeficijent složenosti 4,20

Složeni i vrlo složeni poslovi za koje je potrebna visoka stručna sprema nezdravstvenog usmjerenja, licenca certificiranog računovođe/šef službe.

15. Zanimanje IX/1 grupe – koeficijent složenosti                5,00

Zanimanja odnosno poslovi za koja je potrebna visoka stručna sprema zdravstvenog smjera:

  1. doktor medicine
  2. doktor stomatologije

16. Zanimanja IX/2 grupe – koeficijenti složenosti   5,20

Složeni i vrlo složeni poslovi za koje je potrebna visoka stručna sprema nezdravstvenog usmjerenja i specijalizacija.

17. Zanimanja IX/3 grupe – koeficijent složenosti             6,00

Složeni i vrlo složeni poslovi za koje je potrebna visoka stručna sprema, doktor medicine i doktor stomatologije i specijalizacija.

18. Zanimanja IX/4 grupe – koeficijent složenosti                 6,10

Složeni i vrlo složeni poslovi za koje je potrebna visoka stručna sprema, doktor medicine i doktor stomatologije sa preko deset godina specijalističkog staža.

14. Zanimanje X grupe – koeficijent složenosti                     6,20

Složeni i vrlo složeni poslovi za koje je potrebna visoka stručna sprema, doktor medicine i doktor stomatologije sa subspecijalizacijom.

(2) Poslodavac može detaljnije razraditi grupe složenosti poslova iz stava (1) ovog člana, o trošku Poslodavca ukoliko raspolaže sa potrebnim finasijskim sredstvima, s tim da se tom razradom ne mogu utvrditi nepovoljniji uslovi, koeficijenti za grupe složenosti navedene u stavu (1) ovog člana.

(3) Radnici se moraju unaprijed upoznati sa grupama složenosti u koje se raspoređuju. 

(4) Plaću direktora utvrđuje Upravni odbor Zavoda u skladu sa članom 9. Zakona o plaćama i naknadama članova organa upravljanja i drugih organa, institucija Kantona Sarajevo, kantonalnih javnih preduzeća i javnih ustanova čiji je osnivač Kanton Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 10/16), te članovima 3. i 4. Uredbe o određivanju visine plaća i naknada organa upravljanja i drugih organa institucija Kantona Sarajevo, kantonalnih javnih preduzeća i javnih ustanova čiji je osnivač Kanton Sarajevo (“Sl. novine Kantona Sarajevo”, broj: 41/16, 46/16, 5/17, 50/17, 53/18 i 42/20).

Član 72.

(Pravo na povećanu osnovnu plaću)

(1) Radnik ima pravo na povećanu osnovnu plaću za nepovoljne uticaje faktora radnog mjesta na zdravlje i radnu sposobnost, u skladu sa važećim Kolektivnim ugovorom.

(2) Prava iz stava (1) ovog člana ostvaruju se  saglasno odredbama zakona koji regulišu sigurnost na radu, te propisima donesenim na osnovu tog zakona i ovog Pravilnika.

(3) Osnovna plaća radnika uvećava se prema uslovima rada kako slijedi:

  1. Rad u biohemijsko-hematološkom laboratoriju (inženjer med.lab.dijag i lab.tehničara) – 5%
  2. Rad zubnog tehničara – 5%,
  3. Ginekologiji i akušerstvu – 5%
  4. Savjetovalištvu za mentalno zdravlje – 5%
  5. Rad u stomatološkoj službi – 3%
  6. Rad u RJ Opće primarne zdravstvene zaštite – 3%

(4) Naknade iz stava 1. ovog člana se ne isključuju, s tim da ukupan iznos naknade po ovom članu ne može preći 15%

(5) Uvećanja po osnovu uslova rada  iz stava (3) ovog člana obračunavat će se i isplaćivati samo za sate koje je radnik proveo na radnom mjestu sa posebnim uslovima rada, odnosno za sate pri neposrednom izlaganju nepovoljnim uticajima faktora radnog mjesta na zdravlje i radnu sposobnost radnika,  a shodno evidenciji Poslodavca.

Član 73.

(Pravo na povećanu plaću po osnovu naučnog stepena i počasnog zvanja)

(1) Radnicima se za naučni stepen doktor nauka/struke, naučni stepen magistra nauke/struke i stečeni naziv primarijus, osnovna plaća povećava za :

  1. naučni stepen doktor nauka………………………….………………………………….10%
  2. naučni stepen magistar nauka………………………….…………………………………5%
  3. stečeni naziv primarius…………………….……….…………………………………….. 5%

(2) Naknade iz stava (1) tačka a) i b) se međusobno isključuju.

Član 74.

(Položajni dodatak)

(1) Uvećanje za položajni dodatak, na koji ostvaruju pravo rukovodni radnici koji obavljaju poslove rukovodioca pored svojih redovnih stručnih poslova može se utvrditi u iznosu od 5 – 15% prema odgovornosti koje nosi rukovodno mjesto, a u skladu sa ovim Pravilnikom i finansijskim sredstvima Poslodavca.

(2) Upravni odbor utvrđuje iznos položajnog dodatka direktoru.

Član 75.

(Uvećanje plaće)

(1) Osnovna plaća radnika uvećava se za :

a)  prekovremeni rad ……………………………………………………………najmanje 25% od neto satnice,

b)  noćni rad ……………………………………………………………………….najmanje 50% od neto satnice,

c) rad na dan sedmičnog odmora……………………………………………najmanje 15% od neto satnice,

d) rad u dane praznika koji su po zakonu neradni……………………..najmanje 40% od neto satnice.

(2) Naknade iz ovog člana se međusobno ne isključuju, osim naknada pod c) i d).

Član 76.

(Uvećanje plaće po osnovu staža)

(1) Osnovna plaća radnika povećava se za svaku godinu radnog staža za 0,5%, s tim da ukupno povećanje ne može biti veće od 20%.

Član 77.

(Topli obrok)

(1) Poslodavac je obavezan radniku obezbjediti topli obrok u toku radnog vremena.

(2) Ukoliko poslodavac ne osigurava topli obrok, radniku se isplaćuje naknada u dnevnom iznosu od 1,0% od prosječne neto plaće isplaćene u Federaciji BiH, prema posljednjim objavljenim podacima Federalnog zavoda za statistiku.

(3) Dnevni iznos naknade za ishranu utvrđuje se do 31.12. u tekućoj godini za narednu godinu i primjenjuje se za cijelu narednu godinu.

 Član 78.

(Regres za godišnji odmor)

(1) Radnik ima pravo na regres za korištenje godišnjeg odmora u visini od najmanje  50%  prosječne neto plaće isplaćene u Federaciji BiH, prema posljednjim objavljenim podacima Federalnog zavoda za statistiku.

 (2) Radnik koji stiče pravo na godišnji odmor na osnovu člana 49. ovog Pravilnika nema pravo na regres za korištenje godišnjeg odmora.

Član 79.

(Pravo na prijevoz na posao i sa posla)

(1) Radnik ima pravo na naknadu troškova prijevoza na posao i sa posla ako je mjesto stanovanja od mjesta rada udaljeno najmanje dva kilometra, u visini mjesečne karte gradskog, prigradskog i međugradskog saobraćaja.

(2) Pravo iz stava (1) ovog člana ostvaruje se na osnovu dokaza o prebivalištu (CIPS).

(3) Pravo iz stava (1) ovog člana ostvaruje se u skladu sa aktima osnivača i Vlade Kantona Sarajevo, za svaki mjesec, osim za mjesec u kojem radnik koristi prvi dio godišnjeg odmora.

Član 80.

(Pravo na dnevnice)

(1) Radniku pripada pravo na plaćene troškove službenog putovanja – dnevnica.

(2) Dnevnica za službeno putovanje u zemlji  isplaćuje se na način propisan za organe uprave.

(3) Putni troškovi obračunavaju se i isplaćuju prema plaćenom hotelskom računu, osim hotela  kategorije do 4 zvjedice.

(4) Dnevnica za službeno putovanje u inostranstvo isplaćuje se na način propisan za organe uprave.

(5) Dnevnice za službeni put  umanjuju se najviše za 30%, ako je osigurana besplatna hrana.

(6) Radniku pripada:

  1. 50% iznosa dnevnice – za putovanje koje traje od 8 do 12 sati,
  2. puni iznos dnevnice   – za putovanje koje traje preko 12 sati,
  3. puna dnevnica  – za putovanje koje traje 24 sata, s tim što se za višak sati (preko 24 sata) dnevnica obračunava u skladu sa prethodnim alinejama.                      

(7) Putni troškovi priznaju se radniku za ono prevozno sredstvo koje je označeno u putnom nalogu, o čemu odluku donosi direktor.

(8) Radniku kojem se odobri korištenje putničkog automobila u ličnoj svojini na službenom putovanju, priznaje se naknada u visini od 15% cijene litre goriva (ovisno o putničkom automobilu koji se koristi) po pređenom kilometru.

(9) Prije polaska na službeni put, odobrit će se akontacija na osnovu procijenjenih troškova za dnevnicu, smještaj i prevoz.

(10) Izdaci za službeno putovanje, priznaju se na osnovu obračuna troškova, koji se u roku od 5 dana, po završetku putovanja, podnose u skladu sa odredbama ovog člana.

Član 81.

(Naknada troškova zbog odvojenog života od porodice)

(1) Radnik koji je privremeno upućen na rad van mjesta prebivališta njegove porodice, ima pravo na plaćanje stvarnih troškova zbog odvojenog života od porodice.

Član 82.

(Naknada za rad na terenu)

(1) Naknada za rad na terenu – terenski dodatak, utvrđuje se u jednakom iznosu za sve radnike, ovisno od mjesta boravka na terenu (smještaj, ishrana i dr.), s tim što ne može biti manja od 75% utvrđenog iznosa dnevnice.

(2) Pod radom na terenu iz stava (1)  ovog člana, podrazumijevaju se poslovi koji se po svojoj prirodi izvode na terenu van kantona u kojem je mjesto zaposlenja i u trajanju dužem od 30 dana neprekidno.

Član 83.

(Međusobno isključivanje određenih prava)

(1) Dnevnica, naknada za odvojeni život i terenski dodatak međusobno se isključuju.

Član 84.

( Naknada u slučaju smrti radnika ili člana njegove uže porodice)

(1) U slučaju smrti radnika, na ime troškova sahrane, članovima uže porodice isplaćuje se naknada u visini tri prosječne neto  plaće ostvarene u Federaciji BiH, prema posljednjim objavljenim podacima Federalnog zavoda za statistiku.

(2) Radniku se u slučaju smrti člana njegove uže porodice, na ime troškova sahrane, isplaćuje  naknada u visini tri prosječne neto  plaće ostvarene u Federaciji BiH, prema posljednjim objavljenim podacima Federalnog zavoda za statistiku.

(3) Članom uže porodice smatraju se: bračni, odnosno vanbračni partner, dijete (bračno, vanbračno, usvojeno, pastorče i dijete bez roditelja uzeto na izdržavanje), otac, majka, očuh, maćeha, usvojilac, dedo i nana (po ocu i majci), braća i sestre.

(4) Ukoliko kod istog poslodavca rade dva ili više članova uže porodice koji ostvaruju pravo iz stava 2. ovog člana, ovo pravo ostvaruje samo jedan član uže porodice.

Član 85.

( Naknada u slučaju teške invalidnosti ili teške bolesti)

(1) U slučaju nastanka teške invalidnosti ili teške bolesti radnika, radniku se isplaćuje jednokratna novčana pomoć u visini tri prosječne neto plaće ostvarene u Federaciji BiH prema posljednjim objavljenim podacima Federalnog zavoda za statistiku.

(2) U slučaju nastanka povrede na radu radnika, radniku se može, prema težini povrede, a shodno medicinskoj dokumentaciji, isplatiti jednokratna novčana pomoć u visini do tri prosječne neto plaće ostvarene u Federaciji BiH prema posljednjim objavljenim podacima Federalnog zavoda za statistiku.

(3) U slučaju nastanka teške invalidnosti ili teške bolesti člana uže porodice radnika, Poslodavac  može radniku, shodno finansijskim mogućnostima, isplatiti jednokratnu novčanu pomoć do tri prosječne neto plaće ostvarene u Federaciji BiH prema posljednjim objavljenim podacima Federalnog zavoda za statistiku.

(4) Radniku se može, u skladu sa raspoloživim sredstvima, isplatiti dio ili ukupni troškovi liječenje teške invalidnosti ili teške bolesti u zdravstvenoj ustanovi u kojoj je on platio troškove toga liječenja.

(5) Troškovi liječenja isplaćuju se na osnovu fakture ili računa zdravstvene ustanove u kojoj je liječnje obavljeno.

(6) Pod teškom bolesti iz stava (1), (3) i (4) ovog člana podrazumijevaju se sljedeće bolesti:

  1. akutna tuberkuloza,
  2. maligna oboljenja,
  3. endemska nefropatija,
  4. hirurška intervencija na srcu ili mozgu,
  5. sve vrste degenerativnih oboljenja centralnog nervnog sistema,
  6. infarkt (srčani i moždani),
  7. oboljenja mišičnog sistema,
  8. paraliza i druge teške bolesti određene općim aktom Federalnog ministarstva zdravstva, kao i teške tjelesne povrede.

(7) Bolest, odnosno tjelesna povreda se dokazuje na osnovu dijagnoze i potvrde nadležne zdravstvene ustanove i zdravstvene komisije za kavalifikaciju težine bolesti formirane kod poslodavca.

Član 86.

(Stimulacija radnika)

(1)Poslodavac može nagraditi radnika po osnovu ostvarenih učinaka u procesu rada, povećanog obima posla na temelju prijedloga Šefa Radne jedinice do 20% plaće radnika.

(2) Odluku  iz stava (1) ovog člana donosi Direktor, na prijedlog neposrednog rukovodioca.

Član 87.

(Naknada za vrijeme privremene spriječenosti za rad)

(1) Radnik ima pravo na naknadu plaće za vrijeme privremene spriječenosti za rad ako je:

  1. privremeno spriječen za rad zbog bolesti ili povrede, odnosno radi liječenja ili medicinskih

ispitivanja smješten u zdravstvenu ustanovu,

  • privremeno spriječen za rad zbog određenog liječenja ili medicinskog ispitivanja koje se ne može  obaviti izvan radnog vremena radnika,
  • izolovan kao kliconoša ili zbog pojave zaraze u njegovoj okolini,
  • određen za pratioca bolesnika upućenog na liječenje ili ljekarski pregled u najbliže mjesto,
  • određen da njeguje oboljelog supružnika ili dijete pod uslovima propisanim zakonom.

(2) Naknada plaće pripada radniku samo za dane za koje bi mu pripadala plaća ili naknada plaće u smislu propisa o radnim odnosima.

(3) Radniku kod kojeg spriječenost za rad nastupi dok se nalazi na neplaćenom odsustvu, pripada naknada plaće samo po isteku neplaćenog odsustva, ako u to vrijeme još postoji privremena spriječenost za rad.

Član 88.

(Visina naknade plaće za vrijeme  privremene spriječenosti za rad)

(1) Radniku pripada naknada plaće za vrijeme spriječenosti za rad u visini od 80% od osnovice za naknadu, s tim da ne može biti niža od iznosa minimalne plaće važeće za mjesec za koji se utvrđuje naknada.

(2) Radniku pripada naknada plaće za vrijeme privremene spriječenosti za rad u visini od 100% od osnovice za naknadu:

  1. za vrijeme privremene spriječenosti za rad zbog povrede na radu ili oboljenja od profesionalne bolesti;
  2. za vrijeme privremene spriječenosti za rad i komplikacija prouzrokovanih trudnoćom ili  porođajem;
  3. za vrijeme privremene spriječenosti za rad zbog transplatacije živog tkiva i organa u korist druge osobe.

Član 89.

(Zaštita plaće i naknade plaće)

(1) Poslodavac ne može, bez izvršne sudske odluke ili bez saglasnosti radnika, svoje potraživanje prema njemu naplatiti uskraćivanjem isplate plaće ili nekog njenog dijela, odnosno uskraćivanjem isplate naknade plaće ili dijela naknade plaće.

(2) Saglasnost radnika iz stava (1) ovog člana ne može se dati prije nastanka potraživanja.

Član 90.

(Prisilna obustava plaće i naknade plaće)

(1) Plaća ili naknada plaće radnika može se prisilno obustaviti, u skladu sa propisima kojim se regulira izvršni postupak.

Član 91.

(Otpremnina prilikom odlaska u penziju)

(1) Radnik koji odlazi u penziju, ima pravo na otpremninu u visini najmanje pet neto plaća koje su radniku isplaćene u posljednjih pet mjeseci, s tim da ne može biti niža od pet prosječnih neto plaća ostvarenih u Federaciji BiH,  prema posljednjim podacima Federalnog zavoda za statistiku, objavljenim prije prestanka radnog odnosa radnika.

(2) Otpremnina iz stava (1) ovog člana se isplaćuje u jednokratnom iznosu odmah po prestanku radnog odnosa, a najkasnije u roku od tri mjeseca nakon prestanka radnog odnosa.

Član 92.

(Otpremnina u slučaju otkaza ugovora o radu)

(1) U slučaju otkaza ugovora o radu radnik koji ima najmanje dvije godine neprekidnog rada, osim ako se ugovor otkazuje zbog kršenja obaveze iz radnog odnosa ili zbog neispunjavanja obaveza iz ugovora o radu od strane radnika, ima pravo na otpremninu u iznosu koje ne može biti manja od jedne trećine prosječne mjesečne plaće isplaćene radniku u posljednja tri mjeseca prije isteka ugovora o radu, za svaku navršenu godinu rada kod Poslodavca.

(2) Način, uvjeti i rokovi isplate otpremnine iz stava (1) ovog člana, utvrđuju se pismenim ugovorom između radnika i Poslodavca.

(3) Otpremnina iz stava (1) ovog člana ne može biti veća od šest prosječnih mjesečnih plaća isplaćenih radniku u posljednja tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu.

DIO SEDMI – ZABRANA TAKMIČENJA RADNIKA SA POSLODAVCEM

Član 93.

(Zakonska zabrana takmičenja)

(1) Radnik može, samo uz prethodno odobrenje poslodavca za svoj ili tuđi račun ugovarati i obavljati poslove iz djelatnosti koju obavlja Poslodavac.

(2) Obavljanje poslova iz stava (1) ovog člana bez odobrenja poslodavca predstavlja težu povredu radne obaveze.

DIO OSMI –  ZAŠTITA RADNIKA

Član 94.

(Sigurnost i zdravlje na radu)

(1) Poslodavac je dužan omogućiti radniku, prilikom stupanja na rad,  da se upozna sa propisima u vezi sa radnim odnosima i propisima u vezi sa sigurnošću  i zdravljem na radu, te ga je dužan upoznati sa organizacijom rada.

(2) Radnik ima pravo i obavezu da koristi sve mjere zaštite predviđene propisima o sigurnosti i zdravlju na radu i drugim važećim propisima.

(3) Radnik ima pravo da ne radi ako mu neposredno prijeti opasnost po život i zdravlje i o tome je dužan odmah obavijestiti neposrednog rukovodioca.

(4) Radnik koji je odbio da radi iz razloga navedenih u prethodnom stavu, ima pravo na naknadu plaće kao da je radio, a za vrijeme dok se ne provedu propisane mjere o sigurnosti i zdravlju na radu, ako za to vrijeme nije raspoređen na druge odgovarajuće poslove.

Član 95.

 (Obaveze radnika i Poslodavca)

(1) Prilikom zaključivanja ugovora o radu i tokom trajanja radnog odnosa, radnik je dužan obavijestiti Poslodavca o bolesti ili drugoj okolnosti koja ga onemogućava ili bitno ometa u izvršavanju obaveza iz ugovora o radu ili koja ugrožava život i zdravlje lica sa kojima radnik dolazi u dodir u izvršavanju ugovora o radu.

(2) Radi utvrđivanja zdravstvene sposobnosti za obavljanje određenih poslova, Poslodavac može uputiti radnika na ljekarski pregled kad god posumnja da radnik nije zdravstveno sposoban za obavljanje poslova na koje je raspoređen.

(3) Troškove ljekarskog pregleda iz stava (2) ovog člana snosi poslodavac.

(4) Radnik koji odbije da ode na ljekarski pregled iz stava (3) ovog člana čini težu povredu radnih obaveza.

Član 96.

(Zabrana nejednakog postupanja)

(1) Poslodavac  ne može odbiti da zaposli ženu zbog njene trudnoće, ili da joj zbog tog stanja otkaže ugovor o radu  ili je rasporedi na druge poslove.

Član 97.

(Privremeni raspored žene za vrijeme trudnoće)

(1) Poslodavac je dužan ženu za vrijeme trudnoće, odnosno dojenja djeteta, rasporediti na druge poslove ako je to u interesu njenog zdravstvenog stanja, koje je utvrdio ovlašteni doktor medicine.

(2) Ako Poslodavac nije u mogućnosti da osigura raspoređivanje žene, pomenuto u stavu (1) ovog člana, žena ima pravo na odsustvo sa rada uz naknadu plaće.

(3) Privremeni raspored, ne može imati za posljedicu smanjenje plaće žene.

Član 98.

(Porođajno odsusutvo)

(1) Za vrijeme trudnoće, porođaja ili njege djeteta, žena ima pravo na porođajno odsustvo u trajanju od jedne godine neprekidno.

(2) Porođajno odsustvo može da otpočne 28 dana prije očekivanog datuma porođaja, na osnovu nalaza ovlaštenog ljekara.

(3) Žena može koristi kraće porođajno odsustvo, ali ne kraće od 42 dana poslije porođaja.

(4) Nakon 42 poslije porođaja pravo na porođajno odsustvo može koristit i radnik – otac djeteta, ako se roditelji tako sporazumiju.

(5) Otac djeteta može koristi pravo iz stava (1) ovog člana i u slučaju smrti majke, ako majka napusti dijete ili ako je iz drugih opravdanih razloga spriječena da koristi porođajno odsustvo.

Član 99.

(Rad sa polovinom punog radnog vremena nakon isteka porođajnog odsustva)

(1) Nakon isteka porođajnog odsustva, žena sa djetetom do jedne godine života ima pravo da radi polovinu punog radnog vremena, a za blizance, treće i svako slijedeće dijete, ima pravo da radi polovinu punog radnog vremena do navršene dvije godine života djeteta.

(2) Pravo iz stava (1) ovog člana može koristiti i radnik – otac djeteta, ako žena za to vrijeme radi u punom radnom vremenu.

Član 100.

(Rad sa polovinom punog radnog vremena do tri godine života djeteta)

(1) Nakon isteka godine dana života djeteta, jedan od roditelja ima pravo da radi polovinu punog radnog vremena do tri godine života djeteta, ako je djetetu, prema nalazu nadležne zdravstvene ustanove, potrebna pojačana briga i njega.

Član 101.

(Pravo na porođajno odsustvo u slučaju gubitka djeteta)

(1) Ako žena rodi mrtvo dijete ili ako dijete umre prije isteka porođajnog odsustva, žena ima pravo da produži porođajno odsustvo za onoliko vremena koliko je, prema nalazu ovlaštenog ljekara, potrebno da se oporavi od porođaja i psihičkog stanja prouzrokovanog gubitkom djeteta, a najmanje 45 dana od porođaja, odnosno od smrti djeteta, za koje vrijeme joj pripadaju sva prava po osnovu porođajnog odsustva.

Član 102.

(Naknada plaće za vrijeme porodiljskog odsustva i rada sa polovinom punog radnog vremena )

(1) Za vrijeme korištenja porodiljskog odsustva, radnik ima pravo na naknadu plaće prema propisu kantona kojim se uređuje ova oblast, s tim da razliku do visine pune plaće isplaćuje Poslodavac.

(2) Za vrijeme rada sa polovinom punog radnog vremena iz člana 86. i 87. ovog Pravilnika, radnik ima  za polovinu punog radnog vremena za koje ne radi, pravo na naknadu plaće, u skladu propisima kantona.

Član 103.

(Prava roditelja djeteta sa težim smetnjama u razvoju)

(1) Jedan od roditelja djeteta sa težim smetnjama u razvoju, ima pravo da radi polovinu punog radnog vremena, u slučaju da se radi o samohranom roditelju, ili da su oba roditelja zaposlena,  pod uslovom da dijete nije smješteno u ustanovu socijalno-zdravstvenog zbrinjavanja, na osnovu nalaza nadležne zdravstvene ustanove.

(2) Roditelju, koji koristi pravo iz stava (1) ovog člana, pripada pravo na naknadu plaće, prema propisima koji su na snazi.

(3) Roditelju koji koristi pravo iz stava 1. ovog člana, ne može se narediti da radi noću, prekovremeno i ne može mu se promijeniti mjesto rada, ako za to nije dao svoj pisani pristanak.

(4) Za vrijeme dok koristi ovo pravo roditelju se, bez njegovog pismenog pristanka, ne može narediti da radi noću ili prekovremeno niti mu se  može promijeniti mjesto rada.        

Član  104.

(1) Pravo iz člana 97., 98., 99. 100. i 101.  ovog Pravilnika može da koristi i jedan od usvojilaca djeteta ili lice kojem je na osnovu rješenja nadležnog organa dijete povjereno na odgoj i čuvanje.

Pravo na porođajno odsustvo u slučaju gubitka djeteta ostvaruje se u skladu sa odredbama člana 66. Zakona o radu.

Član 105.

(Zaštita radnika u slučaju privremene spriječenosti za rad zbog povrede na radu ili profesionalne bolesti)

(1) Radniku koji je pretrpio povredu na radu ili je obolio od profesionalne bolesti Poslodavac ne može otkazati ugovor o radu za vrijeme privremene spriječenosti za rad zbog liječenja ili oporavka, osim u slučaju  kada radnik počini  težu povredu radne obaveze iz ugovora o radu.

(2) U slučajevima i za vrijeme iz stava (1) ovog člana, radniku ne može prestati ugovor o radu koji je zaključen na određeno vrijeme, osim ako je počinio teži prijestup ili težu povredu radne obaveze iz ugovora o radu.

(3) U slučaju iz stava (2) ovog člana ugovor o radu na određeno vrijeme se neće smatrati ugovorom o radu na neodređeno vrijeme u smislu člana 22. stav (4) ZOR.

Član 106.

(Pravo radnika da se vrati na rad nakon prestanka privremene spriječenosti za rad)

(1) Povreda na radu, bolest ili profesionalna bolest ne mogu štetno uticati na ostvarivanje prava radnika iz radnog odnosa.

(2) Radnik koji je privremeno bio nesposoban za rad do šest mjeseci, a za kojeg nakon liječenja i oporavka nadležna zdravstvena ustanova ili ovlašteni ljekar utvrdi da je sposoban za rad, ima pravo da se vrati na poslove na kojima je radio prije nastupanja privremene spriječenosti za rad.

(3) Ukoliko ne postoji mogućnost da se radnik koji je bio privremeno spriječen za rad duže od šest mjeseci vrati na poslove na kojima je radio ili na druge odgovarajuće poslove, Poslodavac ga može rasporediti na druge poslove prema njegovoj stručnoj spremi i radnim sposobnostima.

(4) Ukoliko ne postoji mogučnost raspoređivanja iz stava (3) ovog člana, Poslodavac može, nakon provedenih konsultacija sa vijećem zaposlenika odnosno sindikatom, otkazati radniku ugovor o radu.

(5) Radnik je dužan najkasnije u roku od tri dana od dana nastupanja spriječenosti za rad, pismenim putem obavijestiti direktora Zavoda o privremenoj spriječenosti za rad.

Član 107.

(Prava radnika sa promijenjenom radnom sposobnosti)

(1) Ako nadležna ustanova za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja ocijeni da kod radnika postoji smanjena promjenjena radna sposobnost (invalid II kategorije), Zavod mu je dužan u pisanoj formi ponuditi novi ugovor o radu za obavljanje poslova za koje je radnik sposoban, ako takvi poslovi postoje, odnosno ako uz prekvalifikaciju i dokvalifikaciju postoji mogućnost rasporeda radnika na druge poslove.

Član 108.

(Otkaz ugovora o radu radniku sa promijenjenom radnom sposobnosti)

(1) Poslodavac može, samo uz prethodnu saglasnost vijeća zaposlenika odnosno sindikata, otkazati ugovor o radu radniku kod kojega postoji promijenjena radna sposobnost, ukoliko je kod poslodavca vijeće zaposlenika odnosno sindikat formiran.

(2) Ukoliko vijeće zaposlenika odnosno sindikat uskrati saglasnost iz stava (1) ovog člana rješavanje spora povjerava se arbitraži u skladu sa Kolektivnim ugovorima i ovim Pravilnikom. Ukoliko je nezadovoljan odlukom arbitraže, Poslodavac može u roku od 15 dana od dana dostavljanja arbitražne odluke zatražiti da predmetnu saglasnost nadomjesti sudska odluka.

(3) U slučaju otkazivanja ugovora o radu iz stava (1) ovog člana, radnik ima pravo na otpremninu u iznosu  uvećanom za najmanje 50% u odnosu na otpremninu iz člana 92. ovog Pravilnika, osim ukoliko se ugovor otkazuje zbog kršenja obaveza iz radnog odnosa ili zbog neispunjavanja obaveza iz ugovora o radu od strane radnika.

DIO DEVETI  –  NAKNADA ŠTETE

Član 109.

 (Odgovornost radnika za štetu prouzrokovanu poslodavcu)

(1) Radnik koji na radu ili u vezi sa radom, namjerno ili zbog krajnje nepažnje, prouzrokuje štetu Poslodavcu, dužan je tu štetu nadoknaditi.

(2) Ako štetu prouzrokuje više radnika, svaki radnik odgovara za onaj dio štete kojeg je prouzrokovao.

(3) Ako se ne mogu utvrditi udjeli radnika  u prouzrokovanoj šteti, smatra se da su svi radnici podjednako odgovorni i štetu nadoknađuju u jednakim djelovima.

(4) Ako je više radnika  prouzrokovalo štetu krivičnim djelom sa umišljajem, za štetu odgovaraju solidarno.

Član 110.

(Određivanje paušanog iznosa štete )

(1) Ako se naknada štete ne može utvrditi u tačnom iznosu ili bi utvrđivanje njenog iznosa prouzrokovalo nesrazmjerne troškove, visina naknade štete utvrđuje se u paušalnom iznosu.

(2) Visinu štete utvrđuje tročlana komisija koju imenuje direktor.

(3) Komisija iz stava (2) ovog člana dužna je direktoru dostaviti pismeni izvještaj o utvrđenoj visini štete.

(4) Direktor donosi odluku o visini štete, radnicima odgovornim za štetu i rokovima namirenja štete.

(5) Ako je prouzrokovana šteta puno veća od utvrđenog paušalnog iznosa naknade štete, direktor može zahtijevati naknadu u visini stvarno prouzrokovane štete.

Član 111.

(Odgovornost za štetu prouzrokovanu trećem licu)

(1) Radnik koji na radu ili u vezi sa radom, namjerno ili zbog krajnje nepažnje, prouzrokuje štetu trećem licu, a štetu je naknadio Poslodavac,  dužan je Poslodavcu naknaditi iznos naknade isplaćene trećem licu.

Član 112.

(Smanjenje i oslobađanje od obaveze naknade štete )

(1) Poslodavac na prijedlog Komisije iz člana 96. donosi odluku  o uslovima i načinu smanjenja ili oslobađanja radnika od obaveze naknade štete.

Član 113.

(Odgovornost poslodavca za štetu prouzrokovanu radniku)

(1)Ako radnik pretrpi štetu na radu ili u vezi sa radom, Poslodavac je dužan radniku naknaditi štetu po općim propisima obligacionog prava.

(2) Pravo na naknadu štete iz stava (1) ovog člana, odnosi se i na štetu koju je Poslodavac uzrokovao radniku povredom njegovih prava iz radnog odnosa.

(3) Naknada plaće koju radnik ostvari zbog nezakonitog otkaza ne smatra se naknadom štete.

DIO DESETI –  POVREDE RADNIH OBAVEZA

Član 114.

(Izvršavanje radne obaveze)

(1) Radnik  je dužan da se na radu pridržava obaveza propisanih zakonom, granskim kolektivnim ugovorom, aktima poslodavca, obavezama iz ugovora o radu i da svoje radne obaveze izvršava na način kojim neće onemogućavati  ili ometati proces rada  ili ometati druge radnike u izvršavanju njihovih radnih obaveza.

(2) Za povredu radnih obaveza radnik  je disciplinski odgovoran poslodavcu, a ako je povredom radnih obaveza učinjeno krivično djelo ili prekršaj radnik je odgovoran i krivično i prekršajno.

Član 115.

(1) Odgovornost za izvršenje krivičnog djela, odnosno prekršaja ne isključuje disciplinsku odgovornost radnika, pod uslovom da takvo djelo istovremeno predstavlja i povredu radne obaveze

Član 116.

(Povrede radne obaveze)

(1) Povrede radne obaveze mogu biti lakše i teže.

Član 117.

(Lakše povrede radne obaveze)

(1) Lakše povrede radnih obaveza su :

  1. neopravdani dolazak na posao nakon početka utvrđenog radnog vremena ili samovoljni odlazak sa posla prije završetka radnog vremena, najmanje tri (3) dana u toku perioda od 1 (jednog) mjeseca
  2. napuštanje radnog mjesta u toku radnog vremena bez opravdanog razloga  i obavještavanja pretpostavljenog
  3. neizvršavanje, nesavjesno, neblagovremeno, neuredno ili nemarno izvršavanje poslova bez većih štetnih posljedica
  4. odbijanje izvršenja zadataka i naloga pretpostavljenog vezanih za ugovor o radu bez opravdanog razloga
  5. neuredno čuvanje dokumentacije, materijala, proizvoda, sredstava za rad i sl.
  6. neopravdan izostanak sa posla u trajanju od tri (3) dana u toku jednog mjeseca
  7. neopravdano neobavještavanje pretpostavljenog o spriječenosti za rad u roku od najduže 3 (tri) dana
  8. odbijanje potrebne saradnje sa drugim saradnicima –  radnicima, iz razloga lične netrpeljivosti ili drugih neopravdanih razloga
  9. verbalni sukob sa drugim radnikom  ili radnicima na radnom mjestu
  10. ometanje jednog ili više radnika u procesu rada i na način ne uključivanja jednog ili više radnika u radne aktivnosti
  11. nedolično ponašanje  na poslu i u vezi sa poslom, vrijeđanje i izazivanje nereda
  12. svako ponašanje u procesu i van procesa rada koji šteti ugledu poslodavca, bez težih štetnih posljedica
  13. nekorektan odnos prema radnicima, pacijentima ili trećim licima
  14. neuredno vođenje medicinske dokumentacije.
  15. nepoštivanje opštih akata poslodavca, usvojenih procedura, uputstava i zaključaka usvojenih od strane organa upravljanja i rukovođenja Zavoda bez većih štetnih posljedica.

Član 118.

(Teže povrede radne obaveze)

(1) Teže povrede radnih obaveza su:

  1. neizvršavanje, nesavjesno, neblagovremeno ili nemarno izvršavanje radnih obaveza kojima su se prouzrokovale teže štetne posljedice po poslodavca;
  2. napuštanje radnog mjesta prije dolaska zamjene, iako je radno vrijeme isteklo;
  3. nezakonito, necjelishodno ili neodgovorno korištenje sredstava za rad poslodavca;
  4. neovlaštena posudba sredstava za rad poslodavca;
  5. krađa materijala i drugih sredstava poslodavca;
  6. protivpravno pribavljenje koristi u vezi sa radom ili imovinom poslodavca;
  7. protivpravno pribavljanje koristi na štetu poslodavca, odgovornog lica Zavoda ili korisnika usluga Zavoda;
  8. zloupotreba položaja ili prekoračenje ovlaštenja koja su prouzrokovala teže štetne posljedica za poslodavca;
  9. netačno evidentiranje i prikazivanje rezultata rada u namjeri da se za sebe ili drugog pribavi neosnovan udio u prihodu poslodavca;
  10. neopravdani izostanak sa posla u trajanju od tri (3) radna dana u kontinuitetu;
  11. neopravdan izostanak s posla 5 ili više radnih dana u jednom mjesecu ili 6 dana u prekidima u tri mjeseca;
  12. obavljanje drugih poslova nevezanih za djelatnost Zavoda u radnom vemenu, kao i korištenje sredstava Zavoda  za iste poslove;
  13. uzastopno neostvarivanje rezultata rada iz neopravdanih razloga u periodu od tri (3) mjeseca u toku godine, kada se rezultati trebaju postići u zadatim rokovima i sa prosječnim kvalitetom rada;
  14. uznemiravanje ili zlostavljanje drugog zaposlenika na osnovu pola, nacionalne, vjerske i druge pripadnosti ili opredjeljenosti;
  15. dolazak na posao pod uticajem alkohola, droga i drugih opijata  ili upotreba istih u toku rada;
  16. odavanje poslovne ili službene tajne Zavoda, ili druge informacije koja se zakonom,  ili aktima Zavoda  smatraju tajnom;
  17. korištenje poslovnih informacija Zavoda sa ciljem obavljanja dopunskog rada, ili s ciljem sticanja materijalne ili druge koristi za sebe ili neko drugo fizičko ili pravno lice ili obavljanje dopunskog rada bez prethodne saglasnosti poslodavca;
  18. krivotvorenje ličnih isprava zaposlenika ili službenih isprava Zavoda
  19. povreda propisa o zaštiti od požara, eksplozija, elementarnih nepogoda i od štetnog djelovanja otrovnih i drugih opasnih tvari, ako ima za štetnu posljedicu narušavanje zdravlja zaposlenih i materijalnu štetu za  Zavod;
  20. tri  pismene opomene za lakše povrede radnih obaveza u toku jedne kalendarske  godine;
  21. fizički sukob sa drugim radnikom ili napad na drugog radnika na radnom mjestu;
  22. više lakših povreda istovremeno, najmanje tri;
  23. zloupotreba bolovanja (obavljanje poslova za vrijeme bolovanja kojim se stiče zarada i sl.
  24. nepoštivanje opštih akata Zavoda, usvojenih procedura, uputstava i zaključaka usvojenih od strane organa upravljanja i rukovođenja Zavoda sa većim štetnim posljedicama

Član 119.

(Disciplinske mjere za povredu radne obaveze)

(1) Zbog učinjene povrede radne obaveze, radniku se može izreći:

  1. pismena opomena na obaveze iz radnog odnosa;
  2. pismeno upozorenje pred otkaz ugovora o radu;
  3. otkaz Ugovora o radu.

(2) Za lakše povrede radnih obaveza može se izreći pismena opomena na obaveze iz radnog odnosa. Pismena opomena sadrži opis povrede radne obaveze za koju se radnik smatra odgovornim.

(3) Za teže povrede radnih obaveza zaposleniku se može izreći disciplinska mjera pismeno upozorenje pred otkaz ugovora o radu ili otkaz ugovora o radu.

Pismeno upozorenje iz stava 1. ovog člana sadrži opis prestupa za koje se radnik smatra odgovornim i izjavu o najmeri otkaza ugovora o radu ako se takav prestup ponovi bez davanja otkaznog roka.

(4) Za teže povrede radnih obaveza  koje su takve prirode da ne bi bilo osnovano nastaviti radni odnos može se izreći otkaz ugovora o radu sa i bez otkaznog roka  uz saglasnost Sindikata.

(5) U slučaju utvrđene odgovornosti po istoj disciplinskoj prijavi za više  povreda  radnih obaveza utvrdiće se jedinstvena disciplinska mjera.

Odluku o disciplinskoj mjeri donosi direktor.

Član 120.

 (Prijava povrede radne obaveze)

(1) Radnik koji ima saznanja o učinjenoj povredi radne obaveze dužan je o tome pismeno obavijestiti neposrednog rukovodioca ili šefa RJ.

(2)Disciplinski postupak pokreće se disciplinskom prijavom protiv radnika za kojeg postoji osnovana sumnja da je počinio povredu radne obaveze.

(3) Disciplinsku prijavu iz stava 2. ovog člana može na osnovu saznanja podnijeti neposredni pretpostavljeni ili šef RJ u kojoj radnik radi.

(4) Disciplinska prijava se podnosi direktoru u pismenoj formi i mora sadržavati sve podatke neophodne za vođenje disciplinskog postupka i odlučivanje o odgovornosti, a naročito: ime i prezime radnika za kojeg postoji osnovana sumnja da je učinio povredu radne obaveze, radno mjesto, zanimanje, tačnu adresu stanovanja, činjenični opis povrede radne obaveze, vrijeme, mjesto i način  izvršenja, vrstu i pravnu kvalifikaciju povrede,  posljedice učinjene povrede, podatke o pričinjenoj šteti, okolnosti pod kojima je povreda učinjena, imena svjedoka i njihove izjave i drugu dokaznu dokumentaciju.

(5) Disciplinska prijava za koju se utvrdi da je nepotpuna vratiće se podnosiocu na dopunu. Ako podnosilac disciplinske prijave u roku od 5 (pet)  dana to ne učini,  disciplinska prijava će se odbaciti zaključkom.

(6) Disciplinska prijava će se odbaciti zaključkom i u slučaju:

  1.  da radnja opisana u disciplinskoj prijavi nije propisana kao povreda radne obaveze,
  2.  da je nastupila zastara za pokretanje disciplinskog postupka,
  3.  da je radniku prestao radni odnos.

Član 121.

(Postupak utvrđivanja odgovornosti radnika)

(1) Postupak utvrđivanja odgovornosti radnika sprovodi komisija koju imenuje direktor.

(2) Disciplinska komisija ima najmanje tri člana, od kojih je jedan član predstavnik Sindikata i jedan član komisije diplomirani pravnik. Izuzetno u komisiju se može imenovati i predstavnik RJ iz koje je radnik protiv kojeg je podnesena disciplinska prijava.

(3) Radnik protiv koga je pokrenut disciplinski postupak pismeno će se izjasniti o povredi koja mu se stavlja na teret i to najkasnije u roku od osam  (8) dana od dana dostavljanja disciplinske prijave.

U istom roku radnik može podnijeti zahtjev za izuzeće člana disciplinske komisije, ukoliko postoji osnovana sumnja da se lice čije se izuzeće traži nalazi u posebnom odnosu prema radniku, pokretaču postupka ili povredi radne obaveze. O zahtjevu za izuzeće odlučuje direktor.

(4) Prilikom odlučivanja o odgovornosti radnika uzimaće se u obzir težina povrede i njene posljedice, stepen odgovornosti zaposlenog, uslovi pod kojima je povreda učinjena, olakšavajuće i otežavajuće okolnosti, raniji rad i ponašanje radnika prije učinjene povrede radne obaveze i druge okolnosti koje mogu biti od uticaja za utvrđivanje odgovornosti i izricanje disciplinske mjere.

(5) Nakon provedenog disciplinskog postupka komisija predlaže direktoru donošenje disciplinske mjere za povredu radne obaveze ili predlaže da se radnik oslobodi od odgovornosti.

(6) Protiv odluke iz prethodnog člana  radnik ima pravo žalbe Upravnom odboru Zavoda u roku od 8 (osam) dana računajući od dana uručenja odluke.

(7)Ako radnik ne ostvari zaštitu svoga prava u Zavodu, ima pravo da zaštitu svog prava ostavri putem suda u rokovima propisanim zakonom.

Član 122.

(Dostavljanje odluke)

(1) Sve odluke o pravima i obavezama radnika neposredno se uručuju radniku na njegovom mjestu rada, uz naznaku datuma uručenja i potpis radnika kojim potvrđuje prijem uručene odluke.

(2) Odluka o disciplinskoj mjeri dostavlja se radniku i podnosiocu disciplinske prijave.

(3) Ukoliko radnik odbije primiti pismenu odluku iz stave (1) i (2) ovog člana, lice koje je dostavlja će o tome sačiniti zabilješku uz naznaku datuma i pokušaja dostave, a predmetna odluka će se istog dana objaviti na oglasnoj tabli kod Poslodavca.

(4) Dan objavljivanja odluke iz stava (1) i (2) ovog člana na oglasnoj tabli Poslodavca smatra se danom uručenja odluke radniku.

(5) Ukoliko radnik ne radi, odluka koja je vezana rokom dostavit će mu se neposredno putem dostavljača poslodavca, ili putem pošte preporučenim pismom uz povratnicu, na njegovu posljednju poznatu adresu stanovanja ili na drugi način predviđen zakonom.

(6) Ukoliko radnik ili odrasli član njegova domaćinstva odbije primiti neposrednu dostavu ili preporučeno pismo, smatrat će se da mu je pisana odluka dostavljena onog dana kad je odbio primiti takvu neposrednu dostavu ili preporučeno pismo.

DIO JEDANAESTI – PRESTANAK UGOVORA O RADU

Član 123.

(Načini prestanka ugovora o radu )

(1) Ugovor o radu prestaje:

  1. smrću radnika;
  2. sporazumom poslodavca i radnika;
  3. kad radnik navrši 65 godina života i 15 godina staža osiguranja, (u skladu sa propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju), ako se poslodavac i radnik drugačije ne dogovore;  
  4. kad radnik navrši 40 godina staža osiguranja (u skladu sa propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju), bez obzira na godine života, ako se poslodavac i radnik drugačije ne dogovore;
  5. danom dostavljanja pravosnažanog rješenja o priznavanju prava na invalidsku penziju zbog gubitka radne sposobnosti;
  6. otkazom ugovora o radu;
  7. istekom vremena na koje je zaključen ugovor o radu na određeno vrijeme;
  8. ako radnik bude osuđen na izdržavanje kazne zatvora u trajanju dužem od tri mjeseca – danom stupanja na izdržavanje kazne;
  9. ako radniku bude izrečena mjera bezbjedosti, vaspitna ili zaštitna mjera u trajanju dužem od tri mjeseca – početkom primjene te mjere;
  10. pravosnažnom odlukom nadležnog suda, koja ima za posljedicu prestanak radnog odnosa;

Član 124.

(Sporazum o prestanku ugovora o radu)

(1) Sporazum o prestanku ugovora o radu mora biti u pisanoj formi.

(2) Sporazumom iz stava (1) ovog člana utvrđuje se rok u kojem radni odnos prestaje, te sva ostala međusobna prava i obaveze koje iz prekida radnog odnosa proizilaze.

Član 125.

(Otkaz ugovora o radu)

(1) Poslodavac može otkazati ugovor o radu radniku uz otkazni rok od 15 dana:

  1. ako je takav otkaz opravdan iz ekonomskih, tehničkih ili organizacijskih razloga,
  2. ako radnik nije u mogućnosti da izvršava svoje obaveze iz radnog odnosa.

(2) Ugovor o radu, u slučajevima iz stava (1) ovog člana, može se otkazati ako se s obzirom na veličinu, kapacitet i ekonomsko stanje Poslodavca  i mogućnosti radnika ne može osnovano očekivati od Poslodavca da radnika  raspodjeli na druge poslove ili da ga obrazuje, odnosno osposobi za rad na drugim poslovima.

(3) Ako u periodu od jedne godine od otkazivanja ugovora o radu u smislu stava (1) tačka a) ovog člana Poslodavac namjerava da zaposli radnika sa istim kvalifikacijama i stepenu stručne spreme ili na istom radnom mjestu, prije zapošljavanja drugih lica dužan je ponuditi zaposlenje onim radnicima čiji su ugovori o radu otkazani.

Član 126.

(Otkaz poslodavca  bez obaveze  poštivanja otkaznog roka)

(1) Poslodavac može radniku otkazati ugovor o radu bez obaveze poštivanja otkaznog roka, u slučaju da je radnik odgovoran za težu povredu radne obaveze utvrđenu ovim Pravilnikom, a koja je takve prirode da ne bi bilo osnovano očekivati od Poslodavca da nastavi radni odnos sa radnikom.

(2) Ugovor o radu može se u slučaju pod stavom 1.otkazati u roku od 60 dana od dana saznanja za činjenicu zbog koje se daje otkaz, ali najduže u roku od 1 godine od dana učinjene povrede.

Član 127.

(Neopravdani razlozi za otkaz)

(1) Neopravdani razlozi za otkaz su:

  1. privremena spriječenost  za rad zbog bolesti ili povrede;
  2. podnošenje žalbe ili tužbe odnosno sudjelovanje u postupku protiv poslodavca zbog povrede zakona, drugog propisa, kolektivnog ugovora ili pravilnika o radu odnosnoobraćanje radnika nadležnim organima izvršne vlasti;
  3. obraćanje radnika zbog opravdanje sumnje na korupciju ili u dobroj vjeri podnošenje prijave o toj sumnji odgovornim licima ili nadležnim organima državne vlasti.

Član 128.

          (Otkazni rok radnika)

(1) Radnik može otkazati ugovor o radu Poslodavcu uz otkazni rok od 15 dana.

(2) Radnik može otkazati ugovor o radu bez otkaznog roka iz stava (1) ovog člana u slučaju da je Poslodavac odgovoran za povredu obaveza iz ugovora  radu, a koja je povreda takve prirode da ne bi bilo osnovano očekivati od radnika da nastavi radni odnos kod Poslodavca.

(3) Otkazni rok počinje da teče od dana uručenja otkaza Poslodavcu od strane radnika.

Član 129.

(Otkazni rok sindikalnom povjereniku)

(1) Sindikalnom povjereniku za vrijeme obavljanja njegove dužnosti i šest mjeseci nakon prestanka obavljanja te dužnosti, poslodavac, bez prethodne saglasnosti federalnog ministarstva nadležnog za rad, ne može:

a. otkazati ugovor o radu, ili

b. na drugi način ga staviti u nepovoljniji položaj u odnosu na radno mjesto prije nego što je imenovan na funkciju sindikalnog povjerenika.

(2) Sindikalnim povjerenikom u smislu stava 1. ovog člana smatra se radnik koji je ovlašteni predstavnik sindikata organiziranog kod poslodavca u skladu sa propisima o organiziranju i djelovanju sindikata.

(3) Ukoliko nadležno ministarstvo uskrati saglasnost iz stava 1. ovog člana, poslodavac može u roku od 30 dana od dana dostave takve odluke zatražiti da saglasnost zamijeni sudska odluka.

Član 130.

(Pisana forma otkaza)

(1) Otkaz se daje u pisanoj formi.

(2) Poslodavac je obavezan, u pisanoj formi, obrazložiti otkaz.

(3) Otkaz se dostavlja radniku, odnosno Poslodavcu kojem se otkazuje.

Član 131.

(Trajanje otkaznog roka)

(1) Poslodavac može otkazati ugovor o radu radniku uz otkazni rok od 30 dana.

(2) Otkazni rok počinje da teče od dana uručenja otkaza radniku od strane Poslodavca.

Član 132.

(Otkaz s ponudom izmijenjenog ugovora o radu)

(1) Odredbe ovog Pravilnika koje se odnose na otkaz, primjenjuju se i u slučaju kada poslodavac otkaže ugovor i istovremeno ponudi radniku zaključivanje ugovora o radu pod izmijenjenim uvjetima.

(2) Ako radnik prihvati ponudu Poslodavca iz stava (1) ovog člana, zadržava pravo da pred nadležnim sudom osporava dopuštenost takve izmjene ugovora.

(3) O ponudi za zaključivanje ugovora o radu pod izmijenjenim uvjetima radnik se mora izjasniti u roku koji odredi Poslodavac, a koji ne može biti kraći od osam dana.

DIO DVANAESTI – OSTVARIVANJE PRAVA I OBAVEZA IZ RADNOG ODNOSA

Član 133.

(Odlučivanje o pravima i obavezama iz radnog odnosa)

(1) O pravima i obavezama radnika  iz radnog odnosa u skladu sa Zakonom o radu, drugim zakonima, Kolektivnim ugovorima i ovim Pravilnikom, odlučuje direktor.

Član 134.

(Zaštita prava iz radnog odnosa)

(1) Radnik koji smatra da mu je povrijeđeno neko pravo iz radnog odnosa može u roku od 30 dana od dana dostavljanja odluke kojom je povrijeđeno njegovo pravo, odnosno od dana saznanja za povredu prava zahtijevati ostvarivanje tog prava.

(2) Ako Poslodavac u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtijeva za zaštitu prava ili postizanja dogovora o mirnom rješavanju spora, ne udovolji tom zahtjevu, radnik može u daljem roku od 90 dana podnijeti tužbu pred nadležnim sudom.

(3) Zaštitu povrijeđenog prava pred nadležnim sudom ne može zahtijevati radnik koji prethodno Poslodavcu nije podnio zahtijev iz stava (1) ovog člana, osim u slučaju zahtjeva radnika za naknadu štete ili drugo novčano potraživanje iz radnog odnosa.

Član 135.

(Zastara novčanih potraživanja)

(1) Sva novčana potraživanja iz radnog odnosa zastarijevaju u roku od tri godine od dana nastanka obaveze.

Član 136.

(Mirno rješavanje sporova)

(1) Prije podnošenja tužbe radnik i Poslodavac mogu se dogovoriti o mirnom rješavanju spora na način i pod uvjetima predviđenim  ZOR.

(2) Ukoliko se postupak iz stava (1) ovog člana ne okonča u razumnom roku, koji ne može biti duži od 60 dana ili se postupak mirenja okonča neuspješno, radnik ima pravo da podnese tužbu nadležnom sudu, u rokovima iz  člana 117. Ovog Pravilnika koji teku od dana okončanja postupka mirenja.

Član 137.

(Prenošenje ugovora o radu u slučaju promjene poslodavca)

(1) U slučaju statusne promjene poslodavca, odnosno promjene poslodavca u skladu sa zakonom (spajanja, pripajanja, podjele, promjene oblika društva i dr.) ili u slučaju promjene vlasništva nad kapitalom poslodavca, svi ugovori o radu koji važe na dan promjene poslodavca, uz pisanu saglasnost radnika, prenose se na novog poslodavca (poslodavac pravni sljednik).

(2) Radnik čiji se ugovor o radu prenese na način iz stava (1) ovog člana zadržava sva prava iz radnog odnosa koja je stekao do dana prenosa ugovora o radu.

(3) Poslodavac – pravni prethodnik dužan je o prenošenju ugovora o radu na poslodavca pravnog sljednika pisanim putem obavijestiti radnike čiji se ugovori o radu prenose.

DIO TRINAESTI – SUDJELOVANJE RADNIKA U ODLUČIVANJU

Član 138.

(Vijeće radnika)

(1) Radnici Zavoda mogu formirati Vijeće radnika koji će ih zastupati, u zaštiti njihovih prava i interesa.

(2) Ako nije formirano Vijeće radnika, Sindikat ima obaveze i ovlaštenja, koja se odnose na ovlaštenja Vijeća radnika u skladu sa Zakonom.

DIO ČETRNAESTI – PRIVREMENI I POVREMENI POSLOVI

Član 139.

(1) Za obavljanje privremenih i povremenih poslova Zavod će sa angažovanim licem zaključiti ugovor o obavljanju privremenih i povremenih poslova.

(2) Poslovi za koje se može zaključiti ugovor iz prethodnog stava su:                                                

  • izrada elaborata;
  • izrada analiza;
  • prevodilački poslovi;
  • učešće u stručnim komisijama i timovima;
  • poslovi obezbjeđenja  u izuzetnim  slučajevima; 
  • poslovi supervizije i nadzora;
  • privremeno obavljanje  poslova koje mogu obaviti samo posebno educirani kadrovi.

Član 140.

(1) Privremeni i povremeni poslovi iz člana 139. Pravilnika nisu poslovi za koje se zaključuje ugovor o radu na neodređeno ili određeno vrijeme.

(2) Privremeni i povremeni poslovi u Zavodu mogu trajati najduže 60 dana u toku kalendarske godine.

Član 141.

(1) Lice koje bude angažovano u Zavodu radi obavljanja privremenih i povremenih poslova, ima pravo na odmor u toku rada, pod istim  uslovima kao radnici, kao i prava u skladu sa propisima penzijsko-invalidskog osiguranja.

Član 142.

(1) Ugovorom o privremenim i povremenim poslovima uređuju se poslovi koji se obavljaju, rok izvršenja, visina naknade, način plaćanja i druga bitna pitanja.

DIO PETNAESTI – UNUTRAŠNJA ORGANIZACIJA I SISTEMATIZACIJA RADNIH MJESTA

Član 143.

(Organizacija)

(1) Djelatnost Poslodavca, kao i unutrašnja organizacija, regulisana je Statutom Zavoda.

(2) Ovim Pravilnikom detaljnije se razrađuju osnovni poslovi unutar Zavoda, službi, te poslovi svakog radnog mjesta.

Član 144.

(Službe u okviru Zavoda)

  • Unutrašnja organizacija obezbjeđuje racionalno i efikasno obavljanje svih poslova iz djelatnosti Zavoda, kako u pojedinim njegovim dijelovima, tako i u Zavodu u cjelini.
  • Na nivou Zavoda organizuju se:

I – Uprava

      Kabinet direktora Zavoda

II – Radne jedinice:

  1. Radna jedinica Opća primarna zdravstvena zaštita sa higijensko-epidemiološkom službom,
  2. Radna jedinica Laboratorijska dijagnostika,
  3. Radna jedinica Stomatološka služba polivalentnog tipa sa zubotehničkim laboratorijem,
  4. Radna jedinica Specijalističko-konsultativna služba (Savjetovalište za mentalno zdravlje, Savjetovalište za postadolescentnu ginekologiju, Oftalmološki kabinet, Internistički kabinet, Kabinet za dermatovenerologiju i ostale specijalnosti u skladu sa standardima i normativima zdravstvene zaštite),
  5. Radna jedinica pravnih, finansijskih i tehničkih poslova.

(3) Radne jedinice iz prethodnog stava nemaju svojstvo pravnog lica. Radnim jedinicama medicinskih poslova rukovode šefovi radnih jedinica.

(4) Radna mjesta sa ovlaštenjima i odgovornostima podijeljenja su u tri nivoa, u cilju funkcionisanja vertikalne i horizontalne jedinstvenosti djelovanja, a u cilju operativnijeg izvršenja poslova i radnih zadataka.

I nivo je radno mjesto sa najvećim ovlaštenjima i odgovornostima unutar Zavoda i van njega.

II nivo su radna mjesta sa ovlaštenjima i odgovornostima za segment unutar Zavoda, ali ne van njega (šefovi radnih jedinica i glavna sestra)

III nivo su radna mjesta sa ovlaštenjima i odgovornostima (odgovorne sestre-tehničari) unutar radnih jedinica.

I nivo – Direktor Zavoda

Ovlaštenja i odgovornosti utvrđena Statutom i ovim Pravilnikom

II nivo

  • Šefovi radnih jedinica
  • Glavna sestra Zavoda

III nivo

  • Odgovorne sestre/tehničari unutar radnih jedinica

Član 145.

(Naziv, opis, grupa složenosti, uslovi, broj izvršilaca i uvjeti rada radnih mjesta)

(1) Slijedi naziv radnih mjesta, opis poslova, grupa složenosti, posebni uslovi, broj izvšilaca i uvjeti rada:

  • svih zdravstvenih radnika;
  • nezdravstvenih radnika;

ORGANIZACIJA RADNIH MJESTA

Zavod svoju djelatnost organizira po sljedećoj šemi:

  1. UPRAVA

          Kabinet direktora Zavoda

  • Direktor  
  • Tehnički sekretar
  • Glavna sestra Zavoda
  1. Radne jedinice 

Radna jedinica Opća primarna zdravstvena zaštita sa higijensko –epidemiološkom službom

  •    Šef radne jedinice
  • Doktor medicine – specijalista medicine rada
  • Doktor medicine – specijalista urgentne medicine
  • Doktor medicine
  •   Odgovorna sestra – tehničar
  • Medicinska sestra – tehničar

    Radna jedinica Laboratorijska dijagnostika

  • Šef radne jedinice
  • Diplomirani inženjer medicinsko-laboratorijske dijagnostike
  • Laboratorijski tehničar

   Radna jedinica Stomatološka služba polivalentnog tipa sa zubotehničkim laboratorijem

  •  Šef radne jedinice
  •  Doktor  stomatologije – specijalista dentalne patologije i endodoncije
  •  Doktor stomatologije- specijalista opće stomatologije
  •  Doktor stomatologije- specijalista stomatološke protetike
  •  Doktor stomatologije
  •  Stomatološka sestra
  •  Zubni tehničar
  •  Odgovorna sestra

          Radna jedinica Specijalističko-konsultativna služba

  • Šef radne jedinice
  • Odgovorna sestra – tehničar

           1. Savjetovalište za mentalno zdravlje

  • Doktor medicine – specijalista neuropsihijatar/psihijatar
  • Psiholog
  • Socijalni radnik
  • Medicinska sestra – tehničar

           2. Savjetovalište za postadolescentnu ginekologiju

  • Doktor medicine – specijalista ginekologije i akušerstva
  • Medicinska sestra – ginekološko-akušerska sestra

           3. Oftalmološki kabinet

  • Doktor medicine – specijalista oftalmologije
  • Medicinska sestra – tehničar

            4. Internistički kabinet

  • Doktor medicine – specijalista interne medicine, subspecijalista kardiolog
  • Medicinska sestra – tehničar

            5. Kabinet za dermatovenerologiju

  • Doktor medicine – specijalista dermatovenerolog
  • Medicinska sestra – tehničar

Radna jedinica pravnih, finansijskih i tehničkih  poslova

  • Rukovodilac radne jedinice
  • Šef Ekonomsko-finansijske službe
  • Glavni knjigovođa – konter
  • Stručni saradnik za javne nabavke
  • Fakturista, knjigovođa kupaca, stalnih sredstava i sitnog inventara
  • Samostalni stručni saradnik za pravne, opšte i kadrovske poslove
  • Stručni saradnik za pravne poslove
  • Informatičar
  • Elektroničar ili Električar  – odgovorno lice za protivpožarnu zaštitu, dnevni portir 
  • Radnik na održavanju grijanja, ventilacije,vodovoda i kanalizacije, dnevni portir 
  • Vozač, kurir i portir
  • Kućedomaćin i portir
  • Radnica na održavanju higijene i pranju laboratorijskog posuđa

ŠEMA VERTIKALNE ORGANIZACIJE ZAVODA

                                                 D  I  R  E  K  T  O R

                                                                                                          I  nivo odgovornosti

__________________________________________________________________________

                             Šef R.J. 1

                             Šef R.J. 2                               Glavna sestra        II nivo odgovornosti

                             Šef R.J. 3 

                             Šef R.J.4

                             Šef R.J. 5     

__________________________________________________________________________

Odgovorna sestra  – tehničar R.J.1                                                     III nivo odgovornosti

Odgovorna sestra  – tehničar R.J.3                                                                                                               

Odgovorna sestra – tehničar R.J.4

Legenda:

–––––    Vertikalno upravljanje i povratna sprega

R.J. 1     = Radna jedinica Opća primarna zdravstvena zaštita sa higijensko-epidemiološkom službom

R.J. 2      = Radna jedinica Laboratorijska dijagnostika

R.J. 3      = Radna jedinica Stomatološka služba polivalentnog tipa sa zubotehničkim laboratorijem

R.J. 4      = Radna jedinica Specijalističko-konsultativna služba

R.J.5.      = Radna jedinica pravnih, finansijskih i tehničkih poslova

UNUTRAŠNJA ORGANIZACIJA I DJELOKRUG RADNIH JEDINICA

1. UNUTRAŠNJA ORGANIZACIJA

Poslovi i zadaci iz djelokruga Javne ustanove Kantona Sarajevo „Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata Univerziteta u Sarajevu (u daljem tekstu „Zavod“) vrši se u okviru slijedečih osnovnih organizacionih jedinica :

I  KABINET DIREKTORA

II. RADNA JEDINICA OPĆA PRIMARNA ZDRAVSTVENA ZAŠTITA SA HIGIJENSKO-EPIDEMIOLOŠKOM SLUŽBOM

III. RADNA JEDINICA LABORATORIJSKA DIJAGNOSTIKA

IV. RADNA JEDINICA STOMATOLOŠKA SLUŽBA POLIVALENTNOG TIPA SA ZUBOTEHNIČKIM LABORATORIJEM

V. RADNA JEDINICA SPECIJALISTIČKO-KONSULTATIVNA SLUŽBA

VI. RADNA JEDINICA PRAVNIH, FINANSIJSKIH I TEHNIČKIH POSLOVA

I  UPRAVA

 Kabinet direktora Zavoda   

DIREKTOR

Opis poslova:

organizira rad i rukovodi Zavodom; predstavlja i zastupa Zavod i u njegovo ime zaključuje ugovore u zemlji i inostranstvu; poduzima sve pravne radnje u ime i za račun Zavoda; zastupa Zavod u svim postupcima pred sudovima, upravnim i drugim državnim organima, te pravnim osobama s posebnim  ovlastima u zemlji i inostranstvu; predlaže osnove poslovne politike, programe rada i plan razvoja; provodi odluke Upravnog odbora; podnosi pismene izvještaje o radu Zavoda Upravnom odboru najmanje jedanput godišnje; provodi prijem i raspored zaposlenika u koordinaciji sa rukovodiocima organizacionih jedinica medicinskih i nemedicinskih poslova; imenuje i razrješava rukovodioce organizacionih jedinica medicinskih i nemedicinskih poslova; donosi  sve odluke u vezi sa zasnivanjem i raskidom radnog odnosa – na način i u skladu sa Zakonom, kao i sve odluke vezane za prava i obaveze zaposlenika po osnovu radnog odnosa; odobrava službena putovanja; formira komisije kao pomoć u vođenju poslova Zavoda; obavlja i druge poslove utvrđene zakonom, Statutom i drugim općim aktima; radi u stručnim komisijama Zavoda; obavlja poslove iz svoje specijalnosti; radi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti (ljekarska uvjerenja, pojava epidemije); dužan je raditi u skladu sa postavljenim standardima kvaliteta i obavljati aktivnosti s ciljem poboljšanja sigurnosti i kvaliteta zdravstvenih usluga.

Odgovornost – I nivo odgovornosti             

– organizaciona                                               

– materijalna                                                    

– stručna

– krivična

– moralna

Neposredna odgovornost

– Upravnom odboru

Posebni uslovi:

-da ima završen medicinski ili stomatološki fakultet; najmanje pet godina radnog iskustva u struci; da ima odgovarajuću specijalizaciju iz djelatnosti Zavoda; provjerene rezultate u pogledu stručnih, organizacionih i drugih radnih sposobnosti; znanje jednog stranog jezika; znanje o zdravstvenom menadžmentu koje dokazuje certifikatom o obavljenoj edukaciji iz zdravstvenog menadžmenta odnosno završenoj specijalizaciji iz zdravstvenog menadžmenta, i to sva tri nivoa edukacije u skladu sa propisima o kontinuiranoj profesionalnoj edukaciji iz zdravstvenog menadžmenta, odnosno završenoj specijalizaciji iz zdravstvenog menadžmenta ili završenom postdiplomskom studiju iz zdravstvenog menadžmenta (dokaz: original ili ovjerena fotokopija uvjerenja, certifikata ili potvrde o završenoj dodatnoj edukaciji iz oblasti zdravstvenog menadžmenta); poznavanje rada na računaru; izrađen Program rada i razvoja u stručnom i ekonomsko finansijskom smislu;

Plaću i naknadu plaće za direktora utvrđuje Upravni odbor Zavoda u skladu sa Zakonom o plaćama i naknadama članova organa upravljanja i drugih organa institucija Kantona Sarajevo, kantonalnih javnih preduzeća i javnih ustanova čiji je osnivač Kanton Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“ broj: 10/16), Uredbe o određivanju visine plaća i naknada organa upravljanja i drugih organa institucija Kantona Sarajevo, Kantonalnih javnih preduzeća i javnih ustanova čiji je osnivač Kanton Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 41/16, 46/16; 5/17; 50/17; 53/18 i 42/20) i  Kolektivnih Ugovora.

Broj izvršilaca: 1

TEHNIČKI SEKRETAR

Opis poslova:

vrši tehničko-sekretarske poslove i druge administrativno-tehničke poslove; prima, evidentira i prenosi poruke i poštu za direktora; priprema materijale za sjednice sa direktorom Zavoda, uz konsulataciju sa direktorom sastavlja dnevni red i piše pozive za sjednice i sastanke; vodi zapisnike na sjednicama, sastancima stručnog kolegija i drugim stručnim sastancima; po održanoj sjednici ili sastanku sastavlja, piše i dostavlja izvode iz zapisnika; odgovara za čuvanje i rukovanje pečatima i štambiljima; vodi knjigu protokola; organizuje donošenje i odnošenje pošte; obavlja cjelokupno arhivsko poslovanje; vodi opštu arhivu; vrši prepis svih pisama, izvještaja, medicinske i druge dokumentacije; vrši pisanje po diktatu i iz rukopisa; održava sredstva za rad u urednom i ispravnom stanju; učestvuje u aktivnostima za uništenje arhivskog materijala u skladu sa zakonom i propisima nadležnog Arhiva; čuva ugled Zavoda i  profesionalno se ponaša na radnom mjestu; dužan je raditi u skladu sa postavljenim standardima kvaliteta i obavljati aktivnosti s ciljem poboljšanja sigurnosti i kvaliteta zdravstvenih usluga; obavlja i druge poslove koji su neophodni za realizaciju programa rada i koji su od opšteg značaja za Zavod, a koje odredi direktor Zavoda.

Odgovornost                                                       Grupa složenosti poslova- V/1

– stručna i                                                             Broj izvršilaca:  1

– materijalna                                                          Koeficijent složenosti: 2,60

Neposredna odgovornost

– direktoru Zavoda

Posebni uslovi: SSS – društvenog ili ekonomskog smjera

– poznavanje rada na računaru

– položen arhivistički ispit

– radno iskustvo 1 godina

GLAVNA SESTRA ZAVODA

Opis poslova:

planiranje i organizacija rada zdravstvenih radnika više i srednje stručne spreme i nezdravstvenih radnika (radnice na održavanju higijene), te vrši stručni nadzor nad njihovim radom; analizira postojeće stanje za unapređenje timskog rada medicinske njege i tehnologije sa ciljem brže obrade bolesnika; prati dostignuća medicinske tehnike i tehnologije i predlaže nabavke odgovarajuće opreme za savremeno zbrinjavanje bolesnika; učestvuje u izradi šema, statističkih pokazatelja, priloga i obrazaca dokumentacionog materijala na osnovu kojih se prati izvršenje rada; vrši nabavku, uskladištenje i izdavanje lijekova, recepata, potrošnog materijala za potrebe ambulanti, materijala za čišćenje kao i drugog potrošnog materijala za rad Zavoda; vodi evidenciju izdatog materijala i brine o potrošnji lijekova sa esencijalne liste za sve radne jedinice; organizuje stručne i radne sastanke medicinskih tehničara zajedno sa odgovornim licima; odgovorna je za redovnu dezinfekciju  radnih jedinica, sterilizaciju i ateste sterilnog materijala; brine o redovnim sanitarnim pregledima zaposlenika  Zavoda; vodi elektronsku evidenciju prisustva na radu za sve zaposlenike; sastavlja tromjesečne i godišnje izvještaje o izvršenim uslugama, kao i mjesečne izvještaje o potrošnji lijekova sa esencijalne liste; organizuje zamjene za vrijeme bolovanja, godišnjih odmora i u drugim slučajevima odsustva zdravstvenih radnika (medicinskih sestar/tehničara) i radnica na održavanju higijene u Zavodu zajedno sa šefovima RJ; učestvuje u radu stručnog vijeća; vrši stručni nadzor nad radom zaposlenica na održavanju čistoće u Zavodu; brine se o radnoj disciplini, te kontroliše i usklađuje raspored rada po službama; dužan je raditi u skladu sa postavljenim standardima kvaliteta i obavljati aktivnosti s ciljem poboljšanja sigurnosti i kvaliteta zdravstvenih usluga; brine za vlastitu kontinuiranu edukaciju; promovira zdrav način življenja; čuva ugled  Zavoda i profesionalno se ponaša na radnom  mjestu; odgovara direktoru za rad Zavoda u stručnom i organizacionom pogledu; obavlja i druge poslove koji su neophodni za realizaciju programa rada i koji su od  opšteg značaja za Zavod, a koje odredi neposredni rukovodilac.

Odgovornost –  II nivo  odgovornosti                  Grupa složenosti poslova-VIII/2 ili VIII/3

– organzaciona                                                     Broj izvršilaca: 1

– stručna i                                                             Koeficijent složenosti: 3,80 ili 3,90

– materijalna                                                    

Neposredna odgovornost

– direktoru

Posebni uslovi: VSS- Fakultet zdravstvenih studija/240ECTS

– položen stručni ispit

– provjereni rezultati u pogledu stručnih, organizacionih i drugih radnih sposobnosti, timski rad

– poznavanje rada na računaru

– 3 godine radnog iskustva u struci

  1. RADNE JEDINICE

RADNA JEDINICA OPĆA PRIMARNA ZDRAVSTVENA ZAŠTITA SA HIGIJENSKO-EPIDEMIOLOŠKOM SLUŽBOM

DOKTOR MEDICINE-SPECIJALISTA MEDICINE RADA 

Opis poslova:

– pregled, obrada i liječenje bolesnika u Zavodu; upućivanje bolesnika na druge konsultativne preglede; analiza zdravstvenog stanja bolesnika liječenih u bolnici i polikliničkoj djelatnosti; doprinosi u ostvarivanju prihvaćenog programa mjera zdravstvene zaštite; rad na zdravstvenom vaspitanju i prosvjećivanju studenata; učestvuje u edukaciji zdravstvenih zaposlenika u svom timu;             organizuje posao u svojoj radnoj jedinici; radi na unapređenju dijagnostičkih, terapeutskih i preventivnih postupaka; daje stručna mišljenja na službene zahtjeve kod određenih slučajeva bolesti ili povreda; odgovara  za vođenje propisane zdravstvene dokumentacije, evidencije i izvještaja; vrši periodične preglede nastavnika i saradnika u nastavi visoko-školskih ustanova Univerziteta u Sarajevu; vrši kontrolne preglede pregledanih nastavnika i saradnika u nastavi; vrši obradu podataka sa sistematskih, periodičnih i kontrolnih pregleda; učestvuje u obavljanju funkcionalne dijagnostike, interpretira nalaze funkcionalne dijagnostike, spirometrije, EKG i sl. u svrhu konsultativne pomoći doktorima medicine u primarnoj zdravstvenoj zaštiti;                                                                                                    vrši  preglede za ljekarska uvjerenja za posao i vozače; izdaje ljekarska uvjerenja za upis na fakultete, više škole i akademije, za smještaj u studentski dom,  radi odlaska na studijska putovanja; sudjeluje u radu Komisije u Zavodu radi ocjene zdravstvene i radne sposobnosti studenata za nastavu; u cilju izvršavanja programa primarne zdravstvene zaštite sarađuje sa zdravstvenim zaposlenicima primarne, odnosno polikliničko – konzilijarne i stacionarne djelatnosti; vrši sistematske, kontrolne i periodične preglede studenata; vrši kontrolne preglede studenata sa patološkim nalazima na sistematskom pregledu; praćenje zdravstvenog stanja studenata i prosvjetnih radnika; praćenje i analiza morbiditeta studenata, prosvjetnih radnika i osoblja u studentskim domovima; obavlja i sve druge poslove neophodne za izvršenje svog programa rada, prema važećoj nomenklaturi usluga; dužan je raditi u skladu sa postavljenim standardima kvaliteta i obavljati aktivnosti s ciljem poboljšanja sigurnosti i kvaliteta zdravstvenih usluga; brine za vlastitu kontinuiranu edukaciju; vrši promociju i unapređenje zdravlja studenata iz svih oblasti prevencije oboljenja i promocije zdravlja, te učešće na javnim manifestacija, edukacijama, seminarima i slično iz oblasti djelatnosti Zavoda; promovira zdrav način življenja; čuva ugled Zavoda i  profesionalno se ponaša na radnom mjestu; obavlja i druge poslove koji su neophodni za realizaciju programa rada i koji su od opšteg značaja za Zavod, a koje odredi neposredni šef.

Odgovornost                                                          Grupa složenosti poslova- IX/3 ili IX/4

– stručna                                                                  Broj izvršilaca: 1

– materijalna                                                             Koeficijent složenosti: 6,00 ili 6,10

Neposredna odgovornost

– šefu radne jedinice

Posebni uslovi: VSS – Medicinski fakultet

– specijalistički ispit medicine rada

– 2 godine radnog iskustva u struci

– poznavanje rada na računaru

– poznavanje jednog stranog jezika

DOKTOR MEDICINE-SPECIJALISTA URGENTNE MEDICINE

Opis poslova:

– pregled, obrada i liječenje bolesnika u Zavodu; upućivanje bolesnika na druge konsultativne preglede; analiza zdravstvenog stanja bolesnika liječenih u bolnici i polikliničkoj djelatnosti; učestvuje u ostvarivanju prihvaćenog programa mjera zdravstvene zaštite; radi na zdravstvenom vaspitanju i prosvjećivanju studenata; učestvuje u edukaciji zdravstvenih zaposlenika u svom timu; radi na unapređenju dijagnostičkih, terapeutskih i preventivnih postupaka iz domena urgentne medicine; daje stručna mišljenja na službene zahtjeve kod određenih slučajeva bolesti ili povreda; odgovara  za vođenje propisane zdravstvene dokumentacije, evidencije i  izvještaja; u cilju izvršavanja programa primarne zdravstvene zaštite sarađuje sa zdravstvenim zaposlenicima primarne, odnosno polikliničko – konzilijarne i stacionarne djelatnosti; provodi akcije za sprečavanje, otkrivanje i liječenje nezaraznih masovnih bolesti kod omladine; vrši sistematske, kontrolne i periodične preglede studenata; vrši kontrolne preglede studenata sa patološkim nalazima na sistematskom pregledu; učestvuje u obavljanju funkcionalne dijagnostike, interpretira nalaze funkcionalne dijagnostike, spirometrije, EKG i sl. u svrhu konsultativne pomoći doktorima medicine u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ; prati i proučava zdravstveno stanje studenata; izdaje ljekarska uvjerenja za upis na fakultete, više škole i akademije, za smještaj u studentski dom radi odlaska na studijska putovanja; sudjeluje u radu Komisije u Zavodu radi ocjene zdravstvene i radne sposobnosti studenata za nastavu; brine za vlastitu kontinuiranu edukaciju; promovira zdrav način življenja; dužan je raditi u skladu sa postavljenim standardima kvaliteta i obavljati aktivnosti s ciljem poboljšanja sigurnosti i kvaliteta zdravstvenih usluga; vrši promociju i unapređenje zdravlja studenata iz svih oblasti prevencije oboljenja i promocije zdravlja, te učešće na javnim manifestacija, edukacija, seminarima i slično iz oblasti djelatnosti Zavoda; čuva ugled Zavoda i  profesionalno se ponaša na radnom mjestu; obavlja i  druge poslove koji su neophodni za realizaciju programa rada i koji su od opšteg značaja za Zavod, a koje odredi neposredni rukovodilac.

Odgovornost                                                         Grupa složenosti poslova- IX/3 ili IX/4

– stručna                                                                 Broj izvršilaca: 1

– materijalna                                                            Koeficijent složenosti: 6,00 ili 6,10

Neposredna odgovornost

– šefu radne jedinice

Posebni uslovi: VSS – Medicinski fakultet

– specijalistički ispit urgentne medicine 

– 2 godine radnog iskustva u struci

– poznavanje rada na računaru

– poznavanje jednog stranog jezika

DOKTOR MEDICINE

Opis poslova:

– vrši pregled, obradu i liječenje bolesnika u Zavodu; učestvuje u izradi zajedničkih programa i mjera za ugrožene grupe, odnosno određene zdravstvene probleme; samostalno i zajedno sa svojim timom vrši provođenje liječenja i rehabilitacije u ambulanti i kućnom liječenju; vrši dijagnostičku obradu pacijenta i obavlja određene intervencije; upućuje bolesnike specijalistima odgovarajućih specijalnosti; radi na zdravstvenom vaspitanju i prosvjećivanju studenata; vrši ocjenu radne sposobnosti za pohađanje nastave i upućivanje na ljekarske komisije; obavlja sistematske preglede studenata; daje stručna mišljenja na službene zahtjeve kod određenih slučajeva bolesti i povreda;

propisuje, ordinira i kontroliše dejstvo lijekova u toku liječenja bolesnika; prema potrebi obavlja kućne posjete; vodi potrebnu medicinsku dokumentaciju; vodi propisanu evidenciju u zdravstvenim kartonima i drugim evidencijama – dijagnozu,šifru i konačnu dijagnozu; izdaje ljekarska uvjerenja za upis na fakultete, više škole i akademije, za smještaj u studentski dom i odlaska na studijska putovanja; brine za vlastitu kontinuiranu edukaciju; učestvuje u edukaciji zdravstvenih zaposlenika u svom timu; promovira zdrav način življenja; dužan je raditi u skladu sa postavljenim standardima kvaliteta i obavljati aktivnosti s ciljem poboljšanja sigurnosti i kvaliteta zdravstvenih usluga; vrši promociju i unapređenje zdravlja studenata iz svih oblasti prevencije oboljenja i promocije zdravlja, te učešće na javnim manifestacija, edukacija, seminarima i slično iz oblasti djelatnosti Zavoda; čuva ugled Zavoda i  profesionalno se  ponaša na svom radnom mjestu; obavlja i druge poslove koji su neophodni za realizaciju programa rada i koji su od opšteg značaja za Zavod, a koje odredi neposredni šef.   

Odgovornost                                                       Grupa složenosti poslova- IX/1

– stručna                                                               Broj izvršilaca: 4

– materijalna                                                          Koeficijent složenosti: 5,00

Neposredna odgovornost

– šefu radne jedinice

Posebni uslovi: VSS – Medicinski fakultet

– položen stručni ispit

– 1 godine radnog iskustva u struci

– poznavanje rada na računaru

– poznavanje jednog stranog jezika

MEDICINSKA SESTRA-TEHNIČAR

Opis poslova:

– prihvat pacijenata i priprema medicinske dokumentacije; asistira doktoru kod pregleda i intervencija; vodi dnevne i tekuće evidencije rada i propisane medicinske dokumentacije; učestvuje u primjeni ordinirane terapije, učestvuje u obavljanju sistematskih pregleda; priprema materijale za  sterilizaciju; učestvovanje u sprovođenju mjera reanimacije; radi na zdravstvenom vaspitanju studenata; vrši obradu podataka sa antropometrijskih mjerenja; učestvuje u timu kod obilaska objekta za društvenu ishranu studenata (restorani, kuhinje, bifei i sl.); vrši pripremu za narednu smjenu, te potreban materijal za rad; brine o čistoći prostorija u kojima radi; izdaje kartone pacijentima, odnosi ih i donosi od doktora medicine  i odlaže na određeno mjesto; obavlja polivalentnu patronažu, te po potrebi snima EKG; održava higijenu-dezinfekciju (radnog prostora, stola i medicinske opreme); vodi brigu o radnoj odjeći i vešu potrebnom za službu (mantili, čaršafi, komprese-slanje na higijenu); vodi brigu o infektivnom otpadu nastalom u toku radnog dana i njegovom sortiranju; ,dužan je raditi u skladu sa postavljenim standardima kvaliteta i obavljati aktivnosti s ciljem poboljšanja sigurnosti i kvaliteta zdravstvenih usluga; brine za vlastitu kontinuiranu edukaciju; promovira zdrav način življenja; čuva ugled Zavoda i profesionalno se ponaša na radnom mjestu.

Odgovornost                                                         Grupa složenosti poslova-VI/1 ili VI/2

– stručna                                                                 Broj izvršilaca: 10

– materijalna                                                            Koeficijent složenosti: 2,70 ili 2,80

Neposredna odgovornost

– doktoru u timu

– odgovornoj sestri

– Glavnoj sestri Zavoda

Posebni uslovi: SSS – Medicinska sestra-tehničar

– položen stručni ispit

– 1 godina radnog iskustva u struci

– poznavanje rada na računaru

– poznavanje jednog stranog jezika

RADNA JEDINICA LABORATORIJSKA DIJAGNOSTIKA

DIPLOMIRANI INŽENJER MEDICINSKO-LABORATORIJSKE DIJAGNOSTIKE

Opis poslova:

– obavlja poslove i zadatke složenije laboratorijske dijagnostike u biohemiji i hematologiji; po potrebi prima pacijente, uzima biološki materijal venepunkcijom, kapilarnu krv, briseve, urin, feces, želudačni sok i ostale sekrete i ekskret humanog porijekla; po potrebi upisuje sve nalaze u propisanu evidenciju i obrasce; učestvuje u složenim analizama pomenutih materijala prema vrsti laboratorije u kojoj radi; pravi otopine i reagense; kalibracija, kontrola kvalitete rada i obrada dobivenih podataka na automatskim analizatorima; vrši kontrolu rada i ispravnost automatskih analizatora i drugih instrumenata u laboratorij; vodi brigu o trebovanju materijala za rad i odgovora za materijal; sastavlja sve mjesečne, tromjesečne i godišnje izvještaje za laboratorij; edukuje pripravnike VSS i SSS; brine za vlastitu kontinuiranu edukaciju; učestvuje u edukaciji zdravstvenih zaposlenika u svom timu; promovira zdrav način življenja; dužan je raditi u skladu sa postavljenim standardima kvaliteta i obavljati aktivnosti s ciljem poboljšanja sigurnosti i kvaliteta zdravstvenih usluga; vrši promociju i unapređenje zdravlja studenata iz svih oblasti prevencije oboljenja i promocije zdravlja, te učešće na javnim manifestacija, edukacija, seminarima i slično iz oblasti djelatnosti Zavoda; čuva ugled Zavoda i profesionalno se ponaša na radnom mjestu; obavlja i druge poslove koji su neophodni za realizaciju programa rada i koji su od opšteg značaja za Zavod, a koje odredi neposredni šef.

Odgovornost                                                   Grupa složenosti poslova-VIII/2 ili VIII/3

– stručna                                                           Broj izvršilaca: 2

– materijalna                                                     Koeficijent složenosti: 3,80 ili 3,90

Neposredna odgovornost

– šefu radne jedinice

Posebni uslovi: VSS- Fakultet zdravstvenih studija/diplomirani inžinjer medicinsko-laboratorijske dijagnostike/240 ECTS

– relevantno znanje i vještine za uvođenje novih metoda, razumijevanje i vrednovanja naprednih tehnika i metoda primjenjivih na stručnom i znanstvenom području laboratorijske medicine, 

– 2 godina radnog iskustva u struci

– poznavanje rada na računaru

– poznavanje jednog stranog jezika

LABORATORIJSKI TEHNIČAR

Opis poslova:

– priprema prostor i pribor za rad u Radnoj jedinici; prima pacijente, uzima biološki materijal venepunkcijom, kapilarnu krv, briseve, urin, feces, želudačni sok i ostale sekrete i ekskrete humanog porijekla; izrada svih laboratorijskih analiza u biohemiji i hematologiji; izdavanje nalaza; vodi evidencije o obavljenim analizama, te propisanih izvještaja o radu; održava higijenu-dezinfekciju (radnog prostora, stola i medicinske opreme), vodi brigu o radnoj odjeći i vešu potrebnom za službu (mantili, čaršafi, komprese-slanje na higijenu), odgovara za sterilizaciju materijala i instrumenata kojima radi; priprema uzorke i vrši centrifugiranje uzetog materijala; vodi brigu o materijalu kojim radi i provodi sve mjere dezinfekcije;; po potrebi sastavlja dnevne, mjesečne i godišnje izvještaje; brine za vlastitu kontinuiranu edukaciju; edukuje pripravnike VSS i SSS; promovira zdrav način življenja; dužan je raditi u skladu sa postavljenim standardima kvaliteta i obavljati aktivnosti s ciljem poboljšanja sigurnosti i kvaliteta zdravstvenih usluga; čuva ugled Zavoda i  profesionalno se ponaša na radnom mjestu..

Odgovornost                                                           Grupa složenosti poslova-VI/1 ili VI/2

– stručna                                                                   Broj izvršilaca: 2

– materijalna                                                              Koeficijent složenosti: 2,70 ili 2,80

Neposredna odgovornost

– šefu radne jedinice

Posebni uslovi: SSS – Laboratorijski tehničar

– položen stručni ispit

– poznavanje rada na računaru

– 1 godina radnog iskustva u struci

RADNA JEDINICA STOMATOLOŠKA SLUŽBA POLIVALENTNOG TIPA SA ZUBOTEHNIČKIM LABORATORIJEM

DOKTOR STOMATOLOGIJE – SPECIJALISTA DENTALNE PATOLOGIJE I ENDODONCIJE

Opis poslova:

– obavlja sve vrste radova iz oblasti endodoncije; vrši izradu plombi sa liječenjem; vrši liječenje zuba (amputacijom,extirpacijom i sl.); vrši liječenje gangrena višekorijenog zuba, premolarizacija molara; liječi oboljenja mekih tkiva usne duplje; vrši reviziju endodonskog liječenja; postavlja dijagnoze okluzalnih poremećaja; vrši pregled na fokus; vrši obradu anketa, upitnika o stanju zdravlja zuba; obavlja sistematske preglede i ljekarska uvjerenja; radi na zaštiti i terapiji svih tvrdih zubnih tkiva u smislu liječenja i restauracije; vrši restauracije krune zuba (parapulpalni kočići, metalne nadogradnje, inlei, žičane  ligature); sarađuje sa oralnim hirurgom, specijalistom protetike i stomatologom u smislu daljeg liječenja ili popravke ranijih protetskih  i konzervativnih radova; vrši dijagnostiku i davanje mišljenja i plana terapije kod fokalnih oboljenja; vrši pregled, obrada i liječenje pacijenata u ambulantno-specijalističkoj djelatnosti u okviru svoje specijalnosti; obavlja konsultativne preglede na zahtjev osnovne primarne zaštite i drugih specijalnosti;                                                          upućuje bolesnika na druge konsultativne preglede i na stacionarno liječenje; ocjenjuje radne sposobnosti i daje mišljenja o bolestima ili povredama usta ili zuba; odgovara  za vođenje propisane zdravstvene dokumentacije, evidencije i izvještaja; vrši analizu i izradu plana preventivnih i terapijskih mjera zajedno sa primarnom zdravstvenom zaštitom; radi na zdravstvenom vaspitanju i prosvjećivanju studenata; organizuje posao u svom radnom timu; radi na unapređenju dijagnostičkih, terapeutskih i preventivnih postupaka; sudjeluje u izradi plana i programa iz patologije zuba i usta;                

sudjeluje na sprovođenju akcija na sprečavanju, otkrivanju i liječenju oboljenja zuba i usta; u cilju postavljanja dijagnostike određuje laboratorijske, rtg i druge dijagnostičke postupke i pretrage; brine o  vlastitoj kontinuiranoj edukaciji; učestvuje u edukaciji zdravstvenih zaposlenika u svom timu; dužan je raditi u skladu sa postavljenim standardima kvaliteta i obavljati aktivnosti s ciljem poboljšanja sigurnosti i kvaliteta zdravstvenih usluga; promovira zdrav način življenja; vrši promociju i unapređenje zdravlja studenata iz svih oblasti prevencije oboljenja i promocije zdravlja, te učešće na javnim manifestacija, edukacija, seminarima i slično iz oblasti djelatnosti Zavoda; čuva ugled Zavoda i profesionalno se ponaša na radnom mjestu; obavlja i druge poslove koji su neophodni za realizaciju programa rada i koji su od opšteg značaja za Zavod, a koje odredi neposredni šef.

Odgovornost                                                             Grupa složenosti poslova-IX/3 ili IX/4

– stručna                                                                     Broj izvršilaca: 1

– materijalna                                                                Koeficijent složenosti: 6,00 ili 6,10

Neposredna odgovornost

– šefu radne jedinice

Posebnu uslovi: VSS – Stomatološki fakultet

– specijalistički ispit iz dentalne patologije i endodoncije

– 2 godine radnog iskustva u struci

– poznavanje rada na računaru

– poznavanje jednog stranog jezika

DOKTOR STOMATOLOGIJE-SPECIJALISTA OPĆE STOMATOLOGIJE

Opis poslova:

– vrši pregled, obradu i liječenje pacijenata u ambulantno-specijalističkoj djelatnosti u okviru svoje specijalnosti; provodi preventivne mjere za sprečavanje bolesti zuba i usta; vrši sve vrste radova iz oblasti endodoncije i paradontologije u ambulantno-polikliničkim uslovima; vrši izradu plombi; radi na zaštiti i terapiji svih tvrdih zubnih tkiva u smislu liječenja i restauracije (nadogradnje); liječenje oboljena mekih tkiva usne duplje; radi poslove iz domena protetike; vrši ekstrakcije zuba, te sarađuje sa hirurzima iz oblasti oralne hirurgije i parodontologije (incizija, apscesa); uspostavlja dijagnozu okluzalnih poremećaja i pregled na fokus; utvrđuje dijagnostiku i daje mišljenja, kao i plan terapije kod fokalnih oboljenja; vrši obradu anketa i upitnika o stanju zdravlja zuba; sistematski pregledi i ljekarska uvjerenja; sarađuje sa oralnih hirurgom, specijalistom protetike i parodontologom u smislu daljeg liječenja; obavlja konsultativne pregleda na zahtjev osnovne primarne zaštite i drugih specijalnosti; upućuje bolesnika na druge konsultativne preglede i na stacionarno liječenje; daje mišljenje o bolestima ili povredama usta ili zuba; odgovara za vođenje propisane zdravstvene dokumentacije, evidencije i izvještaja; radi na zdravstvenom vaspitanju i prosvjećivanju studenata; organizuje posao u svom radnom timu; radi na unapređenju dijagnostičkih, terapeutskih i preventivnih postupaka; sudjeluje u izradi Plana i programa iz patologije zuba i usta; brine o vlastitoj kontinuiranoj edukaciji; učestvuje u edukaciji zdravstvenih zaposlenika u svom timu; dužan je raditi u skladu sa postavljenim standardima kvaliteta i obavljati aktivnosti s ciljem poboljšanja sigurnosti i kvaliteta zdravstvenih usluga; promovira zdrav način življenja; vrši promociju i unapređenje zdravlja studenata iz svih oblasti prevencije oboljenja i promocije zdravlja, te učešće na javnim manifestacija, edukacijama, seminarima i slično iz oblasti djelatnosti Zavoda; čuva ugled Zavoda i profesionalno se ponaša na radnom mjestu; obavlja i druge poslove koji su neophodni za realizaciju programa rada  i koji su od opšteg značaja za Zavod, a koje odredi neposredni šef.

Odgovornost                                                           Grupa složenosti poslova-IX/3 ili IX/4

– stručna                                                                   Broj izvršilaca: 1

– materijalna                                                              Koeficijent složenosti: 6,00 ili 6,10

Neposredna odgovornost

– šefu radne jedinice

Posebni uslovi: VSS – Stomatološki fakultet

– Specijalistički ispit iz opšte stomatologije

– položen stručni ispit

– 2 godine radnog iskustva u struci

– poznavanje rada na računaru

– poznavanje jednog stranog jezika

DOKTOR STOMATOLOGIJE-SPECIJALISTA STOMATOLOŠKE PROTETIKE

Opis poslova:

– izvodi sve kliničke faze za izradu proteza u eugnatim i disgnatim odnosima opturatura, imedijatnih proteza, natriznih ploča, raznih krunica, mobilnih i fiksnih udlaga, mostova, keramičkih i metalnokeramičkih krunica i mostova; vrši sve vrste radova iz oblasti endodoncije i paradontologije u ambulantno-polikliničkim uslovima; vrši izradu plombi; vrši ekstrakcije zuba i dijelova zuba, incizija, apscesa, dijagnoze okluzalnih poremećaja i pregled na fokus; vrši obradu anketa i upitnika o stanju zdravlja zuba, učestvuje u sistematskim pregledima; radi na zaštiti i terapiji svih tvrdih zubnih tkiva u smislu liječenja i restauracije; radi na zaštiti i terapiji svih tvrdih zubnih tkiva u smislu liječenja i restauracije (nadogradnje); sarađujea sa oralnih hirurgom  i stomatologom u smislu daljeg liječenja; priprema i vrši kontrolu hirurških tretmana iz oblasti bolesti usta i oralne higijene; dijagnostika i davanje mišljenja i plana terapije kod fokalnih oboljenja; vrši pregled, obradu i liječenje pacijenata u ambulantno-specijalističkoj djelatnosti u okviru svoje specijalnosti; obavlja konsultativne pregleda na zahtjev osnovne primarne zaštite i drugih specijalnosti; upućuje bolesnika na druge konsultativne preglede i na stacionarno liječenje; daje mišljenje o bolestima ili povredama usta ili zuba; odgovara za vođenje propisane zdravstvene dokumentacije, evidencije i izvještaja; analizira i izrađuje plan preventivnih i terapijskih mjera zajedno sa primarnom zdravstvenom zaštitom;  radi na zdravstvenom vaspitanju i prosvjećivanju studenata; organizuje posao u svom radnom timu; radi na unapređenju dijagnostičkih, terapeutskih i preventivnih postupaka; sudjeluje u izradi Plana i programa iz patologije zuba i usta; sudjeluje u sprovođenju akcija na sprečavanju, otkrivanju i liječenju oboljenja zuba i usta; u cilju postavljanja dijagnoze određuje laboratorijske, rtg i druge dijagnostičke postupke i pretrage; brine o vlastititoj kontinuiranoj edukaciji; učestvuje u edukaciji zdravstvenih zaposlenika u svom timu; dužan je raditi u skladu sa postavljenim standardima kvaliteta i obavljati aktivnosti s ciljem poboljšanja sigurnosti i kvaliteta zdravstvenih usluga; promovira zdrav način življenja; vrši promociju i unapređenje zdravlja studenata iz svih oblasti prevencije oboljenja i promocije zdravlja, te učešće na javnim manifestacija, edukacijama, seminarima i slično iz oblasti djelatnosti Zavoda; čuva ugled Zavoda i profesionalno se ponaša na radnom mjestu; obavlja i druge poslove koji su neophodni za realizaciju programa rada  i koji su od opšteg značaja za Zavod, a koje odredi neposredni šef.

Odgovornost                                                           Grupa složenosti poslova-IX/3 ili IX/4

– stručna                                                                   Broj izvršilaca: 1

– materijalna                                                              Koeficijent složenosti: 6,00 ili 6,10

Neposredna odgovornost

– šefu radne jedinice

Posebni uslovi: VSS – Stomatološki fakultet

– Specijalistički ispit iz stomatološke protetike

– položen stručni ispit

– 2 godine radnog iskustva u struci

– poznavanje rada na računaru

– poznavanje jednog stranog jezika

DOKTOR STOMATOLOGIJE

Opis poslova:

– brine o zdravstvenom stanju zuba i usta studenata sa prevencijom i liječenjem; utvrđuje zdravstveno stanje usta i zuba; obavlja liječenja zuba i usta na nivou doktora stomatologije; radi na zdravstvenom vaspitanju i  prosvjećivanju studenata; učestvuje u izradi programa mjera za sanaciju zuba i usta; upućuje pacijente  na specijalističko liječenje; vodi zdravstvenu  dokumentaciju pacijenta; vrši prvi, ponovni sistematski pregled zuba i usta studenata; čita rtg filmove i daje pismeno i usmeno mišljenje; daje prijedloge, naloge i vrši izradu protetskih nadoknada na nivou doktora stomatologije; postavlja dijagnozu oboljenja zuba i provodi terapiju i restauraciju tvrdih zubnih tkiva  plombiranjem; vrši ekstrakcije zuba i dijelova zuba, incizija, apscesa, aplicira lijek u zub, indirektno i direktno prekrivanje pulpe; obavlja postekstrakciono zaustavljanje krvarenja mehaničkim, hemijskim medikamentoznim putem;                                                                                                                                                                                                                                                                          organizuje i prati rezultate sistematskih pregleda zuba i usta; učestvuje u provođenju plana preventivnih mjera; učestvuje u edukaciji zdravstvenih zaposlenika u svom timu; neposredno upisuje u karton  stanje zdravlja zuba i usta, kako dijagnostički tako i kompletan terapeutski postupak prema propisanoj medicinskoj nomenklaturi; vrši konsultacije sa specijalistima; radi i druge poslove iz domena protetskih nadoknada koji spadaju u djelokrug rada  stomatologa u primarnoj polivalentnoj zaštiti (izrada krunica, parcijalnih proteza i sl.); brine za vlastitu kontinuiranu edukaciju; dužan je raditi u skladu sa postavljenim standardima kvaliteta i obavljati aktivnosti s ciljem poboljšanja sigurnosti i kvaliteta zdravstvenih usluga; promovira zdrav način življenja; vrši promociju i unapređenje zdravlja studenata iz svih oblasti prevencije oboljenja i promocije zdravlja, te učešće na javnim manifestacija, edukacijama, seminarima i slično iz oblasti djelatnosti Zavoda; čuva ugled Zavoda i profesionalno se ponaša na radnom mjestu; obavlja i druge poslove koji su neophodni za realizaciju programa rada  i koji su od opšteg značaja za Zavod, a koje odredi neposredni šef.

Odgovornost                                                           Grupa složenosti poslova-IX/1

– stručna                                                                   Broj izvršilaca: 1

– materijalna                                                              Koeficijent složenosti: 5,00

Neposredna odgovornost

– šefu radne jedinice

Posebni uslovi: VSS – Stomatološki fakultet

– položen stručni ispit

– 1 godine radnog iskustva u struci

– poznavanje rada na računaru

– poznavanje jednog stranog jezika

STOMATOLOŠKA SESTRA

Opis poslova:

– vrši trijažu pacijenata prema hitnosti uz saradnju sa terapeutom; priprema medicinsku dokumentaciju (kartone, Rp,uputnice i dr.); asistira terapeutu kod pregleda i intervencija sa pripremom materijala i instrumenata za rad; vođenje dnevne i tekuće evidencije, te izrada mjesečnih, tromjesečnih i godišnjih  izvještaja za svoj tim; učešće u obavljanju sistematskih pregleda; proziva pacijente i priprema za intervenciju (naslon glave, reflektor, aspiracija pljuvačke, ekartiranje i sl.); priprema lijekove i dodaje  instrumente za rad; priprema instrumente za sterilizaciju i dezinfekciju,te vrši sterilizaciju materijala i instrumenata; vodi knjigu sterilizacije; vrši trebovanje higijenskog i stomatološkog potrošnog materijala u dogovoru sa terapeutom; priprema materijale za izradu različitih vrsta ispuna zuba, otisaka za protetske radove  i liječenja zuba i mekih tkiva; brine za vlastitu kontinuiranu edukaciju; dužan je raditi u skladu sa postavljenim standardima kvaliteta i obavljati aktivnosti s ciljem poboljšanja sigurnosti i kvaliteta zdravstvenih usluga; održava higijenu radnog prostora, stola i radne opreme; vodi brigu o radnoj odjeći i vešu potrebnom za službu (mantili, čaršafi, komprese-slanje na higijenu); vodi brigu o infektivnom otpadu nastalom u toku radnog dana i njegovom sortiranju; promovira zdrav način življenja; čuva ugled Zavoda i profesionalno se ponaša na radnom mjestu.

Odgovornost                                                   Grupa složenosti poslova- VI/1 illi VI/2

– stručna                                                           Broj izvršilaca: 5

– materijalna                                                     Koeficijent složenosti: 2,70 ili 2,80

Neposredna odgovornost

– doktoru stomatologije u timu

– šefu radne jedinice

Posebni uslovi: SSS – Stomatološka sestra

– položen stručni ispit

– 1 godina radnog iskustva u struci

– poznavanje rada na računaru

– poznavanje jednog stranog jezika

ZUBNI TEHNIČAR

Opis poslova:

– vrši izradu fiksnih protetskih radova od metala i nemetala; izrada specijalnih radnih modela po novim modernim tehnologijama; vrši modeliranje krune zuba, mostova, parcijalnih proteza i totalnih proteza; postavlja odlivk, topljenje i livenje, polimerizovanje, obrada i poliranje i postupci pri izradi i reparaturi krunice, mostova, parcijalnih i totalnih proteza; sarađuje sa terapeutom u vezi izrade i planiranja protetskih radova; vodi evidenciju prijema i toka izvođenja radova; dostavlja propisane izvještaja (mjesečnih i periodičnih); čuva i održava alat i instrumente, mašine i druge uređaja; trebuje  materijal za rad; vodi evidenciju o utrošku materijala; evidentira radove u protokol; vrši obračunavanje i naplatu za svaki protetski rad i novac predaje blagajni Zavoda; brine za vlastitu kontinuiranu edukaciju; promovira zdrav način življenja; dužan je raditi u skladu sa postavljenim standardima kvaliteta i obavljati aktivnosti s ciljem poboljšanja sigurnosti i kvaliteta zdravstvenih usluga; čuva ugled Zavoda i profesionalno se ponaša na radnom mjestu.

Odgovornost                                                         Grupa složenosti poslova- VI/1 ili VI/2

 – stručna                                                                Broj izvršilaca: 1

 – materijalna                                                           Koeficijent složenosti: 2,70 ili 2,80

Neposredna odgovornost

– doktoru stomatologije u timu

– šefu radne jedinice                                     

Posebni uslovi: SSS – Zubni tehničar

– položen stručni ispit

– 1 godina radnog iskustva u struci

– poznavanje rada na računaru

RADNA JEDINICA SPECIJALISTIČKO-KONSULTATIVNA SLUŽBA

SAVJETOVALIŠTE ZA MENTALNO ZDRAVLJE

DOKTOR MEDICINE-SPECIJALISTA NEUROPSIHIJATAR/PSIHIJATAR

Opis poslova: 

– unapređuje  preventivne, dijagnostičke i terapeutske  metode u Savjetovalištu; organizuje rad Savjetovališta; daje stručna mišljenja na službene zahtjeve kod  slučajeva bolesti i povreda; obavlja konsultativne preglede, obavlja psihijatrijski intervju sa pacijentom ili članom uže porodice, vrši površinske individualne ili grupne psihoterapije, vodi zakonom propisanu medicinsku dokumentaciju, provodi timske postupke iz područja prevencije i promocije liječenja i rehabilitacije; vrši psihijatrijsku seansu roditelja – pratioca; obavlja psihijatrijski intervju; vrši psihijatrijsku analizu i daje mišljenje; prati efekte ordiniranih psihofarmaka; vrši neurološku analizu i daje mišljenje; vrši ispitivanje pojedinih psihičkih funkcija; obavlja relaksaciju – autogeni trening; vrši timski dijagnostički rad; vrši timsku obradu psihijatrijskog bolesnika; daje stručno mišljenje na službene zahtjeve i stručne savjete u vezi provođenja prevencije, terapije i rehabilitacije; upućuje bolesnika na druge konsultativne preglede i na stacionarno liječenje; vrši analizu zdravstvenog stanja bolesnika; radi na zdravstvenom vaspitanju i prosvjećivanju studenata; u slučaju kućnog liječenja pruža konsultativnu pomoć primarnoj zdravstvenoj zaštiti; radi i druge poslove koji spadaju u djelokrug rada specijaliste neuropsihijatra/psihijatra u Savjetovalištu za mentalno zdravlje studenata; daje evaluaciju rada prema  propisanoj formi medicinske dokumentacije; učestvuje u edukaciji zdravstvenih zaposlenika u svom timu; utvrđuje dijagnostiku, analizira dijagnostičke i terapijske postupke tima; učestvuje u ostvarivanju prihvaćenog programa mjera zdravstvene zaštite; odgovara za vođenje propisane zdravstvene dokumentacije, evidencije i izvještaja; sarađuje sa stručnim organizacijama, znanstvenim i obrazovnim institucijama, organima uprave, Zavodima zdravstvenog osiguranja i drugima u vezi neuropsihijatrijske/psihijatrijske problematike među studentima; upućuje bolesnika na dalje rehabilitacione postupke; određuje odgovarajuću terapiju i po potrebi određuje daljnje bolesnikovo  liječenje; daje mišljenje o radnoj sposobnosti bolesnih studenata; usko sarađuje sa drugim zaposlenicima u timu radi rješavanja problema mentalnog zdravlja studenata; brine za vlastitu kontinuiranu edukaciju; promovira zdrav način življenja; dužan je raditi u skladu sa postavljenim standardima kvaliteta i obavljati aktivnosti s ciljem poboljšanja sigurnosti i kvaliteta zdravstvenih usluga; vrši promociju i unapređenje zdravlja studenata iz svih oblasti prevencije oboljenja i promocije zdravlja, te učešće na javnim manifestacija, edukacijama, seminarima i slično iz oblasti djelatnosti Zavoda; čuva ugled Zavoda i profesionalno se ponaša na radnom mjestu; obavlja i  druge poslove koji su neophodni za realizaciju programa rada i koji su od opšteg značaja za Zavod, a koje odredi neposredni šef.

Odgovornost                                                               Grupa složenosti poslova-IX/3 ili IX/4

 – stručna                                                                     Broj izvršilaca: 1

 – materijalna                                                               Koeficijent složenosti: 6,00 ili 6,10                                            

Neposredna odgovornost

– šefu radne jedinice

Posebni uslovi: VSS – Medicinski fakultet

– specijalistički ispit iz neuropsihijatrije/psihijatrije

– 2 godine radnog iskustva u struci

– poznavanje rada na računaru

– poznavanje jednog stranog jezika

PSIHOLOG

Opis poslova:

– obavlja poslove psihologa u timskom radu pri obavljanju svih vrsta preventivnih, periodičnih i sistematskih pregleda; učestvuje u psihodijagnostici provođenjem psihološke procjene, odnosno korištenjem primjerenih psiholoških metoda, tehnika i instrumenata, te daje nalaz i mišljenje; mjeri kognitivne, psihomotorne, socijalne i emocionalne karaktersitike i osobine ličnosti pojedinaca i grupa; provodi psihološki tretman pojedinaca i grupa; provodi evaluaciju tretmana psihičkih poremećaja; pruža podršku u razvoju ličnih kompetencija pojedinaca i grupa; informiše i upućuje korisnike usluga na relevantne resurse u zajednici; provodi istraživanja i kliničke revizije radi proučavanja psiholoških fenomena i procesa pružanja psiholoških usluga, te u praksi implementira dostignute spoznaje; vrši promociju i unapređenje zdravlja studenata iz svih oblasti prevencije oboljenja i promocije zdravlja, te učešće na javnim manifestacija, edukacijama, seminarima i slično iz oblasti djelatnosti Zavoda; dužan je raditi u skladu sa postavljenim standardima kvaliteta i obavljati aktivnosti s ciljem poboljšanja sigurnosti i kvaliteta zdravstvenih usluga; brine za vlastitu kontinuiranu edukaciju; promovira zdrav način življenja; čuva ugled Zavoda i profesionalno se ponaša na radnom mjestu; obavlja i  druge poslove koji su neophodni za realizaciju programa rada i  koji su od opšteg značaja za Zavod, a koje odredi neposredni šef.

Odgovornost                                                               Grupa složenosti poslova-VIII/1

 – stručna                                                                     Broj izvršilaca: 1

 – materijalna                                                                Koeficijent složenosti: 3,70                                           

Neposredna odgovornost

– šefu radne jedinice

Posebni uslovi: VSS – Filozofski fakultet, odsjek za psihologiju, VII stepen stručne spreme ili visoko obrazovanje sa 300 ECTS bodova – II ciklus po Bolonjskom sistemu studiranja

– 1 godine radnog iskustva u struci

– poznavanje rada na računaru

– poznavanje jednog stranog jezika

SOCIJALNI RADNIK

Opis poslova:

– obavlja socijalno-anamnestički intervju u ordinaciji; vrši socijalnu anketu na terenu (porodica, škola, visoko-školske ustanove, radna organ.); obavlja individualne socijalne seanse, produžene socijalne terapije, socijalni tretman u porodici; učestvuje u radu  tima koji provodi grupni rad prema usvojenom programu; sarađuje sa sestrama u cilju rješavanja socijalno medicinskih problema na području djelovanja; usko sarađuje sa zaposlenicima Zavoda, polikliničko-konzilijarnom i stacionarnom zdravstvenom zaštitom; sarađuje sa centrima za socijalni rad; timska obrada psihijatrijskog bolesnika; izrađuje ekspertizu  (izvještaj) sa mišljenjem o licu u stanju socijalne potrebe; propisno vodi medicinsku dokumentaciju, sastavlja evidencije i potrebne izvještaje; brine za vlastitu kontinuiranu edukaciju; promovira zdrav način življenja; dužan je raditi u skladu sa postavljenim standardima kvaliteta i obavljati aktivnosti s ciljem poboljšanja sigurnosti i kvaliteta zdravstvenih usluga; vrši promociju i unapređenje zdravlja studenata iz svih oblasti prevencije oboljenja i promocije zdravlja, te učešće na javnim manifestacija, edukacijama, seminarima i slično iz oblasti djelatnosti Zavoda; čuva ugled Zavoda i profesionalno se ponaša na radnom mjestu; obavlja i druge poslove koji su neophodni za realizaciju programa rada i koji su od opšteg značaja za Zavod, a koje odredi neposredni šef.

Odgovornost                                                         Grupa složenosti poslova VIII/1

– stručna                                                                 Broj izvršilaca: 1

– materijalna                                                            Koeficijent složenosti: 3,70

Neposredna odgovornost

– šefu radne jedinice/Glavna sestra Zavoda

Posebni uslovi: VSS – Fakultet Političkih nauka-odsjek socijalni rad,  VII stepen stručne spreme ili visoko obrazovanje sa 300 ECTS bodova – II ciklus po Bolonjskom sistemu studiranja (300 ECTS)

– 1 godine radnog iskustva u struci

– poznavanje rada na računaru

– poznavanje jednog stranog jezika

MEDICINSKA SESTRA-TEHNIČAR

Opis poslova:

– prihvat pacijenata i priprema medicinske dokumentacije; asistira doktoru kod pregleda i intervencije; vodi dnevne i tekuće evidencije rada i propisanu medicinsku dokumentaciju; aplicira  ordiniranu terapiju; učestvovanje u obavljanju sistematskih pregleda; priprema materijala za rad; učestvuje u provođenju mjera reanimacije; radi na zdravstvenom vaspitanju studenata; provjerava urednost pacijenata u dolaženju na tretman kod ljekara ili edukatora (1 – 2 puta mjesečno); vrši timsku obradu psihijatrijskog bolesnika; iznosi na timski sastanak postojeće probleme; koordinira rad Savjetovališta sa svim radnim jedinicama i službama unutar Zavoda; koordinira rad Savjetovališta sa sličnim službama van Zavoda; održava higijenu-dezinfekciju (radnog prostora, stola i medicinske opreme); vodi brigu o radnoj odjeći i vešu potrebnom za službu (mantili, čaršafi, komprese-slanje na higijenu); vodi brigu o infektivnom otpadu nastalom u toku radnog dana i njegovom sortiranju; brine za vlastitu kontinuiranu edukaciju; promovira zdrav način življenja; dužan je raditi u skladu sa postavljenim standardima kvaliteta i obavljati aktivnosti s ciljem poboljšanja sigurnosti i kvaliteta zdravstvenih usluga; čuva ugled Zavoda i profesionalno se ponaša na radnom mjestu.

Odgovornost                                                      Grupa složenosti poslova- VI/1 ili VI/2

– stručna                                                              Broj izvršilaca:  1

– materijalna                                                         Koeficijent složenosti: 2,70 ili 2,80

Neposredna odgovornost

– doktoru medicine – specijalisti neuropsihijatru/psihijatru

– glavnoj sestri Zavoda

Posebni uslovi: SSS – Medicinska sestra/tehničar

– položen stručni ispit

– 1 godina radnog iskustva u struci

– poznavanje rada na računaru

– poznavanje jednog stranog jezika

SAVJETOVALIŠTE ZA POSTADOLESCENTNU GINEKOLOGIJU

DOKTOR MEDICINE-SPECIJALISTA GINEKOLOGIJE I AKUŠERSTVA

Opis poslova:

– vrši pregled, obradu i liječenje bolesnika, obavlja ultrazvučni pregled, kolposkopski pregled, hirurške intervencije (incizija Bartolinijeve žlijezde i drugih apscesa, skidanje condiloma); obavlja ciljani pregled dojki; obavlja kontrolne preglede nakon interupcije; obavlja prvi i ponovni pregled u savjetovalištu za kontracepciju, prvi i ponovni pregled u savjetovalištu za juvenilnu i postadolescentnu ginekologiju (digitorektalni pregled), prvi i ponovni pregled u savjetovalištu za sterilitet; vrši ljekarski pregled nakon poroda; uzima bris na PA; uzima VS bris, tuširanje ranice na grliću materice i lavaža; aplicira i eksira spirale; vrši previjanje i njegu sekundarno inficiranih rana kod epiziotomije i sekcije; obavlja konzilijarne i konsultativne preglede i preglede za ljekarska uvjerenja; upućuje bolesnika na druge konsultativne  preglede; analizira zdravstveno stanje bolesnika liječenih u bolnicama i polikliničkoj djelatnosti; učestvuje u ostvarivanju prihvaćenog programa mjera zdravstvene zaštite; radi na zdravstvenom vaspitanju i prosvjećivanju studenata; učestvuje u edukaciji zdravstvenih zaposlenika u svom timu; organizuje posao u savjetovalištu; radi na unapređenju dijagnostičkih, terapeutskih i preventivnih postupaka; davanje stručnih mišljenja na službene zahtjeve kod bolesti i povreda; odgovara  za vođenje propisane zdravstvene dokumentacije, evidencije i izvještaja; utvrđuje potrebu i daje nalog za obavljanje laboratorijskih i drugih dijagnostičkih pretraga; propisuje i ordinira lijekove i kontroliše tok liječenja; prati i analizira zdravstveno stanje studentica; vodi propisanu dokumentaciju, evidenciju i  sastavlja  izvještaje; brine za vlastitu kontinuiranu edukaciju; promovira zdrav način življenja; dužan je raditi u skladu sa postavljenim standardima kvaliteta i obavljati aktivnosti s ciljem poboljšanja sigurnosti i kvaliteta zdravstvenih usluga; vrši promociju i unapređenje zdravlja studenata iz svih oblasti prevencije oboljenja i promocije zdravlja, te učešće na javnim manifestacija, edukacijama, seminarima i slično iz oblasti djelatnosti Zavoda; sudjeluje u izradi plana i programa zdravstvene zaštite u ginekologiji; učestvuje u reanimaciji; čuva ugled Zavoda i profesionalno se ponaša na radnom mjestu; obavlja i  druge poslove koji su neophodni za realizaciju programa rada i koji su od opšteg značaja za Zavod, a koje  odredi neposredni šef.

Odgovornost                                                    Grupa složenosti poslova-IX/3 ili IX/4

– stručna                                                            Broj izvršilaca: 1

– materijalna                                                      Koeficijent složenosti: 6,00 ili 6,10

Neposredna odgovornost

– šefu radne jedinice

Posebni uslovi: VSS – Medicinski fakultet

– specijalistički ispit iz ginekologije i akušerstva

– 2 godine radnog iskustva u struci

– poznavanje rada na računaru

– poznavanje jednog stranog jezika

MEDICINSKA SESTRA-TEHNIČAR

Opis poslova:

– prihvat pacijenta i priprema medicinske dokumentacije; asistira pri svakom pregledu i intervenciji; vrši antropometrijska mjerenja; daje intravenoznu i intramuskularnu terapiju; provodi zdravstveno prosvjećivanje u ordinaciji i Savjetovalištu za trudnice; vodi dnevne i tekuće evidencije rada i propisane medicinske dokumentacije i izvještaje mjesečne, kvartalne i godišnje; aplicira ordiniranu terapiju; učestvuje kod sistematskih pregleda; priprema materijal za rad i vrši sterilizaciju; obrada rana kod hirurških intervencija, previjanje i toaleta; učestvuje u provođenju mjera reanimacije; prijem i trijaža pacijentica za pregled; obavlja bojenje i analizu vaginalnog sekreta; uzima urin i radi test na trudnoću; vrši trebovanje  lijekova, sanitetskog materijala i materijala potrebnog za rad savjetovališta; čišti i priprema instrumente za sterilizaciju;   brine za vlastitu kontinuiranu edukaciju; promovira zdrav način življenja; održava higijenu radnog prostora, ginekološkog stola i radne opreme; vodi brigu o radnoj odjeći i vešu potrebnom za službu (mantili, čaršafi, komprese-slanje na higijenu); vodi brigu o infektivnom otpadu nastalom u toku radnog dana i njegovom sortiranju; čuva ugled Zavoda i profesionalno se ponaša na radnom mjestu.

Odgovornost                                                     Grupa složenosti poslova- VI/1 ili VI/2

– stručna                                                             Broj izvršilaca: 1

– materijalna                                                        Koeficijent složenosti: 2,70 ili 2,80

Neposredna odgovornost

– doktoru medicine u timu

– glavnoj sestri Zavoda

Posebni uslovi: SSS – ginekološko – akušerski smjer

– položen stručni ispit

– 1 godina radnog iskustva u struci

– poznavanje rada na računaru

– poznavanje jednog stranog jezika

OFTALMOLOŠKI KABINET

DOKTOR MEDICINE-SPECIJALISTA OFTALMOLOGIJE

Opis poslova:

– sudjeluje u izradi planova i programa zdravstvene zaštite iz oftalmologije; vodi zdravstvenu dokumentaciju, evidencije i izvještaju; sarađuje sa zdravstvenim zaposlenicima u Zavodu; sarađuje   sa polikliničko-konzilijarnom i stacioniranom zdravstvenom zaštitom iz oftalmološke problematike izvan Zavoda;                                                                                                                                                                                                                                                         sudjeluje u provođenju akcija na sprečavanju, otkrivanju, liječenju i rehabilitaciji oftalmoloških  oboljenja; radi na zdravstvenom vaspitanju i prosvjećivanju studenata; učestvuje u pružanju polikliničko-konzilijarnih usluga koristeći dispanzerski način  rada; vrši prijem bolesnika (anamneza, pregled), kompjutersku refraktometriju, kompjutersku keratometriju, aplanacionu tonometriju, određivanje kolornog vida (Ischaras tablice); prati plan liječenja koji obuhvata mjere prevencije, terapije i rehabilitacije oboljenja oka i adneksa, davanje subkonjuktivalnih  injekcija; obavlja određene terapijske postupke; određuje  po potrebi dalje liječenje izvan Zavoda; određuje laboratorijske, radiološke i druge dijagnostičke postupke u cilju postavljanja dijagnoze i izdavanja uvjerenja; stručnih zahtjeva u vezi provođenja primarne, sekundarne i tercijarne prevencije;                  

– prati i proučava statističke podatke i događaje vezanih za oftalmološku problematiku; vrši evaluaciju rada tima; u svrhu kontinuirane organizacije i provođenja programa rada obavlja sve druge poslova  neophodne za izvršavanje svog programa rada; prati uspješnost dijagnostičkih i terapeutskih postupaka i valorizacije uspješnosti rada; brine  za vlastitu kontinuiranu edukaciju; učestvuje u edukaciji zdravstvenih zaposlenika u svom timu; sudjeluje u organiziranju stručnog rada u kabinetu; promovira zdrav način življenja; dužan je raditi u skladu sa postavljenim standardima kvaliteta i obavljati aktivnosti s ciljem poboljšanja sigurnosti i kvaliteta zdravstvenih usluga; vrši promociju i unapređenje zdravlja studenata iz svih oblasti prevencije oboljenja i promocije zdravlja, te učešće na javnim manifestacija, edukacijama, seminarima i slično iz oblasti djelatnosti Zavoda;                                        čuva ugled Zavoda i profesionalno se ponaša na radnom  mjestu; obavlja i  druge poslove koji su neophodni za realizaciju programa rada i koji su od opšteg značaja za Zavod, a koje odredi neposredni šef.

Odgovornost                                                         Grupa složenosti poslova- IX/3 ili IX/4

– stručna                                                                 Broj izvršilaca: 1

– materijalna                                                            Koeficijent složenosti: 6,00 ili 6,10         

Neposredna odgovornost

– šefu radne jedinice

Posebni uslovi: VSS – Medicinski fakultet

– specijalistički ispit iz oftalmologije

– 2 godina radnog iskustva u struci

– poznavanje rada na računaru

– poznavanje jednog stranog jezika

MEDICINSKA SESTRA-TEHNIČAR

Opis poslova:

– vrši prihvat pacijenata i pripremu medicinske dokumentacije;asistira doktoru kod pregleda i intervencija; uzima naturalni vizus; obavlja određivanje vidnog polja na perimetru; radi u Kabinetu za kontaktne leće (obuka pacijenta, stavljanje probnih leća, održavanje  istih); vodi dnevnu i tekuću evidenciju rada i propisane medicinske dokumentacije, sastavljanje  periodičnih izvještaja, provodi lokalnu anesteziju kod pregleda i liječenja; vrši bojenje flurescinom rožnjače i suznih kanala; vrši ispiranje oka fiziološkom otopinom; aplicira lijek i stavlja tupfere; vodi brigu i odgovara za sterilizaciju; vodi brigu o trebovanju sanitetskog  i drugog materijala; vodi brigu o priručnoj apoteci; održava higijenu-dezinfekciju (radnog prostora, stola i medicinske opreme); vodi brigu o radnoj odjeći i vešu potrebnom za službu (mantili, čaršafi, komprese-slanje na higijenu); vodi brigu o infektivnom otpadu nastalom u toku radnog dana i njegovom sortiranju; brine za vlastitu kontinuiranu edukaciju; dužan je raditi u skladu sa postavljenim standardima kvaliteta i obavljati aktivnosti s ciljem poboljšanja sigurnosti i kvaliteta zdravstvenih usluga; promovira zdrav način življenja; čuva ugled Zavoda i profesionalno se ponaša na radnom mjestu.

Odgovornost                                                          Grupa složenosti poslova- VI/1 ili VI/2

– stručna                                                                  Broj izvršilaca: 1

– materijalna                                                            Koeficijent složenosti: 2,70 ili 2,80

Neposredna odgovornost

– doktoru medicine- specijalisti oftalmologije

– glavnoj sestri Zavoda

Posebni uslovi: SSS – Medicinska sestra-tehničar

– položen stručni ispit

– 1 godina radnog iskustva u oftalmologiji

– poznavanje rada na računaru

– poznavanje jednog stranog jezika

INTERNISTIČKI KABINET

DOKTOR MEDICINE – SPECIJALISTA INTERNE MEDICINE, SUBSPECIJALISTA KARDIOLOG

Opis poslova:

  • prijem bolesnika (anamneza, prvi i ponovni specijalistički pregled), praćenje toka liječenja;

očitanje EKG-a i EKG-a sa opterećenjem; postavljanje, analiza i interpretacija 24h Holter monitoringa srca i krvnog pritiska; obavlja testiranje ergometrijskim testiranjem srca i ultrazvučni pregledi srca; konsultativni pregledi; pregledi za ljekarska uvjerenja; kardiološka analiza sa davanjem nalaza i mišljenja; praćenje efekata kardioterapije; pulmološka analiza sa nalazom i mišljenjem; gastroenterološka analiza sa nalazom i mišljenjem; nefrološka analiza sa nalazom i mišljenjem; hematološka analiza sa nalazom i mišljenjem; endokrinološka analiza sa nalazom i mišljenjem; reumatno-imunološka analiza sa nalazom i mišljenjem; obrada za operativni zahvat; obavlja ultrazvučnu dijagnostiku srca – ehokardiografiju; odgovarajući dijagnostički i terapeutski postupci, određivanje po potrebi daljeg tretmana izvan Zavoda; određivanje laboratorijskih, radioloških i drugih dijagnostičkih postupaka u cilju postavljanja dijagnoze i izdavanja uvjerenja; rad na zdravstvenom vaspitanju i prosvjećivanju studenata; davanje mišljenja o radnoj sposobnosti bolesnika liječniku primarne zdravstvene zaštite, liječničkoj, invalidskoj i drugim komisijama; u slučaju kućnog liječenja pružanje po potrebi konsultativne pomoći primarnoj zdravstvenoj zaštiti; praćenje i proučavanje vitalno-statističkih podataka i događaja kao i zdravstvenog stanja iz internističke problematike; sudjelovanje u izradi planova i programa zdravstvene zaštite iz interne medicine i kardiologije; vođenje propisane zdravstvene dokumentacije, evidencije i izvještaja; saradnja s opštom primarnom zdravstvenom zaštitom o kretanju pojedinih internističkih oboljenja, o poduzetim dijagnostičkim i terapeutskim postupcima, odnosno rezultatima pojedinih mjera; saradnja sa zdravstvenim zaposlenicima u Zavodu; organiziranje i sudjelovanje u provođenju akcija u sprečavanju, otkrivanju, liječenju i rehabilitaciji internističkih bolesti; vršenje evaluacije rada tima; u svrhu kontinuirane organizacije i provođenja programa rada obavljanje svih drugih poslova neophodnih za izvršenje programa rada; sudjelovanje u organiziranju stručnog rada u kabinetu; brine za vlastitu kontinuiranu edukaciju; učestvuje u edukaciji zdravstvenih zaposlenika u svom timu; promovira zdrav način življenja; dužan je raditi u skladu sa postavljenim standardima kvaliteta i obavljati aktivnosti s ciljem poboljšanja sigurnosti i kvaliteta zdravstvenih usluga; promocija i unapređenje zdravlja studenata iz svih oblasti prevencije oboljenja i promocije zdravlja, te učešćena javnim manifestacija, edukacijama, seminarima i slično iz oblasti djelatnosti Zavoda; čuva ugled Zavoda i profesionalno se ponaša na radnom mjestu; obavlja i druge poslove koji su neophodni za realizaciju programa rada i koji su od opšteg značaja za Zavod, a koje odredi neposredni šef.

Odgovornost                                                               Grupa složenosti poslova-X

– stručna                                                                       Broj izvršilaca: 1

– materijalna                                                                 Koeficijent složenosti: 6,20

Neposredna odgovornost

– šefu radne jedinice

Posebni uslovi: VSS – Medicinski fakultet

– specijalistički ispit iz interne medicine i subspecijalistički ispit iz kardiologije

– 3 godine radnog iskustva u struci

– poznavanje rada na računaru

– poznavanje jednog stranog jezika

MEDICINSKA SESTRA-TEHNIČAR

Opis poslova:

– vrši prihvat pacijenta i priprema medicinske dokumentacije; asistira doktoru kod pregleda i intervencije; vodi dnevnu i tekuću evidencije rada i propisanu medicinsku dokumentaciju; učestvuje u primjeni ordinirane terapije; priprema materijal za rad; učestvovanje u sprovođenju mjera reanimacije; radi na zdravstvenom vaspitanju studenata; priprema bolesnika za pregled; vrši obradu podataka sa antropometrijskih mjerenja; snima EKG i druga funkcionalna mjerenja po potrebi; priprema za narednu smjenu potreban materijal za rad; izdaje kartone pacijentima; brine se o čistoći prostorija u kojima radi; brine za vlastitu kontinuiranu edukaciju; održava higijenu-dezinfekciju (radnog prostora, stola i medicinske opreme); vodi brigu o radnoj odjeći i vešu potrebnom za službu (mantili, čaršafi, komprese-slanje na higijenu); vodi brigu o infektivnom otpadu nastalom u toku radnog dana i njegovom sortiranju; promovira zdrav način življenja; čuva ugled Zavoda i profesionalno se ponaša na radnom mjestu.

Odgovornost                                                                Grupa složenosti poslova-VI/1 ili VI/2

– stručna                                                                        Broj izvršilaca: 1

– materijalna                                                                  Koeficijent složenosti: 2,70 ili 2,80

Neposredna odgovornost

– doktoru medicine – specijalisti interne medicine, subspecijalisti kardiologu

– glavnoj sestri Zavoda 

Posebni uslovi: SSS – Medicinska sestra-tehničar

– položen stručni ispit

– 1 godina radnog iskustva u struci

– poznavanje rada na računaru

– poznavanje jednog stranog jezika

KABINET ZA DERMATOVENEROLOGIJU

DOKTOR MEDICINE-SPECIJALISTA DERMATOVENEROLOGIJE

Opis poslova:

– vrši prijem bolesnika (anamneza, prvi i ponovni specijalistički pregled), praćenje toka liječenja, odgovarajući dijagnostički postupci, odgovarajući terapijski zahvati; sudjeluje u izradi planova i programa zaštite od kožnih i spolnih bolesti; vodi propisanu zdravstvenu dokumentaciju, evidenciju i izvještaje; sarađuje sa zdravstvenim zaposlenicima u Zavodu; sudjeluje u provođenju akcije na sprečavanju, otklanjanju i liječenju zaraznih i spolnih bolesti; radi na zdravstvenom vaspitanju i prosvjećivanju studenata, određivanja daljeg bolničkog tretmana; u okviru alergološke ambulante vrši: alergološko testiranje, hitna intervencija kod burnih reakcija, dijagnostički postupci (epikutano testiranje, intradermalno testiranje, testiranje na toplotu, hladnoću i pritisak, nespecifična podražajna terapija i dr.), dermatološko – kozmetički poslovi: elektrokoagulacija, desikacija, abrazija kože,  kauterizacija, aplikacija CO2, aplikacija tekućeg dušika, eksohleacija, jontoforeza, trihogra;                  

obavlja preventivne preglede i preglede za ljekarska uvjerenja; pregleda laboratorijske, radiološke i druge dijagnostičke postupke u cilju postavljanja dijagnoze; daje mišljenja o radnoj sposobnosti bolesnika liječniku primarne zdravstvene zaštite, liječničkoj, invalidskoj i drugim komisijama, sa posebnim osvrtom na dermatovenerološke bolesti; prati i proučav statističke podatke i događaja kao i zdravstvenog stanja vezano uz dermatovenerološku problematiku; vrši evaluaciju rada tima;                                                  prati uspješnost dijagnostičkih  i terapeutskih postupaka i valorizacije uspješnosti rada; sudjeluje u organiziranju stručnog rada u timu; brine  za vlastitu kontinuiranu edukaciju; učestvuje u edukaciji zdravstvenih zaposlenika u svom timu; promovira zdrav način življenja; dužan je raditi u skladu sa postavljenim standardima kvaliteta i obavljati aktivnosti s ciljem poboljšanja sigurnosti i kvaliteta zdravstvenih usluga; vrši promociju i unapređenje zdravlja studenata iz svih oblasti prevencije oboljenja i promocije zdravlja, te učešće na javnim manifestacija, edukacijama, seminarima i slično iz oblasti djelatnosti Zavoda; čuva ugled Zavoda i profesionalno se ponaša na radnom mjestu; obavlja i druge poslove koji su neophodni za realizaciju programa rada i koji su od opšteg značaja za Zavod, a koje odredi neposredni šef.

Odgovornost                                                             Grupa složenosti poslova- IX/3 ili IX/4

– stručna                                                                     Broj izvršilaca: 1

– materijalna                                                                Koeficijent složenosti: 6,00 ili 6,10

Neposredna odgovornost

– šefu radne jedinice

Posebni uslovi: VSS – Medicinski fakultet

– specijalistički ispit iz dermatovenerologije

– 2 godine radnog iskustva u struci

– poznavanje rada na računaru

– poznavanje jednog stranog jezika

MEDICINSKA SESTRA-TEHNIČAR

Opis poslova:

– vrši prihvat pacijenata i priprema medicinske dokumentacije; asistira doktoru kod pregleda i intervencija; vodi dnevne i tekuće evidencije rada i propisanu medicinsku dokumentaciju,   sastavlja periodične izvještaje; asistira pri svim intervencijama ljekara specijaliste; vodi brigu o sterilizaciji instrumenata i zavojnog materijala; predočava nalaze doktoru; vodi  potrebnu administraciju;, daje uputstva za primjenu terapije; vodi evidenciju zaraznih bolesti; održava higijenu-dezinfekciju (radnog prostora, stola i medicinske opreme); vodi brigu o radnoj odjeći i vešu potrebnom za službu (mantili, čaršafi, komprese-slanje na higijenu); brine za vlastitu kontinuiranu edukaciju; promovira zdrav način življenja; dužan je raditi u skladu sa postavljenim standardima kvaliteta i obavljati aktivnosti s ciljem poboljšanja sigurnosti i kvaliteta zdravstvenih usluga; čuva ugled Zavoda i profesionalno se ponaša na radnom mjestu.

Odgovornost                                                            Grupa složenosti poslova- VI/1 ili VI/2

– stručna                                                                     Broj izvršilaca: 1

– materijalna                                                               Koeficijent složenosti: 2,70 ili 2,80

Neposredna odgovornost

– doktoru medicine – specijalisti dermatovenerologije

– glavnoj sestri Zavoda 

Posebni uslovi: SSS – Medicinska sestra-tehničar

– položen stručni ispit

– 1 godina iskustva u struci

– poznavanje rada na računaru

– poznavanje jednog stranog jezika

RADNA JEDINICA PRAVNIH, FINANSIJSKIH I TEHNIČKIH POSLOVA

EKONOMSKO-FINANSIJSKA SLUŽBA

ŠEF EKONOMSKO-FINANSIJSKE SLUŽBE

Opis poslova:

– neposredno rukovodi radnom jedinicom za koju je zadužen i u tom pogledu organizira vršenje svih poslova iz nadležnosti radne jedinice; koordinira aktivnosti na zaključivanju poslovnih ugovora i sporazuma sa drugim pravnim ili fizičkim licima uz saglasnost direktora; priprema prijedloge normativnih akata zavoda iz svoje nadležnosti; priprema i izrađuje finansijske planove, izvještaje te plan javnih nabavki za potrebe Zavoda u koordinaciji sa Stručnim saradnikom za javne nabavke uz saglasnost Upravnog odbora; prati i kontroliše izvršavanje finansijskih planova i plana javnih nabavki; vrši koordinaciju i učestvuje u izradi prijedloga budžeta i potrebnih finansijskih sredstava, prati realizaciju budžeta i dostavlja izvještaj o utrošku budžeta; neposredno učestvuje u postupku javnih nabavki do okončanja procedure; obavlja poslove u skladu sa stepenom stručne spreme i zvanja po principima moderne ekonomsko-finansijske prakse; organizuje, planira i koordinira aktivnosti unutar službe; sarađuje sa svim zaposlenicima u Zavodu; prati i primjenjuje zakonske propise iz domena struke; predlaže programe rada i razvoja; vrši razradu kontnog plana; izrađuje uputstva iz oblasti računovodstvene funkcije i unapređuje metode knjigovodstvenog evidentiranja; vrši obradu propisanih i ostalih obrazaca i priloga periodičnog obračuna i završnog računa; koordinira poslove vezane za isplatu plaća i drugih primanja radnika; odgovara za redovan i vanredan popis u skladu sa zakonskim propisima; prati  finansijsku ravnotežu i likvidnost; učestvuje u izradi investicionih programa; učestvuje u izradi ugovora; brine za vlastitu kontinuiranu edukaciju; dužan je raditi u skladu sa postavljenim standardima kvaliteta i obavljati aktivnosti s ciljem poboljšanja sigurnosti i kvaliteta zdravstvenih usluga; čuva ugled Zavoda i  profesionalno se ponaša na radnom mjestu; obavlja i druge poslove koji su neophodni za realizaciju programa rada i koji su od opšteg značaja za Zavod; za cjelokupan rad, red, disciplinu i kvalitet usluga unutar službe direktno i u potpunosti je odgovoran direktoru Zavoda.

Odgovornost                                                                Grupa složenosti poslova- VIII/4

– organizaciona                                                             Broj izvršilaca: 1

– stručna                                                                        Koeficijent složenosti: 4,20

– materijalna

Neposredna odgovornost

– direktoru Zavoda

Posebni uslovi: VSS – Ekonomski fakultet

– položen ispit za certificiranog računovođu

– znanje stranog jezika

– poznavanje rada na računaru

– 3 godine radnog iskustva u struci

GLAVNI KNJIGOVOĐA-KONTER

Opis poslova:

– obavlja poslove u skladu sa stepenom stručne spreme i zvanjem; koordinira i učestvuje u radu Šefa Ekonomsko-finansijske službe; učestvuje u izradi obračuna propisanih zakonom; vrši pripremu knjigovodstvenih podataka za plan i analizu; izrađuje analitiku kontnog plana; daje prijedloge za rješavanje knjigovodstvene problematike; knjiži poslovne promjene u glavnu knjigu; odgovoran je za kontrolu dokumentacije i obračuna; evidentira poslovne promjene nastale u internim odnosima unutar Zavoda; odgovara za tačnost, ažurnost i blagovremenost izvršenog posla; vrši obračun plaća i ostalih naknada zaposlenika; vrši obračun poreza i doprinosa iz plaća i na plaću; popunjava obrasce i izvještaje iz domena ličnih primanja; priprema i kompletira dokumentaciju uz izvode; vrši kontrolu dnevnih blagajničkih izvještaja; odgovara za tačnost i blagovremenost dokumentacije blagajničkog poslovanja; vrši obračun i likvidaciju putnih naloga; prima gotovinske uplate; vrši gotovinske isplate,

vodi dnevni blagajnički izvještaj; čuva ugled Zavoda i profesionalno se ponaša na radnom mjestu; dužan je raditi u skladu sa postavljenim standardima kvaliteta i obavljati aktivnosti s ciljem poboljšanja sigurnosti i kvaliteta zdravstvenih usluga; obavlja i  druge poslove koji su neophodni za realizaciju programa rada i koji su od opšteg značaja za Zavod, a koje odredi neposredni šef.

Odgovornost                                                          Grupa složenosti poslova- VIII/1

– stručna                                                                  Broj izvršilaca: 1

– materijalna                                                             Koeficijent složenosti: 3,70

 Neposredna odgovornost

 – Šefu ekonomsko-finansijske službe

Posebni uslovi: VSS – Ekonomski fakultet

– poznavanje rada na računaru

– poznavanje jednog stranog jezika

– 2 godine radnog iskustva u struci

STRUČNI SARADNIK ZA JAVNE NABAVKE

Opis poslova:

  • obavlja poslove javnih nabavki; prati i implementira važeće propise o javnim nabavkama; provodi postupke javnih nabavki sa Komisijom za javne nabavke Zavoda; provodi i kontroliše procedure javnih nabavki Zavoda; priprema plan javnih nabavki sa ostalim službama Zavoda i šefom radne jedinice; učestvuje u izradi tenderske dokumentacije u koordinaciji sa Šefom radne jedinice i Samostalnim stručnim saradnikom za pravne, opšte i kadrovske poslove; priprema i sačinjava obavještenja o javnim nabavkama; objavljuje obavještenja i tendersku dokumentaciju; obavlja administrativne poslove u vezi sa javnim nabavkama i osigurava pravilno evidentiranje nabavke; upućuje pozive za dostavu ponuda; priprema i dostavlja ponude za pružanje usluga u skladu sa djelatnosti Zavoda; vrši nadzor nad objavom na portalu javnih nabavki BiH i Vlade Kantona Sarajevo; priprema dokumentaciju za javne nabavke u kojima Zavod učestvuje kao ponuđač; učestvuje u radu sa Komisijom za javne nabavke Zavoda, za javne nabavke u kojima Zavod učestvuje kao ugovorni organ; vodi brigu o kontinuiranom usavršavanju; obavezan je da se upozna sa svim važećim aktima Zavoda, te da se pridržava svih propisa, akata, uputstava i naredbi i da ih u cijelosti provodi; čuva ugled Zavoda i profesionalno se ponaša na radnom mjestu; obavlja i druge poslove prema potrebi i po nalogu neposrednog šefa i direktora Zavoda u okviru svoje stručne spreme;

Odgovornost                                             Grupa složenosti poslova- VIII/1

-stručna                                                      Broj izvršilaca:  1

-materijalna                                                 Koeficijent složenosti: 3,70

Neposredna odgovornost

– Direktor, Šef Radne jedinice

Posebni uslovi: VSS – Ekonomski fakultet ili Pravni fakultet

– znanje stranog jezika

– poznavanje rada na računaru

– 1 godina radnog iskustva na poslovima javnih nabavki

FAKTURISTA, KNJIGOVOĐA KUPACA, STALNIH SREDSTAVA I SITNOG INVENTARA

Opis poslova:

– obavlja poslove u skladu sa stepenom stručne spreme i zvanja; vodi knjigu stalnih sredstava  Zavoda; vodi analitičke evidencije stalnih sredstava i sitnog inventara; vrši obračun amortizacije i revalorizacije stalnih sredstava; vrši usklađivanje stanja stalnih sredstava po polugodišnjem obračunu i završnom računu; odgovara za tačnost, ažurnost i blagovremenost izvršenog posla;vrši pripremu za popis stalnih sredstava; odgovara za blagovremeno izmirivanje dospjelih obaveza; vrši pripremu naloga za plaćanje i izvode uvodi u knjige; prima i vrši sravnjenje priložene dokumentacije sa računima; kontroliše računsku ispravnost dokumentacije, priprema naloge za plaćanje i likvidaciju priložene dokumentacije; vodi knjigu ulaznih računa gotovinskog plaćanja i vrši likvidaciju istih; prati realizaciju ugovorenih i pruženih usluga; prati dospjeće faktura za naplatu i dostavlja opomene za plaćanje; ispostavlja knjižne obavijesti kupcu i glavnom knjigovođi; ispostavlja račune sa obračunatim porezom; vrši razradu troškova na bazi zaključenih ugovora; vodi evidenciju KIF-a i naplaćenih računa; čuva ugled Zavoda i profesionalno se ponaša na radnom mjestu; dužan je raditi u skladu sa postavljenim standardima kvaliteta i obavljati aktivnosti s ciljem poboljšanja sigurnosti i kvaliteta zdravstvenih usluga; obavlja i  druge poslove koji su neophodni za realizaciju programa rada i koji su od opšteg značaja za Zavod, a koje odredi neposredni šef.

Odgovornost                                                                    Grupa složenosti poslova-V/1

– stručna                                                                            Broj izvršilaca: 1

– materijalna                                                                       Koeficijent složenosti: 2,60

Neposredna odgovornost

– Šefu ekonomkso-finansijeske službe

Posebni uslovi: SSS – Ekonomski tehničar

– 1 godina radnog iskustva u struci

– poznavanje rada na računaru

PRAVNA SLUŽBA

SAMOSTALNI STRUČNI SARADNIK ZA PRAVNE, OPŠTE I KADROVSKE POSLOVE

Opis poslova:

– radi stručne poslove u skladu s principima pravne prakse; obavlja stručne poslove iz domena radnih odnosa; prati pozitivne zakonske propise i učestvuje u pripremi i izradi opštih i drugih akata i materijala iz djelokruga rada Zavoda; rješava jedinstvene upravne strvari u prvom stepenu na osnovu podataka iz službene evidencije; pruža stručnu pomoć u izradi i pripremi mišljenja i informacija; sačinjava i dostavlja prijedlog propisa, opštih i pojedinačnih akata; priprema stručna tumačenja i stručna upustva u cilju provođenja i pravilne primjene zakona i drugih važećih propisa; provodi pripremne radnje u postupku raspisivanja konkursa do okončanja procedure u skladu sa važećim propisima; sačinjava prijedloge ugovora po potrebi za zapošljavanje (uključujući pripravnike i volontere) i angažovanje lica; učestvuje u izradi Plana javnih nabavki te u otvaranju ponuda i biranju najpovoljnijih ponuđača; učestvuje u izradi svih vrsta ugovora, sporazuma i pravilnika; učestvuje u izradi ugovora za javne nabavke i sačinjava odluke o pokretanju postupka JN u saradnji sa stručnim saradnikom za JN i šefom radne jedinice; izrađuje prijedloge ugovora i drugih zakonom propisanih ugovaračkih akata; daje pravna mišljenja u spornim pravnim pitanjima; učestvuje u radu komisija Zavoda iz domena radnih odnosa i sastavlja odluke; prati sve pravne propise i na vrijeme upoznaje direktora i druge organe i zaposlenike u Zavodu; radi poslove iz oblasti zaštite na radu; vodi evidencije u oblasti rada, zaštite na radu i protivpožarne zaštite; sačinjava nacrte, odluke organa upravljanja i pojedinačna rješenja o pravima, dužnostima i odgovornostima zaposlenika; priprema izvještaje, analize i druge materijale u oblasti radnih odnosa, zaštite na radu, za potrebe organa upravljanja i drugih organa; brine za vlastitu kontinuiranu edukaciju; čuva ugled Zavoda i profesionalno se ponaša na radnom mjestu; radi  poslove javnih nabavki; dužan je raditi u skladu sa postavljenim standardima kvaliteta i obavljati aktivnosti s ciljem poboljšanja sigurnosti i kvaliteta zdravstvenih usluga; radi ostale pravne poslove po nalogu neposrednog šefa i direktora Zavoda.

Odgovornost                                              Grupa složenosti poslova- VIII/1

– stručna                                                      Broj izvršilaca: 1

– materijalna                                                Koeficijent složenosti: 3,70

Neposredna odgovornost

– Direktor, Šef Radne jedinice

Posebni uslovi: VSS – Pravni fakultet/240 ECTS studijskih bodova

– znanje stranog jezika

– poznavanje rada na računaru

– 2 godine radnog iskustva na pravnim poslovima

STRUČNI SARADNIK ZA PRAVNE POSLOVE

– prati, izučava i priprema propise koji se odnose na radne odnose, kao i prava i obaveze po osnovu radnog odnosa, učestvuje u pripremi i  izradi odgovarajućih analize i izvještaje i predlaže potrebne mjere za njihovu implementaciju; priprema i učestvuje u obradi  predmeta koji se odnose na organizaciju rada i radne odnose; priprema i učestvuje u izradi nacrta propisa i opštih, pojedinačnih akata koja se odnose na djelatnost Zavoda; po ovlaštenju Šefa Radne jedinice priprema i učestvuje u utvrđivanju pojedinačnih planova rada; priprema i učestvuje u obradi predmeta i izradi rješenja kojima se odlučuje o pravima i obavezama iz radnih odnosa; priprema i učestvuje u sastavljanju svih vrsta ugovora, sporazuma i pravilnika; učestvuje u ažuriranju personalne dokumentacije i dosije zaposlenih; obavlja i druge poslove iz struke po potrebi; dužan je raditi u skladu sa postavljenim standardima kvaliteta i obavljati aktivnosti s ciljem poboljšanja sigurnosti i kvaliteta zdravstvenih usluga; čuva ugled Zavoda i profesionalno se ponaša na radnom mjestu; izvršava i druge poslove i zadatke prema uputi neposrednog šefa i direktora Zavoda.

Odgovornost                                               Grupa složenosti poslova- VIII/1

– stručna                                                      Broj izvršilaca:  1

– materijalna                                                 Koeficijent složenosti: 3,70

Neposredna odgovornost

– Šef Radne jedinice

Posebni uslovi: VSSPravni fakultet/ 240 ECTS studijskih bodova

– znanje stranog jezika

– poznavanje rada na računaru

– 1 godina radnog iskustva u struci

TEHNIČKA SLUŽBA

INFORMATIČAR

Opis poslova:

– obavlja stručne poslove u skladu sa stepenom stručne spreme i zvanja; planira razvoj primjenu informacionih tehnologija; koordinira informatički rad na nivou Zavoda; pravi plan obuke kadrova za primjenu informacionih tehnologija; radi na doradi, razvoju novih funkcija i implementiranju poslovnog software-a; brine za vlastitu kontinuiranu edukaciju; održavanje mrežne opreme; održavanje mrežnih servisa; praćenje mrežnih trendova; postavlja i konfigurira sustav za sigurnosno arhiviranje podataka (backup) koristeći nova tehnička i programska rješenja; vrši uvezivanje u moderni informacioni sistem u koji se uvezuju Ustanove Zdravstvene zaštite; vrši ažuriranje (update) antivirusnih listi u računarskom sistemu po principu server-klijent; prati i održava oficijelnu bazu mailova Zavoda; obavezan je da čuva ugled Zavoda i da se profesionalno ponaša na radnom mjestu; obavlja i druge poslove koji su neophodni za realizaciju programa rada i koji su od opšteg značaja za Zavod; vodi i uređuje web stranicu Zavoda; radi ostale informatičke poslove po nalogu neposrednog šefa i direktora Zavoda.

Odgovornost                                                    Grupa složenosti poslova – VIII/1

  • stručna                                                 Broj izvršilaca: 1
  • materijalna                                           Koeficijent složenosti: 3,70

Neposredna odgovornost:

  • Šefu Radne jedinice i Direktoru

Posebni uslovi: VSS – Elektrotehnički ili drugi fakultet informatičkog usmjerenja

  • 2 godine radnog iskustva u struci
  • znanje stranog jezika

ELEKTRIČAR-ELEKTROTEHNIČAR ENERGETIKE, ODGOVORNO LICE ZA PROTIVPOŽARNU ZAŠTITU I PORTIR

Opis poslova:

– obavlja poslove u skladu sa stručnom spremom i zvanjem; opslužuje elektroinstalacije Zavoda  i vodi računa o njihovoj ispravnosti; vrši tekuće opravke elektroinstalacija i elektro-uređaja; vodi evidenciju ulaska i  izlaska iz Zavoda; otvara i zatvara zgradu Zavoda; nadzire i vrši kontrolu elektronskog protivpožarnog sistema dojavljivača požara; brine o radu telefonske centrale, vodi računa o ispravnosti telefonske centrale; upućuje pacijente u odgovarajuće ordinacije – prostorije; čisti ulazno stepenište u zimskim uslovima; odgovara za rad razglasnih uređaja; brine o ispravnosti i stanju protivpožarnih aparata; kao odgovorno lice, sprovodi i preduzima  mjere protivpožarne zaštite; čuva ugled Zavoda i profesionalno se ponaša na radnom mjestu; dužan je raditi u skladu sa postavljenim standardima kvaliteta i obavljati aktivnosti s ciljem poboljšanja sigurnosti i kvaliteta zdravstvenih usluga; obavlja i  druge poslove koji su neophodni za realizaciju programa rada i koji su od opšteg značaja za Zavod, a koje odredi neposredni šef.

Odgovornost                                                      Grupa složenosti poslova- V/I

– stručna                                                              Broj izvršilaca: 1

– materijalna                                                         Koeficijent složenosti: 2,60

Neposredna odgovornost

– Šefu radne jedinice

Posebni uslovi: SSS – Električar ili elektrotehničar energetike

– položen ispit iz protivpožarne zaštite

– 2 godine radnog iskustva u struci

VOZAČ, KURIR I PORTIR

Opis poslova:

– obavlja  poslove u skladu sa stepenom stručne spreme i zvanja; vrši transport oboljelog u Zavod ili iz Zavoda u drugu zdravstvenu ustanovu ili kući po zahtjevu nadležnog doktora medicine; održava vozila i obezbjeđuje higijenske uslove uz obaveznu dezinfekciju nakon transporta oboljelog od zarazne bolesti; vodi evidencije o vremenu kretanja vozila, o pređenoj kilometraži i utrošku goriva;  u saglasnost neposredno pretpostavljenog poduzima aktivnosti radi potrebnih popravki vozila, vodi brigu o ispravnosti i tehničkom pregledu vozila; vrši prevoz radne odjeće, lijekova, infektivnog otpada i drugog potrošnog materijala za potrebe Zavoda; otprema poštanske pošiljke, pakete, izvještaje, pozive i druge dokumenata uz tačno evidentiranje prijema i otpreme; donosi prevozne karte zaposlenika Zavoda; čisti ulazno stepenište u zimskim uslovima, parking; upućuje pacijente u odgovarajuće ordinacije – prostorije; obavlja poslove dnevnog portira; otvara i zatvara zgradu Zavoda; čuva ugled Zavoda i profesionalno se ponaša na radnom mjestu; dužan je raditi u skladu sa postavljenim standardima kvaliteta i obavljati aktivnosti s ciljem poboljšanja sigurnosti i kvaliteta zdravstvenih usluga; obavlja i druge poslove koji su neophodni za realizaciju programa rada i koji su od opšteg značaja za Zavod, a koje odredi neposredni šef.

Odgovornost                                                                Grupa složenosti poslova- V/2

– stručna                                                                        Broj izvršilaca: 1

– materijalna                                                                  Koeficijent složenosti: 2,60

Neposredna odgovornost

– Šefu radne jedinice

Posebni  uslovi: VKV – V stepen/vozač motornog vozila u međunarodnom cestovnom prometu robe i putnika

– 2 godine radnog iskustva u struci

KUĆEDOMAĆIN I PORTIR

Opis poslova:

– obavlja  poslove u skladu sa stepenom stručne spreme i zvanja; vrši manje opravke u prostorijama Zavoda i na inventaru sa priručnim alatom prema svom obrazovanju  i sposobnostima, te se brine o opravkama u Zavodu koje sam ne može da izvrši; otprema poštanske pošiljke, pakete, izvještaje, pozive i druge dokumenata uz tačno evidentiranje prijema i otpreme; obavlja poslove kućedomaćina; čisti ulazno stepenište u zimskim uslovima, parking; upućuje pacijente u odgovarajuće ordinacije – prostorije; obavlja poslove dnevnog portira; otvara i zatvara zgradu Zavoda; čuva ugled Zavoda i profesionalno se ponaša na radnom mjestu; dužan je raditi u skladu sa postavljenim standardima kvaliteta i obavljati aktivnosti s ciljem poboljšanja sigurnosti i kvaliteta zdravstvenih usluga; obavlja i druge poslove koji su neophodni za realizaciju programa rada i koji su od opšteg značaja za Zavod, a koje  neposredni šef.

Odgovornost                                                                Grupa složenosti poslova- IV

– stručna                                                                        Broj izvršilaca: 1

– materijalna                                                                   Koeficijent složenosti: 2,50

Neposredna odgovornost

– Šefu radne jedinice

Posebni  uslovi: SSS – Tehničkog usmjerenja

-2 godine radnog iskustva u struci

RADNIK NA ODRŽAVANJU GRIJANJA, VENTILACIJE, VODOVODA I KANALIZACIJE, PORTIR

Opis poslova:

– obavlja poslove u skladu sa stepenom stručne spreme i zvanja; opslužuje plinske kotlove, vodi računa o zagrijavanju prostorija, čisti strojeve, kotlove, vrši  podmazivanje pokretnih dijelova strojeva, vodi računa o ispravnosti elektro-motora i pumpi; rukovanje sistemom za ventilaciju prostorija; vodi evidenciju ulaska i  izlaska iz  Zavoda; otvara i zatvara zgradu Zavoda; upućuje pacijente u odgovarajuće ordinacije –prostorije; čisti od snijega ulazno stepenište; čuva ugled Zavoda i  profesionalno se ponaša na radnom mjestu; dužan je raditi u skladu sa postavljenim standardima kvaliteta i obavljati aktivnosti s ciljem poboljšanja sigurnosti i kvaliteta zdravstvenih usluga; obavlja i druge poslove koji su neophodni za realizaciju programa rada i koji su od opšteg značaja za Zavod, a koje odredi neposredni šef.

Odgovornost                                                                Grupa složenosti poslova- V/2

– stručna                                                                      Broj izvršilaca: 1

– materijalna                                                                Koeficijent složenosti: 2,60

Neposredna odgovornost

– Šefu radne jedinice

Posebni uslovi: VKV – monter centralnog grijanja, ispit rukovaoca za centralno grijanje  i klimatizacaiju

– 2 godine radnog iskustva u struci

RADNICA NA ODRŽAVANJU HIGIJENE I PRANJA LABORATORIJSKOG POSUĐA

Opis poslova:                       

– čišćenje, pranje i spremanje prostorija u kojima se obavlja zdravstvena djelatnost; dezinfekcija prostorija, predmeta i pribora; odvoz smeća; pranje pljuvaonica; spremanje i čišćenje administrativnih i zajedničkih prostorija; skupljanje i odnošenje smeća i drugih otpadaka iz poslovnih prostorija; odgovara za čistoću i higijensko stanje prostorija i za pribor i potrošni materijal kojim rukuje; zatvara slavine, vrši redovno čišćenje stepeništa i ulaza u radne prostorije; pranje laboratorijskog posuđa za uzimanje uzoraka u laboratoriju; pakovanje opranog suđa; brine za veš u Zavodu; čuva ugled Zavoda i profesionalno se ponaša na radnom mjestu; dužan je raditi u skladu sa postavljenim standardima kvaliteta i obavljati aktivnosti s ciljem poboljšanja sigurnosti i kvaliteta zdravstvenih usluga; obavlja i druge poslove koji su neophodni za realizaciju programa rada i koji su od opšteg značaja za Zavod, a koje odredi glavna sestra Zavoda.

Odgovornost

– stručna                                                           Grupa složenosti poslova-II

 – materijalna

                                                                          Broj izvršilaca: 4

                                                                          Koeficijent složenosti: 1,60

Neposredna odgovornost

–  Šefu RJ

Stručna odgovornost:

– glavnoj sestri Zavoda

Posebni  uslovi

– završena osnovna škola

Radna jedinica Opća primarna zdravstvena zaštita sa higijensko-epidemiološkom službom

Šef radne jedinice

– organizuje i kontroliše rad u radnoj jedinici; sastavlja prijedloge plana i programa rada za radnu jedinicu; odgovara  za stručni rad u radnoj jedinici; sastavlja izvještaj o radu radne jedinice za određeni period; koordinira rad sa radnim timovima u jedinici i vrši raspored zaposlenika po  smjenama; organizuje i odgovara  za vođenje jednoobrazne evidencije i izvještaja u radnoj  jedinici; analizira rad i predlaže poduzimanje odgovarajućih mjera za uspješan rad u radnoj jedinici; brine za nabavku potrebnog potrošnog i ostalog materijala; predlaže nabavku stalnih sredstava za rad u radnoj jedinici; potpisuje sva trebovanja materijala; brine za vlastitu kontinuiranu edukaciju; učestvuje u edukaciji zdravstvenih zaposlenika u svom timu; promovira zdrav način življenja; čuva ugled Zavoda i profesionalno se ponaša na radnom mjestu.

Osim poslova i radnih zadataka šefa radne jedinice obavlja i sve poslove predviđene za njegovu stručnu spremu i specijalnost.

Odgovornost – II nivo odgovornosti                       Grupa složenosti poslova-IX/3 ili IX/4

 – organizaciona                                                        Broj izvršilaca: 1(ujedno i spec u RJ)

 – stručna                                                                    Koeficijent složenosti: 6,00 ili 6,10

 – materijalna                                                   

Neposredna odgovornost

– Direktoru

Posebni uslovi: VSS – Medicinski fakultet

-organizacione sposobnosti, timski rad

– 3 godine radnog iskustva u struci

Odgovorna sestra – tehničar

– vodi zakonom propisane medicinske evidencije (dnevne, mjesečne i periodične); kontrolira higijenu radnog prostora u radnoj jedinici; organizuje rad svih timova Radne jedinice u dogovoru sa šefom Radne jedinice i Glavnom sestrom Zavoda; obezbjeđuje sve što je potrebno za rad svih timova službe; radi izvještaje kvartale i godišnje u Radnoj jedinici; vodi evidenciju prisutnih radnika u Radnoj jedinici i otklanja sve moguće probleme nastale u Radnoj jedinici u dogovoru sa šefom Radne jedinice i Glavnom sestrom Zavoda; vrši nadzor nad  sterilizacijom; koordinira sa glavnom sestrom Zavoda; brine o nabavci potrošnog i ostalog materijala; rad na zdravstvenom vaspitanju studenata; prihvat pacijenta i priprema medicinske dokumentacije; asistira doktoru  kod pregleda i intervencija; učestvuje u  primjeni ordinirane terapije; učestvuje u obavljanju sistematskih pregleda; uzima biološki materijal za laboratorijske analize; učestvuje u sprovođenju mjera reanimacije; uzima anamnestičke podatke prilikom sistematskih pregleda, antropometrijska mjerenja; vrši obrade podataka sa antropometrijskih mjerenja; učestvuje u timu kod obilaska objekata za društvenu ishranu studenata (restorani, kuhinje, bifei i sl.); obavlja samostalni obilazak studentskih soba u domovima radi zdravstvenog prosvjećivanja; sudjeluje sa doktorom medicine u kućnim posjetama i u kućnom liječenju pacijenata; priprema za narednu smjenu potreban materijal za rad; organizuje patronažne posjete i  snima EKG; brine za vlastitu kontinuiranu edukaciju; promovira zdrav način življenja; čuva ugled Zavoda i profesionalno se ponaša na radnom mjestu; obavlja i  druge poslove koji su neophodni za realizaciju programa rada i koji su od opšteg značaja za Zavod, a koje  odredi neposredni rukovodilac.     

Odgovornost – III nivo odgovornosti   Grupa složenosti poslova- VI/1 ili VI/2 (SSS) ili VIII/2 ili VIII/3 (VSS)

– organizaciona                                  Broj izvršilaca:  1 (ujedno i med.sesta u RJ)

– stručna                                             Koeficijent složenosti: 2,70 ili 2,80 (SSS) ili 3,80 ili 3,90 (VSS)    

– materijalna

Neposredna odgovornost

– šefu radne jedinice

– glavnoj sestri

Posebni uslovi: SSS – medicinska sestra/tehničar ili VSS – Fakultet zdravstvenih studija

– položen stručni ispit

– 2 godine radnog iskustva u struci

Radna jedinica Laboratorijska dijagnostika

Šef Radne jedinice

– organizuje i kontroliše rad u radnoj jedinici; sastavlja prijedloge plana i programa rada za radnu jedinicu; odgovara  za stručni rad u radnoj jedinici; sastavlja izvještaj o radu radne jedinice za određeni period; koordinira rad sa radnim timovima u jedinici i vrši raspored zaposlenika po smjenama; organizuje i odgovara  za vođenje jednoobrazne evidencije i izvještaja u radnoj jedinici; analizira rad i predlaže poduzimanje odgovarajućih mjera za uspješan rad u radnoj jedinici; brine o nabavci potrebnog potrošnog i ostalog materijala; potpisuje sva trebovanja materijala; predlaže nabavku stalnih sredstava za rad u radnoj jedinici; brine za vlastitu kontinuiranu edukaciju; učestvuje u edukaciji zdravstvenih zaposlenika u svom timu; promovira zdrav način življenja; čuva ugled Zavoda i profesionalno se ponaša na radnom mjestu; odgovara direktoru za rad radne jedinice u stručnom i organizacionom pogledu.

Osim poslova i radnih zadataka šefa  radne jedinice, zaposlenik raspoređen na ove

poslove obavlja sve poslove predviđene za njegovu stručnu spremu.

Odgovornost – II nivo odgovornosti                Grupa složenosti poslova-VIII/2 ili VIII/3

– organizaciona                                                  Broj izvršilaca: 1(ujedno i inženjer med-lab dijag RJ)

– stručna                                                             Koeficijent složenosti: 3,80 ili 3,90

– materijalna

Neposredna odgovornost

– Direktoru

Posebni uslovi: VSS – inžinjer medicinsko-laboratorijske dijagnostike

– organizacione sposobnosti  

–  3 godine radnog iskustva u struci

Radna jedinica Stomatološka služba polivalentnog tipa sa zubotehničkim laboratorijem

Šef radne jedinice

– organizuje i kontroliše rad u radnoj jedinici; sastavlja prijedloge plana i programa rada za radnu jedinicu; odgovara  za stručni rad u radnoj jedinici; sastavlja izvještaj o radu radne jedinice za određeni period; koordinira rad sa radnim timovima u jedinici i vrši raspored zaposlenika po  smjenama; organizuje i odgovara za vođenje jednoobrazne evidencije i izvještaja u radnoj jedinici; analizira rad i predlaže poduzimanje odgovarajućih mjera za uspješan rad u radnoj jedinici; brine za nabavku potrebnog potrošnog materijala; ovjerava podjelu potrošnog materijala i sitnog inventara; predlaže kupovinu stalnih sredstava za rad u radnoj jedinici; brine za vlastitu kontinuiranu edukaciju; učestvuje u edukaciji zdravstvenih zaposlenika u svom timu; promovira zdrav način življenja; čuva ugled Zavoda i profesionalno se ponaša na radnom mjestu; odgovara direktoru za rad radne jedinice u stručnom i organizacionom pogledu.

Osim poslova i radnih zadataka šefa radne jedinice, zaposlenik raspoređen na ove poslove obavlja sve poslove predviđene za njegovu stručnu spremu i specijalnost.

Odgovornost – II nivo odgovornosti              Grupa složenosti poslova- IX/3 ili IX/4

 -organizaciona                                                Broj izvršilaca: 1(ujedno i specijalista u RJ)

 – stručna                                                          Koeficijent složenosti: 6,00 ili 6,10

– materijalna                                              

Neposredna odgovornost

– Direktoru

Posebni uslovi: VSS – Stomatološki fakultet

-organizacione sposobnosti

– 3 godine radnog iskustva u struci

Odgovorna sestra – tehničar

– učestvuje u izradi Plana rada radne jedinice zajedno sa šefom radne jedinice; vrši nadzor nad stručnim radom medicinskih tehničara u specijalističkim kabinetima; objedinjuje dnevnu i tekuću evidenciju svih službi radne jedinice; organizuje rad svih timova Radne jedinice u dogovoru sa šefom Radne jedinice i Glavnom sestrom Zavoda; obezbjeđuje sve što je potrebno za rad svih timova službe,

– radi izvještaje kvartale i godišnje u Radnoj jedinici; odi evidenciju prisutnih radnika u Radnoj jedinici i otklanja sve moguće probleme nastale u Radnoj jedinici u dogovoru sa šefom Radne jedinice i Glavnom sestrom Zavoda; izrađuje periodične izvještaje u saradnji sa glavnom sestrom i šefom radne jedinice; radi na zdravstvenom vaspitanju studenata; učestvuje u organiziranju sistematskih pregleda; radi poslove medicinskog tehničara u radnoj jedinici prema rasporedu direktora i šefa radne jedinice; vođenje zakonom propisane medicinske evidencije; kontrolira higijenu radnog prostora u radnoj jedinici; vrši nadzor nad  sterilizacijom; koordinira sa glavnom sestrom Zavoda; brine o nabavci potrošnog i ostalog materijala; prijem pacijenta i priprema medicinske dokumentacije; asistira doktoru  kod pregleda i intervencija; učestvuje u primjeni ordinirane terapije; učestvuje u sprovođenju mjera reanimacije; uzimanje anamnestičkih podataka prilikom sistematskih pregleda; učestvuje u timu kod obilaska objekata za društvenu ishranu studenata (restorani, kuhinje, bifei i sl.); samostalni obilazak studentskih soba u domovima radi zdravstvenog prosvjećivanja; priprema za narednu smjenu potreban materijal za rad; brine za vlastitu kontinuiranu edukaciju; promovira zdrav način življenja; čuva ugled Zavoda i profesionalno se ponaša na radnom mjestu; obavlja i  druge poslove koji su neophodni za realizaciju programa rada i koji su od opšteg značaja za Zavod, a koje odredi neposredni rukovodilac.     

Odgovornost – III nivo odgovornosti   Grupa složenosti poslova- VI/1 ili VI/2 (SSS) ili VIII/2 ili VIII/3 (VSS)

– organizaciona                                  Broj izvršilaca: 1 (ujedno i. sestra u RJ)

– stručna                                             Koeficijent složenosti: 2,70 ili 2,80 (SSS) ili 3,80 ili 3,90 (VSS)

– materijalna

Neposredna odgovornost

– šefu radne jedinice

– glavnoj sestri

Posebni uslovi: SSS- Stomatološka sestra/tehničar ili VSS – Fakultet zdravstvenih studija

– položen stručni ispit

– 2 godine radnog iskustva u struci

Radna jedinica Specijalističko – konsultativna služba

Šef Radne jedinice 

– organizuje i kontroliše rad u radnoj jedinici; sastavlja prijedloge plana i programa rada za radnu jedinicu; odgovara za stručni rad u radnoj jedinici; sastavlja izvještaj o radu radne jedinice za određeni period; koordinira rad sa radnim timovima u jedinici i vrši raspored zaposlenika po smjenama; organizuje i vrši nadzor nad  vođenjem  evidencije i izvještaja u radnoj jedinici; analizira i predlaže poduzimanje odgovarajućih mjera za uspješan rad u radnoj jedinici; vodi brigu za nabavku  potrebnog potrošnog materijala; potpisuje sva trebovanja potrošnog materijala; predlaže nabavku stalnih sredstava za rad u radnoj jedinici; brine za vlastitu kontinuiranu edukaciju; učestvuje u edukaciji zdravstvenih zaposlenika u svom timu; promovira zdrav način življenja; čuva ugled Zavoda i profesionalno se ponaša na radnom mjestu; odgovara direktoru za rad radne jedinice u stručnom i organizacionom pogledu.

Osim poslova i radnih zadataka šefa radne jedinice, zaposlenik raspoređen na ove poslove obavlja sve poslove predviđene za njegovu stručnu spremu i specijalnost.

Odgovornost – II nivo odgovornosti                     Grupa složenosti poslova-IX/3 ili IX/4

 – organizaciona                                                      Broj izvršilaca: 1 (ujedno i doktor specijalista u RJ)

 – stručna                                                                  Koeficijent složenosti: 6,00 ili 6,10

 – materijalna                                                   

Neposredna odgovornost

– Direktoru

Posebni uslovi: VSS – Medicinski fakultet

– specijalistički ispit

– organizacione sposobnosti

– znanje stranog jezika

– poznavanje rada na računaru

– 3 godine radnog iskustva u struci

Odgovorna sestra – tehničar

– učestvuje u izradi Plana rada radne jedinice zajedno sa šefom radne jedinice; vrši nadzor nad stručnim radom medicinskih tehničara u specijalističkim kabinetima; objedinjuje dnevnu i tekuću evidenciju svih službi radne jedinice; organizuje rad svih timova Radne jedinice u dogovoru sa šefom Radne jedinice i Glavnom sestrom Zavoda; obezbjeđuje sve što je potrebno za rad svih timova službe; radi izvještaje kvartale i godišnje u Radnoj jedinici; vodi evidenciju prisutnih radnika u Radnoj jedinici i otklanja sve moguće probleme nastale u Radnoj jedinici u dogovoru sa šefom Radne jedinice i Glavnom sestrom Zavoda; izrađuje periodične izvještaje u saradnji sa glavnom sestrom i šefom radne jedinice; rad na zdravstvenom vaspitanju studenata; učestvuje u organiziranju sistematskih pregleda; radi poslove medicinskog tehničara u radnoj jedinici prema rasporedu direktora i šefa radne jedinice; vodi zakonom propisane medicinske evidencije; kontrolira higijenu radnog prostora u radnoj jedinici; vrši nadzor nad  sterilizacijom; koordinira sa glavnom sestrom Zavoda; brine o nabavci potrošnog i ostalog materijala; prihvat pacijenta i priprema medicinske dokumentacije; asistira doktoru  kod pregleda i intervencija; učestvuje u primjeni ordinirane terapije; uzimanje bioloških materijala za laboratorijske analize; učestvuje u sprovođenju mjera reanimacije,; uzimanje anamnestičkih podataka prilikom sistematskih pregleda, antropometrijska mjerenja; obrada podataka sa antropometrijskih mjerenja; učestvuje u timu kod obilaska objekata za društvenu ishranu studenata (restorani, kuhinje, bifei i sl.); samostalni obilazak studentskih soba u domovima radi zdravstvenog prosvjećivanja; sudjeluje sa doktorom medicine u kućnim posjetama i u kućnom liječenju pacijenata; priprema za narednu smjenu potreban materijal za rad; organizuje patronažne posjete i  snima EKG; brine za vlastitu kontinuiranu edukaciju; promovira zdrav način življenja; čuva ugled Zavoda i profesionalno se ponaša na radnom mjestu; obavlja i  druge poslove koji su neophodni za realizaciju programa rada i koji su od opšteg značaja za Zavod, a koje  odredi neposredni rukovodilac.     

Odgovornost – III nivo odgovornosti   Grupa složenosti poslova- VI/1 ili VI/2 (SSS) ili VIII/2 ili VIII/3 (VSS)

– organizaciona                                   Broj izvršilaca: 1(ujedno i med.sestra u RJ)

– stručna                                              Koeficijent složenosti: 2,70 ili 2,80 (SSS) ili 3,80 ili 3,90 (VSS)

– materijalna

Neposredna odgovornost

– šefu radne jedinice

– glavnoj sestri

Posebni uslovi: SSS – medicinska sestra/tehničar ili VSS – Fakultet zdravstvenih studija

– položen stručni ispit

– 2 godine radnog iskustva u struci

Radna jedinica pravnih, finansijskih i tehničkih poslova

Šef radne jedinice

Opis poslova:

– organizuje i kontroliše rad u Radnoj jedinici pravnih, finansijskih i tehničkih poslova; sastavlja prijedloge plana i programa rada za radnu jedinicu; odgovora za stručni rad u radnoj jedinici; sastavlja izvještaj o radu radne jedinice  za određeni period; koordinira rad sa radnim timovima u radnoj jedinici  i vrši raspored zaposlenika po  smjenama;  organizuje i odgovoran je za vođenje  evidencije i izvještaja u radnoj jedinici; analizira rad i predlaže poduzimanje odgovarajućih mjera za uspješan rad u radnoj jedinici; predlaže nabavku stalnih sredstava za potrebe radne jedinice; brine za nabavku potrebnog potrošnog i ostalog materijala; potpisuje sva trebovanja materijala; brine za vlastitu kontinuiranu edukaciju;                                                                  promovira zdrav način življenja; čuva ugled Zavoda i profesionalno se ponaša na radnom mjestu.

Osim poslova i radnih zadataka šefa radne jedinice, zaposlenik raspoređen na ove poslove obavlja sve poslove predviđene za njegovu stručnu spremu.

Odgovornost                                              Grupa složenosti poslova- VIII/4

– stručna                                                      Broj izvršilaca:  1 (ekonomista – certificirani računovođa)

– materijalna                                                Koeficijent složenosti: 4,20           

Neposredna odgovornost

– Direktoru

Posebni uslovi: VSS

– Ekonomski fakultet

– znanje stranog jezika

– poznavanje rada na računaru

– 3 godine radnog iskustva u struci

DIO ŠESNAESTI –  PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 146.

(1) Na sva prava i obaveze iz radno-pravnog statusa, a koja nisu definisana ovim Pravilnikom direktno se primjenjuju odredbe Zakona o radu, granskog kolektivnog ugovora i podzakonskih akata donijetih na osnovu Zakona.

Član 147.

(1) Izmjene i dopune ovog Pravilnika donose se u proceduri utvrđenoj za donošenje istog.

Član 148.

(1) Ovaj Pravilnik objaviće se na oglasnoj ploči Zavoda, a stupa na snagu osmog dana od dana objave.

(2) Danom stupanja na snagu ovog Pravilnika, prestaje da važi Pravilnik o radu, unutrašnjoj organizaciji, plaćama i naknadama radnika i sistematizaciji radnih mjesta broj 01-01-2570/19 od 10.11.2019. godine.

                                                                            PREDSJEDNIK UPRAVNOG ODBORA

                                                                                          Prof.dr. Radivoj Jadrić